Jak vyřešit stagnaci

Máte dojem, že svět se točí obrovskou rychlostí, všichni okolo vás jsou dávno někde jinde, než před lety, ale vy stále stojíte na místě? Zdá se vám, jako kdybyste zaspali a zapomněli si natáhnout budíka? Nebojte se, zpoždění, které máte, hravě doženete. Stačí, když se budete řídit několika jednoduchými pravidly.

Co je stagnace a jak ji poznat

Stagnace se může týkat jakékoliv oblasti života – partnerského vztahu, práce, financí… Paradoxem je, že stagnace jako taková vlastně neexistuje.

Zůstat stát a nic pozitivního nedělat vlastně znamená klesat dolů, protože mezitím jde vývoj dál, vznikají nové věci, nové výzvy a příležitosti. Životní šance, které se daly využít, mizejí v nedohlednu.

Se stagnací se v životě setká většina lidí a ten kdo ne, toho lze považovat za šťastlivce. Je spousta věcí, v důsledku kterých se můžeme dostat do stádia, kdy doslova stojíme na stejném místě a nehýbeme se. Mezi nejčastější příčiny patří stereotyp.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Nevíte, zda je stagnace i váš problém? Zamyslete se nejdříve nad tím, čeho chcete dosáhnout a kam směřujete. Poté si nakreslete, nebo si v mysli představte, časovou osu a své umístění na ní ve vztahu ke svému cíli (zvažte, jaké kroky jste už podnikli, co je jinak než na začátku atd.). Časová osa vám pomůže k tomu, abyste si uvědomili, kde se právě nacházíte a co jste již dokázali.

Za nějaký čas toto opakujte. Zjistíte-li, že jste se na časové ose posunuli směrem ke svému cíli, bude to pro vás motivující do budoucna. Pokud zjistíte, že vaše poloha na ose se nezměnila, nejenže získáte důkaz, že stagnujete, ale umožní vám to také začít svůj problém konečně řešit. Budete moci přehodnotit cíle nebo strategie k jejich dosažení.

Chcete-li se ve svém životě konečně pohnout z místa nebo se přestat točit v kruhu, zkuste se držet následujících pěti pravidel:

1. Využívejte příležitostí

Využijte příležitostí, které se vám nabízejí. Přestaňte se bát, že každá změna je špatná, nebojte se riskovat. Jen těžko se pohnete z místa, pokud budete neustále pracovat na stejné pozici ve firmě, do které jste nastoupili hned po škole.

Založil váš dobrý známý novou společnost a láká vás, abyste šli pracovat k němu? Kývněte. Neodmítejte možnost rozvíjet své znalosti a schopnosti, jen kvůli svému strachu ze změn.

2. Nepodceňujte sílu motivace

Pokud je pro vás splnění některých úkolů a cílů obtížné, ulehčete si to. Postačí vám k tomu obyčejná nástěnka, tužka a papír. Napište, čeho chcete dosáhnout, zamyslete se nad jednotlivými kroky, které vás k cíli dovedou a zapište si je. Nástěnku umístěte na viditelné místo. Nebojte si ji doplnit motivujícími citáty nebo obrázky.

3. Myslete pozitivně

Snažte se vždy myslet pozitivně, a to i navzdory tomu, že se vám možná vše nedaří tak, jak byste si představovali. Nevzdávejte se a pokud máte pocit, že se nemůžete hnout z místa, „nesedejte si, ale jděte dál“. Nepropadejte chmurným myšlenkám, ale naopak si říkejte, že brzy už bude lépe. Uvidíte, že s úsměvem na tváři vám vše půjde snadněji.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

4. Zbytečně moc nepřemýšlejte, raději jednejte

Nesnažte se neustále dumat nad tím, kde se stala chyba. Uvažujte pouze chvíli, ale potom začněte jednat. Pamatujte, že pouhé přemýšlení vás nikam neposune, ale že je třeba podniknout konkrétní kroky. Někdy prostě člověk musí zariskovat a pustit se do neznámého, aby našel ztracený směr…

5. Navštivte přednášku, zajděte na sezení s koučem

Máte-li dojem, že sami se z místa pohnout nedokážete, zajděte na přednášku, na níž někdo bude hovořit o svém úspěchu  a cestě k němu. Inspirujte se jeho příběhem.

Sjednejte si schůzku s koučem, který vám pomůže zanalyzovat příčiny vaší stagnace a uvíznutí v jednom bodě a poté vám pomůže s řešením celé situace. Pomůže vám navodit změnu ve vašem myšlení a iniciovat změnu ve vašem životě.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.