Jak si najít lepší práci, když mě to v té mé nebaví?

Každé ráno vstáváte s nechutí a do práce se netěšíte? Nevycházíte s kolegy, šéf si na vás zasedl, váš plat neodpovídá vašemu nasazení nebo vás zkrátka jen vůbec nebaví to, co děláte? Změňte to.

Důsledky nespokojenosti v práci

Jste-li nešťastní v práci, může se u vás objevit deprese. Ta může být způsobena porážkou v boji, ztrátou něčeho cenného, ale může být i důsledkem představy, že jakákoliv aktivita je marná. Pokud tedy máte pocit, že práce, kterou vykonáváte je zbytečná a nenacházíte v ní uspokojení, měli byste si najít jinou.

Nespokojenost v práci rychle narušuje tělesnou a duševní stránku osobnosti i soukromý život. Proto se zamyslete, zda vám to, co děláte, umožňuje rozvíjet se a udržovat vaši pozitivní energii a radost z výkonu.

Nečekejte na práci snů doma v křesle

Zaměstnání hledá většina lidí dvěma způsoby. První je vlastní iniciativa a druhým je povinná aktivita iniciovaná úřadem práce. Pokud jste nezaměstnaní a nejste tedy v situaci, kdy chcete práci pouze změnit, určitě se nespoléhejte pouze na úřad práce. Poměr uchazečů o zaměstnání s personální kapacitou pracovníků jeho zprostředkování je na úřadech nevyvážený. Jeden pracovník má na starosti několik stovek uchazečů.

Opravdu si myslíte, že právě vám najde zaměstnanec úřadu vysněnou práci?

Neomezujte se pouze na to, že si podáte inzerát a budete čekat, až vám někdo odpoví. Inzerátů lidí, kteří hledají práci, se dnes všude vyskytuje velké množství a je jen malá pravděpodobnost, že právě toho vašeho si všimne někdo, pro koho byste rádi pracovali.

Hledejte aktivně sami

Procházejte inzeráty v novinách i na internetu a s odpovědí na ně neváhejte. Ptejte se známých, zda nevědí o práci pro vás, zkuste poslat životopis tam, kde byste rádi pracovali, i když zrovna nikoho neshánějí.

Možná se jim váš životopis zalíbí natolik, že vás i tak přijmou, a nebo si váš kontakt uschovají na pozdější dobu, až některý ze zaměstnanců odejde do důchodu či nějaká žena na mateřskou dovolenou.

Hledejte místa v širokém tematickém okruhu. Situace na dnešním trhu práce je obtížná a je možné, že přímo ve vašem oboru se vám zkrátka žádné místo nepodaří najít. Pokud tedy umíte i něco jiného, než jste vystudovali nebo doposud dělali, nebojte se to zkusit.

Snažte se zaujmout

Aktivní hledání práce je však jen polovina úspěchu. Druhou polovinou úspěchu pak je to, jak se prezentujete. Soustřeďte se tedy na to, abyste v písemném projevu nedělali chyby, zkontrolujte, zda váš životopis obsahuje všechny náležitosti, na pohovor vždycky přijďte hezky oblečení.

Velkou pozornost věnujte tzv. motivačním dopisům nebo otázkám zaměstnavatele, proč máte o danou pozici zájem. Ukažte, že právě vy jste tím nejvhodnějším kandidátem. V žádném případě se nesmí stát, že u zaměstnavatele vyvoláte dojem, že byste vzali každou práci. Zaměstnavatel musí mít pocit, že chcete pracovat právě pro něj a že právě práce u něho je pro vás prioritou.

Staňte se sami sobě svým zaměstnavatelem

Nenašli jste žádnou vhodnou pozici, ale umíte něco, co ostatní neumí a jste v tom opravdu dobří? Pak zkuste, zda vám za to ostatní lidé zaplatí a začněte sami podnikat. Staňte se svými pány, dělejte to, co vás baví a dostávejte za to zaplaceno.

Závěr

Uvědomte si, že získání zaměstnání je výhradně ve vašich rukou a záleží pouze na vás, co jste pro to ochotni udělat a jaké podpůrné nástroje k získání využijete. Pokud chcete najít práci, která vás bude opravdu bavit, nezapomínejte na to, co řekl Steve Jobs: „Jediný způsob, jak najít milovanou práci, je milovat to, co děláte.“

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.