Partnerské desatero

1. O svém partnerovi mluvím pěkně, s láskou a úctou

Znáte to – potřebujete se vypovídat, co vám ten váš zase udělal nebo neudělal, nezvládl, zapomněl, nevyřídil, zkazil, a tak bychom mohli pokračovat. Je třeba si uvědomit, že tím, jak o svém partnerovi mluvíte, jej vytváříte. Zkuste se vždy zastavit dříve, než si postěžujete a najděte vzpomínku na něco, za co můžete partnera u druhých pochválit a ocenit. Vždy se něco takového najde a čím více se na takové momenty vašeho společného života zaměříte, tím více jich do svého vztahu přitáhnete.

2. Můj partner je mým zrcadlem

Toto je jedno z nejzákladnějších uvědomění. Až v momentě, kdy přijmete tento fakt za pravdivý, můžete váš vztah a sami sebe transformovat k vyšším metám. Svého partnera jste si nevybrali náhodou. Ve svém mozku nosí 70% podobných Emočních rovnic, jako jsou ty vaše. Zraňuje-li vás něco na jeho chování, nepřišel s ničím novým. S podobnými jevy už jste se setkali jako malí. Pouze vám tedy často nevědomě otevírá stará zranění. Ptejte se sami sebe – proč mě chování mého partnera (dosaďte si, co vás nejvíce trápí) tolik zraňuje? Proč mě to bolí? Proč se mi to děje? Kdy už se mi to dělo v minulosti? Partnerství je tou nejlepší možností, jak se dostat do kontaktu se svými zraněními a navždy je vyléčit. Vyžaduje to notnou dávku sebereflexe.

3. Co do vztahu dávám, to se mi také vrací

Když partnera kritizujeme, hledáme na něm chyby, vyčítáme mu či se s ním snažíme manipulovat, těžko můžeme očekávat jeho krásné a vstřícné chování plné lásky, něhy a svobody. Než odsoudíme partnera jako nevyhovujícího a nepoužitelného, zamysleme se na chvilku, co do vztahu dáváme my sami. Pokusme se vcítit do svého partnera a podívat se sami na sebe a své chování jeho očima. Byli bychom sami se sebou rádi? Chtěli bychom sami se sebou trávit nadšeně svůj čas?
Chci-li, aby byl můj partner pozornější, začnu mu sama věnovat více pozornosti. Chci-li, aby můj partner lépe komunikoval, zjistím, zda já sama komunikuji správně a dostatečně. Chci-li, aby mi patner více naslouchal, zamyslím se, zda se o jeho problémy a pocity dostatečně zajímám.

4. O vztah je třeba se starat a pečovat o něj

Přes všechny problémy a starosti si často ani nevšimneme, že parťák, kterého jsme si vybrali pro svůj život, se nám časem vlastně vzdaluje. V počátcích vztahu, v opojení chemickou zamilovaností, je zcela automatické věnovat svému partnerovi svůj čas, pozornost a energii. Nevytvoříme-li si však ve vztahu určité příjemné stereotypy a rituály, může se nám i dobrý vztah časem rozpadnout. Co vás na začátku vztahu spojovalo, to si uchovejte, to opakujte. Tam posílejte stále svou energii. Budete-li spoluvytvářet příjemné zážitky a hluboké intmní chvilky, bude vám ve vztahu dobře. A z dobrého vztahu nikdo nemá potřebu unikat.

5. Můj partner patří ke mně, ale nepatří mně

Můj partner je svobodný člověk, ať jsme nesezdaní či manželé. Může jít, kamkoli chce. Stejně tak já. Kdyby se ve vztazích pěstovalo a dodržovalo toto pravidlo, bylo by mezi námi mnohem více šťastných lidí. Vyžaduje to důvěru. Nejdříve v sebe, pak ve svého partnera. Dva lidé se do sebe zamilují a zbožňují proto, že je na počátku neváže strach. Čím déle jsou spolu, tím více si na sebe zpravidla dělají nárok. Váš partner, ať jste spolu jakkoli dlouho, či v jakémkoli stavu, je svobodný člověk. Dáte-li mu svobodu, bude se rád vracet. Čím více si jej budete uzurpovat, žárlit na něj a dusit jej, tím více se vám bude vzdalovat. Pokud mu nedůvěřujete, ptejte se proč. O čí lásku jste v dětství museli bojovat? Kdy jste se báli, že vám bude láska odepřena? Kdo vás nemiloval tak, jak jste potřebovali? A jak jste se kvůli tomu cítili?
Pokud se ve vašem vztahu více bojíte, než milujete, pak jde spíše o boj než o partnerství. Můžete žít však zcela jinak. Zapracujte nejdříve sami na vlastním sebepřijetí. Udělejte všechno proto, abyste začali skutečně milovat sami sebe a chovali se k sobě s respektem a úctou. Váš partner vám tuto lásku opět jen zazrcadlí.

