Jak si dnes udělat pohodu

Dnešní svět je plný spěchu a stresu. Jsou na nás kladeny vysoké nároky, neustále od někoho slyšíme, že na nás spoléhá, bez přestání jsme vystavováni situacím, ve kterých se od nás očekává, že ukážeme, že jsme lepší než ti druzí. Jak se z tohoto všeho nezbláznit a udržet si nejen zdravý rozum, ale i dobrou náladu?

Souvislost stresu a špatné nálady

Na naši náladu má výrazný vliv zdravotní stav, denní rytmus, strava, užívání psychoaktivních látek, kvalita spánku, stresové životní situace atd.

Pokud cítíme, že jsou na nás kladeny příliš vysoké nároky nebo že ke splnění nějakých úkolů máme omezené množství času, ocitáme se ve stresu. Bojíme se, že nestihneme vše, co bychom měli nebo že úkoly nesplníme na 100 %. Čím méně času na splnění úkolů nám zbývá, tím větší je stres a tím horší je naše nálada.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Obecně platí, že špatná nálada vzniká jako důsledek rozdílu mezí tím, co chceme, a co skutečně máme. Jsme nemocní? Pak patrně máme špatnou náladu proto, že naše teplota je vyšší, než jakou bychom chtěli mít a že se nám polyká o něco hůře, než bychom si přáli. Před Vánoci se může špatná nálada objevit tehdy, pokud nemáme uklizeno, nemáme upečené cukroví, nakoupené dárky atd. Naše představa toho, co bychom už měli mít hotové je odlišná od reality a mozek nám začíná předkládat nepříjemné myšlenky a emoce. Ocitáme se ve stresu a ještě hůře se nám pracuje a ještě obtížněji se nám jednotlivé úkoly zvládají.

3 Způsoby, jak si zlepšit náladu

1. Přestaňte se srovnávat s druhými

Ignorujte, že z bytu sousedky se den do den line vůně upečeného cukroví a vy prozatím máte pouze perníčky. Nenechte si zkazit náladu kamarádkou, která vám vypráví, kolik už má pro každého člena rodiny dárků. Přestaňte se zkrátka srovnávat s druhými. Dvacet druhů cukroví a drahé dárky pod stromečkem vám nedokáží zajistit pohodové Vánoce. Špatná nálada vám je ale spolehlivě dokáže pokazit.

2. Uvolněte své tělo

Když se cítíte špatně, celé vaše tělo je napjaté. V důsledku toho začínáme automaticky myslet negativně a ocitáte se tak v začarovaném kruhu. Zkuste se narovnat, několikrát zhluboka nadechnout, a pokud je to možné, tak si alespoň krátce zacvičte a uvolněte ztuhlou šíji. Nic vám také nebrání v tom, abyste pravidelně začali chodit na jógu nebo do sauny.

3. Donuťte mozek, aby vám posílal dobrou náladu

Stísněností a špatnou náladou často začínají nejrůznější psychická onemocnění. Rizikových faktorem je především chronický stres. Koncentrace takzvaných neurotransmiterů v krvi (např. serotoninu, adrenalinu, kortizolu), je pak příliš vysoká nebo příliš nízká, nebo je nervová zakončení nemohou správně přijímat. Proto pak určité oblasti mozku nepracují optimálně.

Svému mozku se tedy musíte naučit „poroučet“. Jak? Přestaňte myslet na negativní věci a na to, co zrovna teď není tak, jak byste si představovali. Vysněte si, čeho chcete dosáhnout a na to myslete, na to koncentrujte svou pozornost, místo abyste se trápili současnou situací.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Uvědomte si, že mozek pracuje nejen s informacemi, které si během života nashromáždil, ale i s náladami. Díky své výkonnosti dovede svému majiteli některé myšlenky vnutit a ještě ho přesvědčit, že se jedná o jeho vnitřní hlas. Tento vnitřní hlas však není příjemný. Proto se s ním nesmiřujte,  ale změňte ho.  Učinit tak můžete např. pomocí metody Emočních rovnic. Ta pracuje s mozkem na rovině synaptických spojení, přičemž ta nežádoucí, negativní spojení ruší a nahrazuje je spojeními novými. Špatná nálada mizí a nahrazuje ji ta dobrá.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.