Sebevražda? Existuje lepší řešení.

Každých 40 vteřin proběhne ve světě jedna sebevražda, nebo pokus o ni. Zemřelí sebevraždou představují v posledních letech okolo 1,5 % z celkového počtu zemřelých. Počet zemřelých sebevraždou převažuje ročně počet zemřelých při dopravních nehodách.  Proč lidé často volí dobrovolný odchod ze života? Neexistuje lepší řešení problémů?

Důvody sebevražd

Nejčastější příčinnou sebevraždy v našich podmínkách je tzv. spontánně emocionální sebevražda. Tu člověk spáchá v případě neúspěchu, po prohře či zklamání povětšinou v osobním životě, při ztrátě zaměstnání, při neúspěchu ve škole atd. Člověka k tomuto typu sebevraždy vedou emoce a pocity – pocit zbytečnosti, ztráty smyslu života apod.

K sebevraždám často dochází u lidí, kteří trpí depresemi a nejsou u nich léčeny nebo nejsou léčeny účinně. V evropském regionu narůstají rizikové faktory vedoucí k poruchám duševního zdraví. Patří mezi ně nezaměstnanost, migrace, chudoba, politické převraty a další. Lidem schází jistota a stres je u nich naopak na denním pořádku.

Návykové poruchy, poruchy osobnosti a chronické bolesti také výrazně zvyšují šanci, že postižený jedinec spáchá sebevraždu. U sebevražd jsou faktorem i osobní krize jako odloučení od partnera, strach ze selhání nebo z ekonomického krachu. Lidé se zkrátka snaží uniknout z problémů či z reality, protože mají podvědomé přesvědčení, že smrt nebude horší než to, co je.

Souvislost sebevražd s negativním myšlením

Při depresi, která nejčastěji k sebevraždě vede, se u jedinců vyskytují negativní myšlenky. Lidé si nevěří, mají pocit, že selhali, svou budoucnost vidí černě a mají pocit, že v jejich životě nemůže dojít k žádnému zlepšení.

Negativní myšlenky, které člověka dostávají do deprese je však třeba si uvědomovat a přesně je identifikovat. Je třeba se s nimi naučit pracovat, přijít na to, proč nás takové myšlenky trápí a postupně se jich zbavit. Je dobré poznat a uvědomit si „nebezpečný“ způsob myšlení. To je první krok k nápravě.

Myslete jinak

Buďte na sebe pyšní za to, co jste dokázali a co se vám povedlo. Mějte radost z toho, co jste dokázali. Nebuďte k sobě příliš sebekritičtí a naučte se zvládat kritiku okolí. Nedívejte se na svět černobíle a snažte se vždycky věci vidět nejen černě (špatně), ale spíše černobíle (hledejte v nich i něco dobrého).

Negeneralizujte. Pokud vás zklamal váš bývalý muž, nepřestávejte věřit všem mužům a nemyslete si hned, že vám všichni lžou. Nepředstavujte si vždy nejhorší scénář toho, co by se mohlo stát, přestaňte lidově řečeno malovat čerta na zeď. Pro zrod deprese jsou zvláště důležité ty věci, které si vymyslíte a které mají výrazně negativní charakter – děsivé představy o tom, co by se mohlo stát, fantazií vyprodukované myšlenky o tom, že nás někdo nemá rád nebo nás chce zničit.

Pracujte na sobě a na své hlavě

Pokud se chcete zbavit deprese případných myšlenek na sebevraždu, které by se mohly v budoucnu objevit, pracujte na sobě a své hlavě. Donuťte svůj mozek myslet jinak a pozitivně. Těšte se na každý nový den, přestaňte mít strach z nových příležitostí, míst a lidí.

Kromě toho se také vzdělávejte. Zapište se do kurzů jazyka, naučte se hrát na piano a nebo se pusťte do cvičení karate. Začněte zkrátka dělat něco, díky čemu na sebe budete pyšní. Uvidíte, že vám vzroste nejen sebevědomí, ale zvýší se i vaše chuť do dalších aktivit. Každý den se budete mít na co se těšit, budete se mít v čem zlepšovat a možná v něčem budete tak dobří, že vám to přinese např. novou pracovní nabídku. Pokud zdokonalíte sami sebe, zdokonalíte i své myšlení, a tím pádem i svůj život.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.