Nefunkční partnerství vysává životní energii

Možná to také znáte. Je hezké nedělní odpoledne, ale vy opět sedíte doma místo abyste vyrazili k přátelům na zahradní párty. V televizi totiž opět běží fotbal a vaše drahá polovička trvá na tom, že tenhle zápas musí vidět – ostatně jako každý.

Vše probíhá stejně jako vždycky, nejprve se dohadujete, poté na sebe křičíte a nakonec se uchylujete v slzách do ložnice, zatímco partner zůstává u televize a ani se s vámi nepokouší usmířit. Má tohle smysl?

Nefunkční partnerství

Pocit nefunkčnosti partnerství či krize partneři obvykle zažívají ve chvíli, kdy ve vztahu ubývá zamilovanosti a romantiky, pod vlivem zkušeností se vytrácejí dřívější iluze. V této době pak muž i žena citlivěji vnímají rozdíly mezi sebou i partnerovy negativní vlastnosti. Významným signálem krize je také neschopnost věcné, otevřené a nezraňující komunikace.

Krize ve vztahu může být přechodná, ale může se také změnit v každodenní realitu. Partneři spolu nejen přestanou komunikovat, sexuálně žít, ale vzájemné soužití jim začne být spíše na obtíž, než aby jim působilo radost.

V lepším případě se muž i žena shodnou na tom, že své problémy budou řešit, či že se rozejdou, v tom horším případě po řešení problémů touží pouze jeden z partnerů, zatímco druhý je odmítá dokonce i uznat.

Řešení problémů

Pokud máte ve vztahu problémy, nevzdávejte se bez boje, ale také nebojujte až do úplného vyčerpání. Zvolte zkrátka zlatou střední cestu. Pokuste se nejprve s vaším partnerem v klidu promluvit a společně se zamyslete nad tím, kde je problém.

Vymezte si, v čem problém spočívá, a to tak, aby to bylo jasně srozumitelné pro obě strany. Odhalení a definování problému je totiž nesmírně důležité a je to polovina úspěchu. Následně přejděte k samotnému řešení. Pokud si nevíte rady, nestyďte se vyhledat pomoc odborníka.

Pozor! Odmítá s vámi partner komunikovat a striktně se brání kdykoliv se mu snažíte byť jen naznačit, že ve vašem vztahu je nějaký problém? Buďte ve střehu, protože budete-li setrvávat v takovémto vztahu, aniž byste vyřešili to, co vás trápí, může to mít nedozírné následky.

Setrvávání v nefunkčním partnerském vztahu vás může připravit nejen o životní energii, ale např. i o vaše sebevědomí či o zdraví (může vám způsobit závažné psychické problémy). Můžete také ztratit pocit bezpečí a jistoty, nekonečnými hádkami navíc můžete trpět nejen vy, ale i vaše děti či nejbližší okolí.

Nebojte se vztah ukončit

Trvá vaše partnerská či manželská krize už velmi dlouho a stále se nic nemění? Stále se snažíte o změnu k lepšímu a nebo jste naopak už dávno rezignovali a ztratili veškerou sílu situaci ještě nějak řešit? Už si ani nevzpomínáte, kdy jste naposledy prožili pocit štěstí? Pak je možná na čase smířit se s tím, že tenhle vztah už skončil a jít dál. 

Jestli vám stále vrtá hlavou, proč váš vztah nevyšel, tak věřte, že to může být způsobeno mnoha faktory, a že především s některými jste nemohli nic dělat. Nezoufejte tedy a než se pustíte do dalšího vztahu, vždy pamatujte na následující:

  1. Partnerské vztahy, ale i veškeré sociální vazby, které v průběhu života navazujeme, se odvíjejí mimo jiné od toho, jaké máme vztahy v původní rodině. Pokud má tedy partner ochranitelskou maminku, která mu denně vaří a stále pere, můžete očekávat, že totéž bude požadovat i od vás. Je-li mužův blízký kolega pověstný don Juan, je pravděpodobné, že i váš partner bude mít rád ženy.
  2. Osobnost člověka se během jeho života nemění. Pokud je tedy někdo introvert, těžko ho změníte na extroverta. Každý člověk je zkrátka nějaký a budete-li od něj vyžadovat změny, které mu budou připadat náročné a nebo budou v rozporu s jeho charakterovými základy, jen těžko jich docílíte.
  3. Žádný vztah není permanentní procházka růžovou zahradou, je tedy třeba se připravit na to, že dříve nebo později se nějaké problémy objeví a že každý vztah se v průběhu času mění.
Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.