Netrapte se otázkami „Co když“

Už jste se někdy ocitli v nepříjemném kolotoči otázek začínajících „Co když…?“ Tyto vysilující otázky produkuje náš mozek zcela automaticky, a většina z nich nemá žádný jiný význam, než přinášet trápení. Chodí do hlavy bez našeho dovolení, a poněvadž mají vysokou prioritu, zabýváme se jimi ihned.

Tyto otázky produkuje mozek díky své funkci ochraňovat nás od nepříjemných zážitků. Bylo dokázáno, že 90% mozkových fikcí „co když“ se nikdy nestalo. Proč se jimi vůbec zabývat?

Přináším vám několik těchto otázek i rad, jak se s nimi vypořádat. Když to zvládnete, váš den se stane příjemnějším a nebudete se muset věnovat řešení situací, které se stejně nikdy nenastanou.

Co když mě vyhodí z práce?

Pokud vás trápí myšlenka tohoto typu, napište si důvody, proč by tomu mělo tak být a zamyslete se nad jejich věrohodností. Nakonec zajděte za svým nadřízeným a ověřte si, zda se vaše obavy zakládají na pravdě. Vždy se dá najít řešení, abyste se stali lepšími pracovníky, a pokud firma opravdu plánuje snížení stavů, tak si začněte včas hledat jinou práci.

Co když mě partner opustí? Co když jsem pro partnera nevyhovující?

To se samozřejmě může stát, ale v mnoha případech to záleží právě na vás. Opět si napište argumenty, které vám hlava nabízí, a ověřte si jejich pravdivost u partnera. Pokud zjistíte, že jsou některé z nich pravdivé, vždy se dá najít cesta k vylepšení nebo ukončení vztahu. Dlouhodobá tolerance těchto myšlenek vede ke ztrátě sil a nedostatku vztahové pohody.

Co když zchudnu?

Častá nepříjemná myšlenka mnohých z nás. Bojíme se o svoji finanční budoucnost zvláště ve světě, kde zadluženost je normálním jevem. Náš jediný příjem je závislý na zaměstnavateli a kdo ví, jak to s ním dopadne.

Opět je dobré si napsat argumenty hlavy, které nás v těchto situacích napadají, a ověřovat si jejich pravdivost v realitě. Rozhodně je na místě naučit se zákonům hospodaření s penězi alespoň čtením knih od Roberta Kiyosakiho, Roberta Allena a Suze Ormanové. Znalosti o penězích a jejich správě poskytují klid v duši i vlastní nadhled nad situacemi.

Co když onemocním?

Pokud vám mozek posílá tento druh otázek, pak se ptejte, co děláte pro své zdraví a proč byste měli onemocnět právě vy? Pokud pracujete na své fyzické a psychické kondici, není důvod se bát nepříjemných onemocnění. Pokud se přesto obáváte, ptejte se své hlavy, proč vám tyto strachy posílá, a prozkoumejte, zda jsou opodstatněné.

Co když jsem opravdu ošklivá?

Nikdo na světě není hezký nebo ošklivý. Každý se někomu líbí a každý jedinec má pro někoho svoji krásu. Nepropadejte proto strachu a nízkému sebevědomí. Když však s tímto pohledem na sebe budete neustále žít, přinese vám pouze nepříjemné pocity, že tomu tak skutečně je.

Co když prodělám?

Tuto otázku si pokládá každý investor. Strach z prodělku se dá ovládat a pracovat s ním je dovednost jako každá jiná. Váš ustrašený mozek se vás snaží ochránit před vlastní vykonstruovanou fikcí, která vás ale nikam nepřivede. Vzniklý strach vám buďto zabrání v dobré investici, nebo vás přivede k prodělku. Doplňte si proto vzdělání v oblasti investičního plánování a naučte se ovládat strach správou rizikových faktorů.
Další otázky v podobném stylu:

  • Co když umřu?
  • Co když se mi nepodaří zhubnout?
  • Co když jsem opravdu blbej?
  • Co když mě nikdo nebude chtít?
  • Jistě bychom jich mohli napsat stovky.

Propadat obavám, že by se něco mohlo stát v budoucnosti, je nesmysl. Projděte si fakta a ověřte si vždy danou větu, zda je skutečně pravdivá.
Strach je vysoká emoce a má tendenci se uskutečňovat. Zbavte se proto strachu a pravdivost myšlenek si ihned ověřujte v realitě!

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.