6. Partner je dar

Často až když někoho ztratíme a zůstaneme sami, zjistíme, za co všechno jsme mohli být vděčni. Je-li ve vašem vztahu dostatek energie a oba si přejete na svém vztahu zapracovat, abyste se v něm mohli cítit spokojeni, začněte se bezodkladně zaměřovat na to krásné. Kvůli čemu jste se do svého partnera zamilovali? Co vás na začátku vztahu spojovalo? Co je na vašem partnerovi skvělé? Odteď se zaměřujte na pozitiva. Na co zaměřujeme svou pozornost, to sílí a roste. Váš partner tady jednou nebude. Není žádnou samozřejmostí. Je na čase si společně život užívat!

7. Správná komunikace jako základní pilíř vztahu

Kdo nemluví, vztah ohrožuje. Potlačujeme-li v sobě negativní pocity vůči partnerovi, nezmizí. Naopak se v našem podvědomí pěkně usazují a hromadí. Místo, abychom si svou nespokojenost s partnerem správně vykomunikovali, mlčíme a doutnáme. Protože se bojíme následků hrozícího konfliktu, ustupujeme a zavíráme se. Tyto naučené projevy chování vedou k trvalému narušení vztahu až k jeho destrukci. Mnoho lidí, převážně mužů, přistupuje k mluvení o pocitech jako k něčemu obtěžujícímu. Čím více se však na tuto dovednost zaměříte, tím lépe a jednodušeji ji postupně zvládnete. Navíc ji pak ještě zúročíte v dalších vztazích. Chcete-li mít šťastný vztah, začněte mluvit – bez urážek, bez obviňování – o svých pocitech.

8. Pokud chci vedle sebe silného partnera, podporuji jej

Mnoho žen mluví o svých mužích jako o slaboších. Když se však jejich mužům v nějaké oblasti zadaří, jsou často připraveny sílu těchto úspěchů shazovat a znevažovat. Miluji-li svého partnera beze strachu, podporuji jej v jeho růstu a rozletu. Strach svazuje a ničí. Pokud svého partnera máte potřebu držet u země, ptejte se sami sebe proč. Čeho se bojíte, bude-li váš partner silný a sebevědomý?

9. Nesrovnávám

Ve srovnávání se skrývá největší nespokojenost. Mozek má tendenci nás přesvědčovat, že za plotem roste tráva zelenější. Nenechme se ale mást. Kdybychom si to zkusili se skvělým Tondou od sousedky, dost pravděpodobně by nám velice brzy začaly vadit vlastnosti u našeho partnera dosud nepoznané. Naše životní cesta je originální a našeho partnera jsme si nevybrali náhodou. Vytvářejme si svůj vztah takový, jaký chceme, aby byl. Každý člověk potřebuje od vztahu něco jiného, stejně jako se hodnoty každého člověka liší. Inspirujme se druhými, pokud nám to pomáhá a otevírá obzory. Chce-li nás však mozek ošálit, že s jiným partnerem bychom zažívali více romantiky, zamysleme se, co můžeme udělat, abychom ve vlastním vztahu vytvořili více romantických chvil, namísto abychom se hned nechali unést snem o princi na bílém koni. Žádný dokonalý člověk se zatím ještě nenarodil.

10. Překonané krize a neshody lásku posilují

Neshody a krizová období se týkají každého vztahu. Jde jen o to, jak k nim přistupujeme. Zvládneme-li o všech svých pocitech, přáních a bolestech s partnerem dobře mluvit, může nám to pomoci vztah transformovat. Skrze překonané neshody se ve vzahu posouváme, vztahově rosteme. Ve výsledku to znamená, že se ve svém vztahu cítíme čím dál lépe a šťastněji.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.