7 nedostatků, pro které končí vaše CV v koši

V poslední době jsme prováděli výběrové řízení, během kterého nám nachodily stovky životopisů. Jak jsem byl zavalen radostí z nových uchazečů o práci, současně mi narůstala i nervozita z nepřehlednosti poskytnutých informací. Automaticky jsem některé nabídky házel rovnou do koše, až jsem se zastavil a chvilku pozoroval své chování, proč tak vlastně činím.

Rád bych v tomto článku poskytl všem, kteří opravdu touží po své práci a chtějí co nejlépe oslovit svého nového zaměstnavatele, pohled z druhé strany. Aby se vám nestalo, že byste byli ideálním kandidátem, ale pro způsob, jakým se prezentujete, skončíte se svojí nabídkou v koši. 

Z životopisu je cítit, že ho posíláte, kam se dá

V našem inzerátu jsme hledali nové kouče pro naši kliniku osobního růstu. Přišlo nám mnoho životopisů s průvodním textem, že uchazeč má velký zájem o danou pozici, ale přitom jeho dosavadní praxe čítala 15 let ve skladu a dalších 10 let v kosmetice na pozici prodejce v multilevelu.

Rozhodně nejsem proti zkoušet v životě nové práce, pokud ale chcete požádat o místo, pro které nemáte dostatečnou praxi, obdařte svůj životopis průvodním dopisem, proč se o danou práci právě nyní zajímáte. Nebojte se i poukázat na oblast zájmů, popřípadě vedlejší pracovní činnosti, kde jste práci vykonávali. 

Pořádně si nepřečtete zadání inzerátu

V textu našeho inzerátu byly určité požadavky pro zařazení do výběrového řízení. Čili pouhé zaslání životopisu bylo nedostatečné. Skoro polovina uchazečů naše požadavky nerespektovala a pouze zaslala svůj kus papíru se svým jménem a trochou slov o sobě.

Zpočátku jsme tyto uchazeče oslovili a poprosili je o doplnění, ale později jsme na to už neměli dostatek sil a házeli je rovnou do skartovacího stroje. 

Nevíte, co přesně firma hledá

Náš inzerát obsahoval text zadání, že hledáme kouče pro oblast životního poradenství a přitom nám chodily i životopisy s praxí školitelů v oblasti kdovíjakých dovedností. Pokud je někdo koučem fotbalu či kanoistiky, asi těžko bude koučem na naší klinice.

Přiložíte mizernou fotografii

Vaše fotografie je vaše velká prezentace a my z fotografie zpracováváme dvoustránkový elaborát vlastností o případném uchazeči. Jen málokdo ale svoji fotku považoval za jednu z hlavních bran do naší firmy. Obdrželi jsme různé fotografie z tábora u stanu, od piva, z dovolených na balkoně, z vlaku u okna s buřtem na stolku apod.

Prosím vás, zde obzvláště dbejte na svoji prezentaci a pokud nemáte aktuální fotografii, nechte se vyfotit profesionálem. Tato drobnost může mít na vaše vybrání velký vliv. 

Vaše CV je nepřehledné

Některá CV přišla pouze jako prostý text bez jakéhokoliv formátování! Po jeho otevření se na mě vyvalila tuna textu a já neměl dostatek sil se v tom orientovat. Zvláště když mi leželo na stole 100 dalších uchazečů.

Dbejte proto, prosím, na správné strukturování praxe podle zaběhlých pravidel. Mějte na paměti, že někteří pracovníci čtou stovky životopisů denně a právě ten váš by jim měl uvíznout v paměti.

Váš text má pravopisné chyby

Řídím se pravidlem: pokud mi kandidát předloží svoji prezentaci s chybami, kolik dalších chyb způsobí, až nastoupí? Tak, prosím, zde si dejte obzvláště velký pozor a nechte si vaše CV někým opravit. Je normální, že oko nemusí některé chyby vidět a pak zbytečně působíte neprofesionálně. 

Chováte se hrubě

I to se nám stalo! Některé uchazeče jsme požádali o doplnění jejich zaslaných materiálů a oni se na nás obořili, proč vlastně takové nesmysly po nich chceme? Podřízli si sami pod sebou větev. I kdyby měli CV pánaboha, k nám se nedostanou

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.