Tipy pro ženy, kterým odrůstají děti

Když děti odejdou z domova, přijde do něj obvykle prázdnota, ticho a smutek. Tzv. syndromem opuštěného hnízda trpí obvykle více ženy než muži. Jsou to totiž většinou ony, kdo s dětmi během jejich dospívání strávil více času, místo aby se zaměřil na budování kariéry nebo vlastní koníčky. Syndromu opuštěného hnízda se však lze i vyhnout. Jak, to vám poradíme v následujícím článku.

Nepodléhejte skepsi a hledejte pozitiva

V první řadě je třeba uvažovat realisticky a uvědomit si, že změny jsou součástí každého lidského života. Děti vyrůstají, odcházejí studovat do jiných měst, nacházejí si životní partnery a zakládají své vlastní rodiny. Loučení je možná smutné, avšak zamyslete se na chvíli nad tím, zda by mnohem smutnější nebylo, kdyby se vašim dětem nepodařilo najít svou spřízněnou duši. Pak byste zcela jistě trpěli představou, kdo bude vaše dítě milovat a ochraňovat, až jednou přijde váš čas.

Místo abyste se tedy trápili tím, že vaše děti už jsou dospělé a nepotřebují vás, hledejte pozitiva. Radujte se z toho, že se konečně můžete v neděli ráno vyspat, že nemusíte chystat svačiny do školy, nebo že konečně máte čas vyrazit ven.

Začněte se těšit na vnoučata. Pozor ale, neupínejte se na své děti poté, co založí svou vlastní rodinu. Naučte se respektovat, že vaše děti mají svůj vlastní život, do něhož sice stále patříte, ale který nemůžete řídit.

Budujte kariéru, věnujte se svým koníčků

Nikdy není pozdě naučit se něco nového, v něčem se zdokonalit nebo si splnit svůj dávný sen. Toužili jste vždycky napsat román? Teď na to konečně máte čas. Pokud vaše ambice nejsou tak velké, pusťte se do čtení, zahrádkaření, nebo třeba pletení. Máte-li rádi zvířata, pořiďte si psa nebo rybičky a starejte se o ně. Uvidíte, že vám to alespoň částečně ulehčí vaši obtížnou situaci.

Pokud je pro vás obtížné donutit se k nějaké činnosti, pořiďte si rovnou permanentku. Ať už budete chodit pravidelně do divadla nebo cvičit, uvidíte, že se vám to po nějaké době začne líbit.

Podnikněte něco s parterem

Uvědomte si, že až děti odejdou z domova, bude to mít dopad i na váš partnerský vztah. Přestanete být mámou a tátou, tedy rodiči, a stanete se opět manželi. Pravděpodobně bude třeba začít spolu více hovořit, trávit spolu více času o samotě bez jiných osob. Připravte se na tuto situaci už nyní a vyrazte s partnerem na společnou dovolenou nebo víkend.

Naplánujte si výlety, nebo se zamyslete nad aktivitou, které byste se mohli společně věnovat.

Vyrazte ven s přáteli

Zavolejte starým známým a přátelům, s kterými vám dříve bylo dobře, ale pak zmizeli z vašeho života. Je více než pravděpodobné, že najdete někoho, kdo je ve stejné situaci jako vy a kdo s vámi rád vyrazí za kulturou nebo sportem. Navíc zde existuje velice reálná možnost, že objevíte někoho, s kým si budete moci popovídat o tom, co vás právě trápí. Pokud žádné staré přátele nemáte, nebojte se vyrazit někam, kde se seznámíte či si podat inzerát do novin.

Trápíte se hodně? Poraďte se s odborníkem

Domníváte se, že to čím trpíte, není pouhý syndrom opuštěného hnízda a že vás smutek už dávno přerostl v něco víc? Ztratili jste smysl života a nic vás nebaví? Je možné, že váš smutek přerostl v depresi, s níž si sami neporadíte. V takovémto případě se nebojte obrátit na životního kouče, který vám doporučí vhodné rady. Pomůže zjistit příčiny nepříjemných myšlenek či nevhodného pracovního zařazení či vyhoření. Pokud si nechcete promluvit s cizím, svěřte se se svými problémy alespoň někomu ze svého okolí.

To nejdůležitější na závěr

Nečekejte už ani minutu. Ačkoliv se vám možná zdá, že vaši děti domov ještě nějakou chvíli neopustí, nemusí to být pravda. Vezměte do ruky diář a zapátrejte v něm po kontaktech na své dávné přátelé. Přestaňte se vymlouvat na to, že nemáte čas, něco podnikněte a bavte se.

Nikdy není pozdě začít si žít po svém a děti nemohou být nikdy na prvním místě. Na prvním místě jsem vždy já sám pro sebe. O sebe se musím starat přednostně a pak ze svých přebytků dávat dále.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.