Prokrastinace, jak se jí zbavit

Surfujete na internetu, místo abyste se věnovali pracovním záležitostem? Raději uklidíte celý byt, než abyste se vrhli na studium anglické gramatiky, z níž vás příští týden čeká test? Neustále odkládáte povinnosti? Pak jste se bezpochyby stali obětí prokrastinace.

Co je to prokrastinace?

Chronické odkládání povinností (většinou těch administrativních, nepříjemných či psychicky náročných) na pozdější dobu. Prokrastinací často trpí lidé, kteří jsou vysoce inteligentní a kreativní. Proč? Tito lidé si totiž dokážou dělat promyšlené výmluvy sami před sebou, proč něco odkládají, zatímco se věnují něčemu jinému. Lidé, kteří trpí prokrastinací, nejsou líní, rádi by něco dělali, ale nemohou se k tomu donutit.

Ačkoliv se na první pohled zdá, že se nejedná o nijak závažný problém, ale že jde o problém podobný lenosti, není tomu tak. Prokrastinace může být i nebezpečná, protože může vyústit ve stres, pocit viny, psychickou krizi a ztrátu produktivity. Jedinec se tak může ocitnout v depresi a povinnosti přestat plnit úplně.

Jak s prokrastinací bojovat?

1. Sepište si seznam činností, které je třeba vykonat

K tomu, abyste mohli začít něco vykonávat, je nejprve třeba uvědomit si, co je vykonávat potřeba. V klidu si tedy sedněte, zamyslete se nad tím, co je pro vás důležité a co nutně musíte udělat. Sepište si činnosti a svůj seznam poté doplňte citáty nebo obrázky. Pokud milujete barvy, použijte pastelky či fixy. Udělejte cokoliv, co vám pomůže k tomu, abyste k seznamu získali osobní vztah, rádi jste ho brali do ruky a nebylo pro vás nepříjemné se jím řídit.

2. Buzer-lístek

Držíte už v ruce tužku? Zapracujte tedy rovnou i na tzv. buzer-lístku a sepište si seznam všeho, co na sobě chcete zlepšit. Uveďte na seznam vše, čeho byste v budoucnu chtěli dosáhnout (např. vstávat každý den před osmou hodinou) a vše, co byste chtěli přestat dělat (např. přestat kouřit).
Až tento seznam napíšete, vytvořte si ještě tabulku, do které si budete každý večer zaznamenávat, jak plodný a úspěšný byl váš den, zda jste před osmou vstali či nikoliv a zda jste si zapálili.

3. Klasický seznam činností

Zdá se vám to jako spoustu psaní? Možná ano, ale uvidíte, že seznamy vám ve vašem boji s prokrastinací zaručeně pomohou. Poslední seznam, který musíte sepsat, je seznam všech činností, které každý den chcete vykonat. Pokaždé, když nějaký úkol splníte, vždy ho přeškrtněte. Pohled na přeškrtané položky na listu papíru, který v ideálním případě zažijete každý den večer, si zaručeně zamilujete.

4. Blokování některých internetových stránek

Pokud si myslíte, že vám to pomůže, pořiďte si software, který umí blokovat určité webové stránky. S největší pravděpodobností vám to ale nepomůže. Nebudete sice možná moci brouzdat po facebooku, číst si statusy svých přátel a prohlížet jejich fotografie, ale zcela jistě objevíte něco jiného, čemu se budete moci věnovat místo práce. Mnohem více než změna nastavení počítače, vám pomůže změna nastavení vaší mysli. 

5. Změna mysli

To nejdůležitější na závěr. K tomu, aby vaše dny byly produktivnější, je třeba, abyste to především vy sami chtěli, abyste byli odhodlaní s prokrastinací bojovat a chtěli něco změnit. Boj s prokrastinací totiž začíná u vás a ve vaší hlavě. Prokrastinace se zbavíte stejně jako alkoholici své závislosti, tedy jen tehdy, budete-li vy sami chtít.

Myslíte si, že už jste vyhráli boj s prokrastinací a nyní pracujete jako diví? Nezapomeňte také odpočívat! Nejen odkládání povinností je nebezpečné, ale svá rizika má i práce, které se věnujte od rána do večera, aniž byste si udělali čas na své koníčky či přátelé.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.