Hubnutí

Chcete zhubnout? Pak určitě nemusíte čekat do prvního ledna. Toto magické datum, které přímo přitahuje předsevzetí, vám totiž zhubnout určitě nepomůže.

Zato motivace, vůle a odhodlání vás k vytoužené štíhlé postavě přiblíží spolehlivě.

Motivace k hubnutí

Motivace a vůle zprostředkovávají to, s jakým odhodláním se lidé do snižování své hmotnosti pustí, a kolik času a úsilí budou celému procesu ochotni věnovat. Na začátku cesty ke štíhlé postavě by tedy vždy měla stát motivace.

Člověk by si měl najít dostatečně silný důvod proč zhubnout.  Na cestě k vytoužené postavě totiž číhají překážky, a pokud motivace nebude jasná a dostatečně silná, hrozí, že by se člověk mohl předčasně vzdát.

Nejsilnějším motivačním činitelem je obvykle fakt, že štíhlá silueta zvyšuje přitažlivost a že člověk, kterému se podaří zhubnout, je rázem žádanější u druhého pohlaví. V případě žen je také častá snaha zhubnout po porodu a získat zpět svou původní postavu.

Mnoho lidí touží zhubnout zkrátka proto, aby sami se sebou byli spokojenější, aby se cítili lépe či se nestyděli za své tělo. Velkou motivací pro snížení tělesné hmotnosti jsou také důvody zdravotní.

Často lidé hledají motivaci a rozhlížejí se kolem sebe. Přitom mnohem důležitější je, pokud popud přijde zevnitř. Než začnete hubnout, napište si všechny důvody, proč chcete být zdraví, a jak si myslíte, že se vám zlepší život, když budete štíhlí. Stanovte si své proč (proč je pro vás důležité neztratit důvod k hubnutí). Chcete si s dětmi zahrát fotbal? Nestydět se v létě u bazénu? Milovat se při rozsvíceném světle? Buďte konkrétní, všechny motivy zapište a pak seznam vyvěste všude, kde je to jen možné.

Psychika a hubnutí

Hubnutí souvisí nejen s tělem, ale i myslí. Jak již bylo řečeno, jeho základem je motivace. Ta se bohužel mnohdy během procesu hubnutí vytrácí. Často se tak děje ve stresových situacích a v těžkých životních obdobích. Přijde-li rozchod nebo výpověď z práce, často se stane, že doposud motivovaný jedinec skončí se zdravou stravou nebo sportem, protože „nic prostě nemá smysl“.

Jak je tedy vidět, motivace není jednorázové rozhodnutí, ale každodenní boj. Člověk, který začne jíst zdravěji nebo začne každý den cvičit, ještě zdaleka nemá vyhráno. Je třeba nepolevovat, nevzdávat se před cílem a nenechat se odradit případnými dílčími neúspěchy nebo tím, že hubnutí není tak rychlé, jak bychom očekávali.

Udržet motivaci je tím obtížnější, čím je proces redukce hmotnosti delší. Určitě pomáhá mít si s kým o těžkostech a problémech popovídat. Mít komu říct, jak je pro vás obtížné nejíst chipsy nebo jak je pro vás těžké donutit se jít každý den běhat.

Velkou roli při hubnutí hraje podpora rodiny a partnera, případně člověka, který se rovněž snaží zhubnout.

Vyplatí se také své rozhodnutí zhubnout zveřejnit, a to nejen kvůli podpoře ze strany okolí, ale také proto, že budou-li všichni vědět, že se snažíte zhubnout, bude pro vás těžší tento cíl odložit a nesplnit.

Hubněte s rozumem

Organismus každého člověka je jiný, a proto také různí lidé hubnou různě rychle. Nejde tedy o to, zhubnout co nejvíce kilo, co nejrychleji, ale dosáhnout cíle, který jste si stanovili. Výhrou může být i drobný váhový úbytek, pokud přispěje k tomu, abyste sami se sebou byli spokojenější nebo k tomu, že se zmírní vaše zdravotní potíže.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.