Jak koučink pomáhá?

Máte problémy v práci, ve vztahu, s penězi nebo se svým zdravím? Můžete se obrátit na své přátele nebo požádat o radu kouče – odborníka, který se stane vaším rádcem, posune vás k cíli rychleji a pomůže vám vyvarovat se zbytečných chyb. Že žádný životní cíl nemáte? I s jeho nalezením vám kouč může pomoci.

Co je koučink

Koučink je souborem metod, které napomáhají k osobnímu rozvoji jednotlivce i týmů a uvolňují lidský potenciál vedoucí k odstranění strachu. Koučink se zaměřuje na budoucnost a přichází s konkrétními kroky, které je třeba učinit pro to, aby nastala nějaká pozitivní změna. Nejedná se tedy o žádné plané řeči, ale o konkrétní návrhy řešení, o řešení konkrétních problémů.

Koučování však v žádném případě není dávání hotových rad, spíše je to něco, co pomáhá v hledání cesty. Člověk není nucen k tomu, aby udělal něco, co mu nesedí nebo co mu nejde, spíše se mu pomáhá v tom, aby se správně dokázal rozhodnout sám.

Hlavním cílem koučinku je zvýšit klientovu sebedůvěru, pomoci mu zvládat stresové a nepříjemné situace a také mu ukázat možnosti řešení. Klient se musí naučit převzít odpovědnost za svůj život.

Koučování je také o vytváření atmosféry, která druhému pomůže. Může se jednat o navození atmosféry důvěry, pochopení, laskavosti, nebo naopak atmosféry soutěživosti. Zkrátka navození takové atmosféry, která je v tu chvíli pro daného člověka nejlepší, aby zrealizoval svůj cíl.

Kdy koučink pomáhá

Využít služeb kouče se lidé mohou rozhodnout z nejrůznějších důvodů. Nejčastěji se tak děje ve chvílích, kdy lidé cítí, že se ocitli v úzkých či na životní křižovatce a potřebují radu. V těchto chvílích kouč může svým klientům poskytnout kvalifikovaný názor, pomoci jim vyvarovat se zbytečných chyb nebo je jen povzbudit k tomu, na co sami nemají dostatek odvahy, ale po čem ve skutečnosti touží.

Kouče mohou vyhledat lidé, kteří chtějí něco změnit ve svém životě, chtějí být úspěšnější, dosáhnout svého cíle rychleji, nebo třeba i ti, kteří mají pocit, že jim něco chybí.

Koučink učí samostatnosti a dodává sebevědomí

Kouč při kontaktu se svým klientem vždy vychází z toho, že druhý člověk má potenciál na to, aby danou věc zvládl sám bez pomoci. Klient tedy sice za koučem může přijít primárně proto, že chce vyřešit nějaký svůj aktuální problém, ale nakonec se naučí i to, jak má postupovat při podobné situaci v budoucnu a jak ji vyřešit samostatně.

Už jen to, že někdo (v tomto případě kouč) považuje druhého za schopného, dělá doslova divy. Druhý se schopným rázem stává.

Koučink mění myšlení

Lidé, kteří mají špatné zážitky a zkušenosti z minulosti, se kvůli tomu často v současnosti potýkají s problémy. Existuje však způsob, jak zajistit, aby špatné zkušenosti z minulosti neměly negativní vliv na současný či budoucí život. Stačí provést pár změn v hlavě a především si „nahrát“ do podvědomí nové vzorce. K tomu pomohou tzv. Emoční rovnice. Odhalit je a následně otočit ve váš prospěch vám může pomoci právě kouč.

Vaši minulost sice ani kouč nezmění, ale může vám pomoci pochopit, jak ovlivnila vaše současné postavení, z čeho pramení vaše současné reakce, proč se chováte tak, jak se chováte, atd. Jinými slovy: koučink nezmění vaši minulost, ale může změnit to, jakým způsobem ovlivňuje vaši přítomnost.

Koučink se vyplatí

Do koučinku se tedy zcela jistě vyplatí investovat. Cena za radu se totiž nedá porovnat s bolestí, zklamáním nebo ztrátou vztahu, sil či zdraví v důsledku špatných rozhodnutí. Koučink pomáhá řešit i zdánlivě neřešitelné problémy, nediktuje, ale pomáhá najít vlastní cestu. Odhaluje vnitřní síly člověka, učí rozumět sobě samému a rozvinout zablokovaný potenciál. Zvyšuje sebevědomí a především zlepšuje život.


Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.