Mýty s tváří spasitele, které vám ale nikdy nepomohou

Některé rady mají kolem sebe svatozář, ale nikdy do vašeho života nepřinesou, co nabízejí. Zdají se sice jako dobře míněné, později ale poznáte jejich prázdnotu. Jsou zakořeněny někde hluboko v nás a vůbec nevíme, kdo nám je poradil. Přesto však tíhneme aplikovat je na vznikající problémy.

Slepě spoléháme na jejich uzdravující moc v domnění, že co dělají ostatní, určitě bude fungovat i nám. Není tomu ale tak a opak bývá pravdou. Všichni, kteří používají tyto rady, se nikdy nikam nedostali a jejich stav se buď zhoršil, nebo zakrněli v sebelitování.

Jaké tedy jsou tyto rádoby úžasné mýtorady? 

Obviňuj kde koho!

Když se vám něco nepříjemného stalo, kolikrát vám naskočila myšlenka: „To není tvoje vina. To ten druhý!“ Mozek nám je ochoten velmi rychle generovat myšlenky, že všechno, co jsme udělali my, je dobré a veškerá vina leží na straně druhého.

Ať už jsou to problémy pracovní nebo vztahové, máme tendenci vždy vycházet čistí a nepřipouštět si, že kus viny je také na naší straně. Pozoruji to u  lidí, které vyhodili z práce, nebo si jejich partner našel někoho jiného. Dlouho se nedokázali smířit s tím, že by i oni udělali cokoliv špatně, a viní druhou stranu i několik let!

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Podívejte se pravdě do očí a najděte svůj podíl viny. Pak zapracujte na sobě a odstraňte chyby, aby se neopakovaly později.
 

Polituj se!

Když už se problém vyvalí, lidé upadají do sebelitování. Začnou se stranit a foukají si o samotě své nové jizvičky. „Já chudinka, proč se to stalo zrovna mně? Proč se ke mně tak zachovali? Proč mě nemají rádi? Proč, proč, proč?“ Zabalují se do dek a utíkají ze světa. Myslí si, že jim nikdo nerozumí a že zde pro ně není místo. Odsuzují počínání ostatních, aby měli dost času na svoje lítosti.

Sebelítost je brzdou. Nikam vás nedovede, zatemňuje vaše oči a orientuje vás pouze do sebe.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Hned teď se postavte na vlastní nohy a ujistěte se, že tam, kde právě jste, jste pouze díky svým minulým rozhodnutím. Vy sami jste strůjci svého života a nikdo vám nepomůže kromě vás samotných. 

Postěžuj si přece!

Určitě znáte ty lidi, kteří si stále jenom na něco stěžují a stále něco kritizují. „Proč je tohle takto a tamto zase takhle,“ slýcháváme stále dokola z jejich úst. Nikdy nejsou s ničím spokojeni a jejich denní chleba je hledání chyb na všem kolem nich. Ať už se jim v životě stane cokoliv, vždy je slyšíte, jak si stěžují. I když může být řešení jednoduché, stejně ho nevidí.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Přestaňte si okamžitě na vše ve vašem životě stěžovat. Uvědomte si, že vždy máte k dispozici nějaké řešení. Najděte ho a sestavte si plán k jeho realizaci.

Kdybys to býval!

Tak tato mytická rada vás bude neustále držet v minulosti. Budete díky ní od rána bombardováni otázkami, jak by to asi bylo, kdybyste udělali toto a tamto a řekli místo toho, co jste řekli, něco jiného. Donekonečna vám zvoní v hlavě scénáře, co by se bývalo stalo, kdybyste udělali o malinko něco jiného. Ustrnuli jste mimo přítomnost a snažíte se vyřešit něco, co se už vyřešit nedá.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Uvědomte si, že minulost je již minulostí a že už s ní nemůžete udělat nic, než z ní vyjít a hledět do budoucnosti. Tu ještě můžete ovlivňovat ve svůj prospěch. Minulost již nikoliv.

Stejně postižený mi pomůže

Lidé mají tendenci si o svých problémech povídat s těmi, kteří je mají taky, aniž by si uvědomili, že je nikam neposunou. Mohou si sice vylít nahromaděnou bolest, ale ta tam po několika dnech bude znova.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Najděte si někoho, kdo se z podobného problému již dostal, a požádejte ho o pomoc i o zkušenosti. 

Opij se, najez se!

Mnoho lidí používáním této rady ztloustlo o 50 kilo a stali se z nich alkoholici. Tato rada má v sobě krátkodobou úlevu, ale dlouhodobě vám řešení nepřinese.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Urychleně najděte někoho, kdo vás z problému vyvede. 

Dělej, že nic!

Oběti tohoto mýtu mají obrovské problémy, ale nic na nich nepoznáte.

Maskují si své tváře maskou šťastlivce a dělají, že jejich život je krásný, bezchybný, bohatý a moudrý. Z jejich chování máte pocit, že jsou nad věcí a že nic pro ně není problém. Uvnitř ale svádějí neúprosný boj o přežití.

Dobře o sobě vědí, že jejich minulé jizvy v nich někde hluboko stále žijí, nemají ale sílu je uzdravit.

Jste-li obětí tohoto mýtu, udělejte toto: Sepište si své minulé bolesti a zakopané křivdy a najděte někoho, komu je budete moci sdělit. Postupně tak zapracujte na uzdravení svého vnitřního člověka.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.