7 důvodů, proč je důležité dělat vše kvůli sobě

Představte si život, ve kterém nejste ničím omezováni. Jak by váš život vypadal? Vezměte do ruky tužku a papír. Poté si sepište činnosti, které byste dělali, čemu byste se věnovali, jak byste se přitom cítili a nezapomeňte na veškeré sny, které si chcete splnit. Teď se na papír podívejte znovu a zeptejte se sami sebe: „Proč tohle už dávno nemám“?

Žádná odpověď na tuto otázku totiž není správná. Ať vám mozek říká, že nejste dost dobří, nemáte dostatek financí, nehodíte se na určitou činnost, nemáte talent nebo prostě postrádáte štěstí, vše je jen iluze. Lež. Vy totiž můžete mít naprosto vše, co se ve vaší mysli ocitne. Ve svém životě nejste ničím omezováni.

Jak ale takového života dosáhnout? Jednoduše. Vše dělejte jen a kvůli sobě. Zaměřte se jen na sebe, nikoliv na druhé, jak je nám to předesíláno po celý život již od samotného dětství. Copak vy žijete život druhých? Nikoliv. Právě pro vás jsem sepsal 7 důvodů, proč je důležité dělat vše kvůli sobě, kterými vás chci motivovat, abyste tak začali činit.

1. Nebereme ohledy na názory druhých

Teď se na chvíli zastavte a zamyslete se nad tím, co vám druzí říkali, když jste jim sdělili svůj sen, plán, cíl nebo cokoliv, co jste chtěli. Určitě nejeden z vás slyšel věty typu: „On měl štěstí, ty ho mít nebudeš.“ „Na tohle nemáš/tohle nemůžeš dokázat.“ „Máš moc vysoké nároky, měl/a bys myslet realističtěji.“ „Na to nemáš předpoklady.“ „Jsi slabý/á, konkurence je velká, tohle nezvládneš. Nemůžeš uspět!“

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Připomínají vám něco? I já takové věty slyšel. A v první fázi jsem i kvůli nim odmítl dělat něco, co mě baví a momentálně i živí. Nakonec se mi vše rozleželo v hlavě a řekl jsem si, že zkusím být v dané činnosti úspěšný. Co mohu ztratit? Nic. Maximálně získám nové zkušenosti.

Mluvím o svých začátcích s tvorbou textů. Čím více jsem tvořil, tím více jsem se do tvorby ponořoval. Tím více mě bavila a získával jsem hromadu nápadů. A to bylo v době, kdy jsem za psaní nedostal ani korunu, pouze jsem se chtěl zlepšovat a mít nějakou referenci. Od té doby uběhlo téměř 5 let a já se psaním živím.

Začínal jsem od nuly, získával zkušenosti, snášel kritiku, vyrovnával se s neplatiči a vzdělával se. Za 5 let jsem profesně vyrostl, získal spoustu klientů, mezi které patří i velké firmy, a změnil způsob myšlení, přístup k psaní i celkově svou kreativní činnost. A dokázal jsem si, že pokud se člověk nevzdá a nebude poslouchat okolí, dokáže, cokoliv si vezme do hlavy.

Proto neberte ohledy na názory druhých. Vymažte jejich negativní přístup z hlavy. Obklopte se jen těmi, kteří vás podporují a motivují. To jsou ti správní lidé na cestě k úspěchu. A nemyslím jen úspěch pracovní.

Možná si říkáte: co když žádné takové lidi nenajdu, ani si je nepřitáhnu do svého života? Pak se spolehněte jen na sebe. Platí totiž, že cokoliv chcete, můžete dokázat pouze vy. Nikoho k dosažení svých cílů nepotřebujete. To vám dává obrovskou svobodu. Jedná se o nejlepší způsob, jak svého vytyčeného cíle dosáhnete. Protože budete věřit jen sami sobě, svým myšlenkám, svému talentu, svým schopnostem. Pak stačí jen vytrvat a úspěch je zaručen.

2. Jsme sami pro sebe hlavní motivací a oporou

A právě tam navazuje druhý důvod, proč dělat vše pro sebe. Stanete se sami sobě hlavní motivací a oporou. Nebudete na nikoho vázáni. Nemusíte čekat, až vám dá někdo svolení, pochválí vás, dodá vám energii. Vše si dokážete dát sami. Najednou pochopíte, že nemáte na co čekat. Vždyť všechno máte!

