Jak si sledovat své finance

„Je jedno, kolik utrácím, ale chci vědět, za co.“

Dle mých průzkumů snad nikdo nesleduje, kolik a za co utrácí a nemá přehled, kam se jeho peníze kutálejí. Často, když někomu radím, aby si sledoval své útraty, mi argumentuje tím, že by mu to omezilo jeho osobní svobodu a že své peníze si přece může utratit, kde chce.

Nic proti tomu, akorát jde o špatné pochopení kontroly peněz. Většina z nás chce být bohatá, ale bez ovládnutí moci peněz se bohatými nikdy nestaneme. Peníze v sobě drží velkou energii a tu se buďto naučíme spoutat nebo spoutá ona nás.

Mějte kontrolu nad svými financemi

Kontrola našich útrat nám nebere volnost utrácet, pouze nám dává přehled, kam se naše vydělané peníze poděly. Je to vždy naše volba, kde a za co peníze utratíme, do toho nám nikdo nemá co mluvit až do té doby, kdy jich začneme mít málo a najednou může přijít banka či exekutor a rázem se z peněz stává krutý pán.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

To jistě nechce nikdo z nás. Proto je velmi důležité se naučit s penězi dobře hospodařit a prvním krokem k tomuto umění je jejich pečlivá kontrola.

Často slýchávám od svých klientů povzdechy po prvních měsících sledování svých výdajů, kolik peněz utratili a kolik z jejich útrat bylo za nesmyslnosti a vůbec, kolik ten život vlastně stojí. Jejich časté zděšení nad stále prázdným kontem bylo konečně vysvětleno. Najednou přesně viděli, proč je jejich na začátku měsíce plný pramen na konci vyschlý.

Naučte se vytvářet finanční rezervy

Je bláhové si myslet, že mohu utratit vše, co vydělám. Jednou totiž přijdou neočekávané výdaje, rozbije se bojler či pračka, zvýší se DPH a daně, nabouráte auto. Pokud ale nemáte rezervy, jste v pasti. Nemáte kam sáhnout a věřte mi, ten samý mozek, který vám říkal: to si kup a udělej si radost, vám řekne, že jste hlupáci, chudí a neschopní a pěkně vás to zabolí.

TIP: Přečtěte si mou knihu Partnerský manuál.

Potřebujeme se naučit spoutat moc peněz, aby pracovala výhradně pro nás a nestala se pro nás pokořovatelkou. Většina lidí žije finančně pokořena.

Nemají dostatek ani pro sebe, natož pro ostatní. Žijí z ruky do úst, od výplaty k výplatě. Vy k nim ale patřit nebudete. Již dnes si vezmete za své, že existuje cesta, jak se naučit bohatnout a jak být dobrým správcem jedné z největších energií na světě.

Co se potřebujeme naučit?

  1. Pochopit, že peníze jsou moc, kterou musím zkrotit pro sebe. Je to stejné jako s ohněm. Je dobrý sluha, ale zlý pán.
  2. Pochopit, že sledováním peněz neztrácím svobodu utrácet. I když si sleduji své výdaje, stejně mám stále moc nad svojí peněženkou pouze já sám. Jsou lidé, kteří se bojí dne, kdy dostanou výpis ze svého konta či z kreditní karty, kde uvidí své výdaje. Mají sice moc utrácet, za co chtějí, ale k čemu to je, když se pak svých útrat bojí. Takovou svobodu nechceme.
  3. Naučit se sestavovat svůj domácí rozpočet a dodržovat jej. K tomu používám nástroj www.buxfer.com pro MAC můžete využít YNAB. Jeho úvodní obrazovka je sice v angličtině, ale jakmile si vytvoříte účet (je to zdarma), můžete si nastavit češtinu.
    V tomto nástroji se dají sledovat všechny výdaje, které máte a porovnávat je vůči vašemu rozpočtu. Dokonce si zde můžete sledovat, co jste komu půjčili. Pokud potřebujete pomoci se sestavením vašeho rozpočtu, doporučuji vám své produkty: CD 7 kroků k získání bohatství.
  4. Pečlivě sledovat každý výdaj. Při každém nákupu požádat o účtenku a doma si pak vše zapisovat do Buxferu.
  5. Slíbit si sám před sebou že se stanu finančně svobodným do 5 let. Již ode mě víte, že životní pohoda závisí na správném obhospodařování 4 oblastí života. Oblast peněz patří k jedné z nich. Pokud budu mít všechny 3 v pořádku, ale finančně budu krvácet, života si plně neužiji.

Zdravě bohatí lidé jsou ti, o kterých to ani nevíte. Váží si svých peněz a pečlivě je sledují. Neutrácejí za blbosti a to největší, co jim peníze dávají, není obdiv od okolí, ale svoboda. Svoboda si dělat, co sami chtějí, svoboda dávat svým blízkým, co oni potřebují.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Na závěr otázka. Víte, jak se měří finanční svoboda? Je to počet měsíců, které vydržíte (přežijete), pokud nebudete chodit do práce. Jak svobodní jste vy?

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.