Jednoduché tipy jak nebýt sám?

Johann Wolfgang Goethe řekl, že: „Samota není zlá, pokud člověk žije sám se sebou v míru a má co dělat.“

Ve skutečnosti se však každému z nás samota někdy zlá zdála, každý z nás se někdy cítil sám a zatoužil po společnosti jiných lidí. Vždyť člověk je přeci tvor společenský.

Společenské změny přispívající k pocitu osamění

V současné době lidé většinou žijí ve společné domácnosti s partnerem a svými dětmi. Tento typ rodiny je znám jako nukleární rodina. Když děti vyrostou, zůstávají partneři sami a mohou se začít cítit osamělí. Tento pocit však může přijít i mnohem dříve.

Proč? Protože lidé v dnešní moderní době už kolem sebe nemají široký okruh příbuzných, jak tomu bývalo dříve. S moderní průmyslovou revolucí, industrializací a urbanizací se změnila i struktura rodiny. Mnoho lidí odešlo do měst, rodiče a prarodiče začali žít na jiných místech než jejich děti.

Zaniklo společné hospodářství, které bylo nejen zdrojem obživy, ale i zdrojem podpory a pochopení.

Další změna v životě lidí nastala s rozvojem moderních technologií.  Lidé omezili osobní kontakt a začali více komunikovat prostřednictvím telefonu, e-mailu nebo sms zpráv. Rozšířila se možnost práce z domova a někteří lidé najednou přestali mít důvod vycházet ven.

Ačkoliv moderní technologie měli lidem život spíše usnadnit, v konečném důsledku jim ho spíše zkomplikovaly. Stále více lidí se dnes cítí osamělých, je v depresi a jsou nuceni vyhledat pomoc odborníků.

Samota a pocit osamění

Osamění je člověku extrémně nepříjemné a nejvíce jím bývají ohroženi starší lidé, lidé po rozvodu či rozpadu vztahu, ale např. i ženy na mateřské dovolené. Je nutné si uvědomit, že prožívat osamění může člověk i mezi lidmi.

Mezi osaměním a samotou existuje rozdíl. Zatímco samota může být žádoucím stavem (člověk si může přát být chvíli sám na to, aby si vše promyslel, odpočinul si…), tak osamělost člověka deptá. Osamění je opuštěnost a osamělý člověk žije s pocitem stísněnosti a bez pomoci „bližních“.

Jak bojovat proti osamělosti a opuštěnosti

  1. Vyrazte ven. Nemusíte zamířit rovnou na večírek plný neznámých lidí nebo se v kavárně snažit oslovovat všechny, o kterých si myslíte, že by se mohli stát vašimi přáteli. Úplně postačí, když vyrazíte na procházku do města, něco hezkého si koupíte, nebo když si půjdete na hodinu zacvičit do posilovny. Je totiž nutné, abyste si uvědomili, že vyrazit ven je skutečně lepší, než trávit hodiny a hodiny doma o samotě.
  2. Zavolejte nebo napište svým příbuzným, dávným přátelům, známým a domluvte si s nimi schůzku. Někde začít musíte a vždy je lepší sejít se nejprve s lidmi, které znáte, než s někým úplně neznámým.
  3. Domluvte se s kolegy z práce, že společně vyrazíte třeba na bowling. Zorganizujte zkrátka společný večer a zdůrazněte, že partneři a partnerky jsou vítáni. Své kolegy už znáte, ale právě mezi jejich partnery můžete najít nové přátele.
  4. Začněte se věnovat sportu – nejlépe nějakému kolektivnímu. Šance, že potkáte lidi podobného věku a zájmů, se kterými byste se mohli spřátelit, je zde obzvláště vysoká.
  5. Podejte si inzerát a začněte se seznamovat. Využijte moderních technologií, které lidi tak často odcizují, k tomu, abyste byli znovu šťastní.
  6. Začněte se věnovat nějaké dobrovolnické práci. Nejenže budete v kontaktu s lidmi, ale dokonce budete mít ze sebe i radost a dobrý pocit.
  7. Pořiďte si domácí mazlíčka. Je úplně jedno, zda to bude pes nebo morče, úplně postačí, že vás vždy bude doma někdo čekat a bude se těšit, až mu dáte najíst a láskyplně ho pohladíte.
  8. Přestaňte se utápět ve svém smutku, skončete se sledováním americkým romantických komedií nebo filmů plných smrti. Pusťte si pořádnou českou komedii a přečtěte si nějakou humoristickou knížku.

Snažili jste se překonat pocit osamění, vyzkoušeli jste už úplně všechno a nic nepomohlo? Vyhledejte odbornou pomoc a zajděte si povídat s psychologem. Kdo ví, třeba v čekárně narazíte na někoho, kdo má úplně stejný problém jako vy.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.