3 doporučení, kdy se vyplatí o vztah ještě zabojovat

Má-li se o vztah bojovat, je zapotřebí přesně vědět, zda má boj ještě cenu. Bojovat za něco, co cenu nemá, je mrháním lásky i sil. Chceme-li vztah ještě někam posunout, jsou zapotřebí oba partneři připravení jednat. Není možné, aby jeden postrkoval vztah dopředu a druhý si stále dělal, co sám chce.

Podobně jako automobil má své měřáky na palubní desce, má i vztah své kontrolní budíky, kdy ještě jede v pohodě, a kdy už je zapotřebí přemýšlet o servisní prohlídce.

Někdy stačí dolít vodu do ostřikovačů a jindy se musí vyměnit olej. Palubní budíky ukazují vše, co je potřeba dodělat pro skvělou jízdu.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Co jsou ve vztahu ty palubní budíky? Používám tři.

  1. Jak se shodujeme v důležitých zájmech.
  2. Jaký máme sexuální barometr.
  3. Jak se ve vztahu cítím.

Měřáky jsou tak přesné, že již malinké rozkolísání vztahové pohody se na nich promítne. Aby se krize neprohlubovala, je potřeba respektovat pokles ukazatele a nedostatek opravit.

  1. Aby láska prosperovala, musí partneři vykazovat shody v důležitých zájmech. Pak roste přátelství, které je základem dlouhodobé přízně a lásky. Prověřte si s partnerem své shody. Napište si 3 věci, které rádi děláte, a 3, které neradi. Podobně učiní partner. Musí existovat vzájemná shoda alespoň v jednom zájmu a nesmíte mít zájem v něčem, co partner nemá rád. Neexistuje-li shoda, váš vztah vykazuje prvek nekompatibility a svůj volný čas budete trávit postupně každý sám.
  2. Sexuální barometr je měřák, který využívá mnoho veličin, aniž bychom si je uvědomovali. Zapojuje vědomé i podvědomé signály o kvalitě vztahu. Vyhodnocujeme na stupnici 0–10, kdy 10 je nejvíce. Měří se po souloži. Pokud vám měřák dlouhodobě klesá pod 8,5, je potřeba se ptát, co nám ve vztahu nejde a co ignorujeme, o čem nejsme ochotní mluvit. Pokud klesne po dobu 3 měsíců pod 7,5, vztah je již mrtvý a každý z partnerů je již u někoho jiného.
  3. Dobrý pocit je základem pro rozvoj dalších aktivit. Když se necítím dobře, nebudu chtít s partnerem být. Budu vyhledávat jiné zdroje potěšení. Nikdo není takový masochista, aby dlouhodobě snášel nepříjemné. S partnerem se musím stále cítit dobře, abych mohl rozvíjet lásku. Pokud nálada s partnerem klesá pod 8,5, opět se něco nepříjemného děje a nesmíme to ignorovat. Je potřeba mluvit a vyjevit vše, co nejsme ochotní říkat. Natvrdo. Jinak problém zahnije a budeme se cítit později ještě hůř.
TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Uvedené měřáky vám dávají jasně znát, kdy můžete ještě na vztahu pracovat a kdy je zapotřebí přemýšlet o konci.

Pokud je vztah na spadnutí, dodávám ještě otázku: Stojí nám další práce na vztahu za to? Oba partneři musí odpovědět ANO. Pokud jeden odpoví NE, potenciál vztahu je již vyčerpán a je potřeba rychle sbalit kufry.

Velká láska na počátku je mařena neochotou partnerů s problémy něco dělat. Každý problém je jako malá kapka vody, která hasí hořící plamen lásky. Proto motivuji dvojice, aby se svým vztahem pracovali ihned, když se problém vyskytne, a nenechali ho rozbujet. Mám k dispozici i další nástroje, které pak pomáhají pracovat s problémy, jako je Domácí ústava a 3x a dost.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.