Úspěch je pouze pro vyvolené. Opravdu?

Ano, úspěch je skutečně jen pro vyvolené. Pouze pro ty, kteří se pro něj rozhodnou a myslí to s ním vážně. Chceme lepší práci, více peněz, skvělého partnera nebo sportovní úspěchy? A jak moc chceme? Kolik jsme ochotni obětovat?

Každý máme svůj sen, kterého chceme dosáhnout. Jak moc ale věříme, že se nám doopravdy splní? Copak já můžu být milionář? Můžu mít úžasnou práci? Zasloužím si skvělého partnera? Mám schopnosti dosahovat výjimečných výsledků?

Pochybnosti nás srážejí na kolena, a náš sen se postupně vznáší do nebes, až se pro nás stává nedosažitelným. Tak se na něj zdola alespoň občas koukáme a blaženě si jej užíváme. Postupně však zjišťujeme, že rozdíl mezi tím, co máme, a chceme se neustále zvětšuje, až jej nadobro ztrácíme z dohledu. Přesně v tu chvíli začínáme hnít a uvadat. Přestáváme věřit ve své schopnosti a ztrácíme naději na spokojený život, zatímco úspěšným nevědomky závidíme.

Jsme s tím opravdu smíření, nebo jsme se jen přestali dívat na oblohu? Pojďme s tím něco udělat a slibme si, že se svého snu nevzdáme a že uděláme vše pro to, aby se jednoho dne stal naší skutečností.

Splněný sen

Představme si, jak náš sen vlastně vypadá. Připusťme alespoň pro tuto chvíli, že už se nám vyplnil, a pořádně si ho užijme. Zapojme emoce a zažehněme veškeré nadšení pro jeho prožitek. Sledujme všechny detaily, které vidíme. Kdy a kde se nám sen plní? Koho tam vidíme? Co se tam děje? Jak si to užíváme?

Jednotlivé kroky

Po této neuvěřitelně příjemné představě se zamysleme, jaké jednotlivé kroky k našemu snu vedou. Který krok můžeme udělat jako první? Jaký bude následovat? Jak využijeme své silné stránky?

Strachy a výmluvy

Hledat odpovědi na tyto otázky už není tak jednoduché, ale popřemýšlejme ještě, co nám v dosažení snu brání. Ať už vědomě, či podvědomě v naší hlavě. Čeho se bojíme? Co nebo kdo nám může přijít do cesty? Co se nám v životě nikdy nedařilo? Čím k sobě budeme upřímnější, tím méně nás v budoucnu překvapí neočekávané překážky.

Míra nadšení

Uvědomme si, proč vlastně chceme to, co chceme, a jak moc to chceme. Kam nás cesta dovede? Budeme pak šťastní? Míváme mnoho snů, ale pouze některé jsou pro nás skutečně podstatné. Jestli chceme nové auto jen proto, že náš soused má lepší, životní spokojenosti stejně zcela nedosáhneme. Ujasněme si tedy důvod našeho snu.

Láska k jednotlivým krokům

Pokud milujeme cestu, která k našemu snu vede, každá překážka, se níž se setkáme, pro nás bude jen maličkostí, kterou s lehkostí obejdeme nebo přeskočíme. S láskou nás prostě nic nezastaví. Chtějme tedy dělat kroky, které nás baví.

Pravidelné návyky a vytrvalost

Den za dnem a krok za krokem jděme za svým snem. Zamysleme se, jaké pravidelné návyky si vytvoříme, a spojme si je s něčím příjemným, tak abychom měli motivaci je dodržovat. Například si uvaříme svou oblíbenou kávu vždy, když budeme oslovovat potenciální zákazníky po telefonu. Jakmile na cestě dosáhneme určitého cíle, nezastavujme se, a jděme dál. Vytrvejme ve svém snažení, dokud nemáme, co jsme chtěli.

Netlačme na pilu

Dopřejme splnění našeho snu prostor a čas. Buďme trpěliví, přirození a nechme situaci dozrát. Nechtějme úspěch přes noc, ten prostě neexistuje a stejně by nám dlouho nevydržel. Chtějme trvale dobrý pocit ze svého života a k tomu se dostaneme postupnými kroky.

Cesta jako cíl

Když se konečně dočkáme splněného snu a máme přesně to, co jsme chtěli, kolikrát se nedostaví ani ten euforický pocit, po kterém jsme tolik toužili. Nadšení bylo jen chvilkové a teď už přemýšlíme, co bude dál. Můžeme dojít k poznání, že to, co jsme si tak moc užívali, nebyl splněný sen, ale cesta, po které jsme k němu směřovali. Užívejme si tedy svou cestu a žijme každým okamžikem, který k němu vede. Třeba už dávno máme, co jsme chtěli.

Nesplněný sen

Pokud jsme zatím svého úžasného snu nedosáhli, nezoufejme. Připomeňme si slib, který jsme si dali, a chtějme ho splnit tak moc, jako chceme dýchat. Jaký smysl má bez něj náš život? Seberme síly a hledejme cesty, způsoby a možnosti, jak jej dosáhnout.

Poznamenejme si to

Konkrétní představu o svém snu a všechny své myšlenky si někam zapišme. Pomůže nám to k jejich urovnání v hlavě a s odstupem času nám potvrdí svůj smysl. Následně si je umístěme na dobře viditelné místo, ať se nám často připomínají.

Závěrem

Popřejme si šťastnou cestu a pusťme se do práce, ta je teď pro dosažení úspěchu nejdůležitější. A věřme, že my jsme ti vyvolení, kteří si své sny plní tady a teď.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.