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Kdykoliv budete váhat, říkat si, že není vhodná doba, pak se stačí podívat do zrcadla. Uvidíte sebe. Svou hlavní motivaci, poháněcí motor. Poté si jen řekněte nahlas: „Vhodná doba je právě teď.“ Kdykoliv na něco čekáte, okrádáte sami sebe o drahocenný čas.

3. Máme více energie

Je to jako s láskou – čím více ji dáváte, tím více ji máte. Proto tedy platí, že čím více děláte činnosti, které vás baví, tím více je chcete dělat. Vidíte se v tom i vy? Tak proč neděláte to, co vás baví?

Touto činností získáváte energii. A znáte důvod, proč mají lidé, kteří dělají vše kvůli sobě, více energie? Protože jim ji nemůže někdo druhý sebrat.
Jen si vzpomeňte na situaci, při které jste vynaložili spoustu úsilí, abyste pro někoho něco udělali. Jaká byla pak jeho reakce? Čekali jste něco jiného? Třeba vám dal najevo, že vaše práce byla zbytečná. Rázem ztratíte chuť své úsilí vynaložit znovu.

4. Veškeré činnosti děláme s chutí

Jak je možné, že činnosti, které děláme pro sebe, děláme s chutí? Odpověď je velice jednoduchá. Nemáme důvod dělat něco, co nás nebaví. Činnosti, které nás nebaví, začneme dělat v momentě, kdy se na ně cítíme a chceme je udělat. Může se jednat o úklid, vaření či opravu rozbitého světla. Víme totiž, že i taková činnost nás pak posune.

Možná vám teď v hlavě proběhla myšlenka, při které manžel leží doma na gauči a celý rok slibuje, že rozbité světlo opraví. Nemusíte se obávat toho, že byste sami u sebe čekali tak dlouho. Vy totiž budete nabití těmi činnostmi, které vás baví. I takováto činnost vás pak může bavit. Najednou si opět dokážete, že ve svém životě nepotřebujete nikoho, protože ve svém životě si dáte a vytvoříte vše sami.

5. Cítíme se naplněni životem

Napadlo vás někdy, proč jste v dětství neochotně přistupovali k domácím pracím? Proč i většina z vás nechtěla dělat úkoly nebo se učit na další den? Možná vám příčiny docházejí nyní. Byly to právě ty činnosti, které jste nechtěli dělat a byli do nich nuceni. A které také převažovaly.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Teď otočte. Jaké to bylo, když jste mohli být kreativní, tvořit, hrát si a bavit se životem? Budu hádat – cítili jste se plní energie a naplnění. Přesně na tyto okamžiky si každý z nás ve své dospělosti musí rozpomenout. Najít si činnosti, při kterých se takto bude cítit. Směřovat ke svým 10kám, ke kterým nás navádí mozek. A vždy nás navádí tam, kde se cítíme nejlépe. Řiďte se tím a budete životem opět naplněni.

6. Bavíme se životem

Najednou začnete vstávat s úsměvem. Do práce, která vás mimochodem baví a neděláte ji jen pro peníze, se budete těšit. Ať již budete mít během dne na programu cokoliv, budete večer usínat s dobrým pocitem, že jste den opět prožili. Dejte sbohem dnům, kdy jste od rána pesimističtí, v práci se jen mračíte, odpoledne už jen vyhlížíte dobu, kdy budete moci jít znovu do postele. Takový život nemá smysl. Přitom stačí tak málo – bavit se životem a dělat to, co nás baví.

7. Jsme šťastní

Nakonec jsem si schoval nejdůležitější důvod. Pokud začnete vše dělat kvůli sobě, budete jednoduše šťastní. Obrníte se proti pesimismu ostatních. Svou pozitivní energii si kdykoliv nasbíráte činností, kterou máte rádi. Kdykoliv budete potřebovat podpořit a motivovat, podíváte se na sebe do zrcadla. Pro své okolí začnete být velice úspěšní. Budou od vás chtít prozradit návod na dokonalý a spokojený život.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

A co vy? Znáte své 10ky? Víte, jakým směrem se máte ubírat ve svém životě? Nebo se naopak stále hledáte a cítíte nedostatek a frustraci? Náš tým koučů vám na vaší cestě k 10kám pomůže. Máme společnou vizi – chceme svět, ve kterém jsou všichni šťastní. Připojte se k nám.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.