6 tipů pro otce, aby na ně synové rádi vzpomínali

Tak a jdeme na to, tatínkové. Mám dva syny 23 a 26 let. Na sestru ani na dceru jsem neměl to štěstí, tak napíšu tento článek jako otec, který má dva syny.

Věřili byste, že to jednoduché je nejlepší? Často jsme vedeni k tomu, abychom se na výchovu připravili, měli skvělý plán. Chodíme na víkendové semináře o výchově, čteme knihy. Určitě jste ale někteří i takoví, že pro výchovu svých synů neděláte nic a prostě žijete tím, co přijde.

Velké plánování stejně nikam moc nevede, akorát zatěžuje hlavu. Nejjednodušší věci bývají ty nejlepší, tolik má dosavadní zkušenost.

Smyslem tohoto psaní je má dnešní myšlenka u kávy o tom, jak vzpomínám já na svého otce či dědy. Uvědomil jsem si, že přesto, že jsme společně prožili velkou část svého mládí, některé důležité aspekty nám jako chlapům chyběly. Proto jsem se rozhodl se s vámi podělit o to, co bych si moc přál, aby se mnou můj otec podnikal, a co jsem zavedl do své výchovy mých klacků.

Otcové, uvědomme si, že na dospělosti dětí nezáleží. Máme na ně neustále obrovský vliv. Vše, co děláme, jak přemýšlíme, konáme, dedukujeme, jsme pro naše syny knihou vzorových příkladů. Jsme chodící výkladní skříní.

Tip 1: Ukažte svému synovi město, kde žijete

Přesně tak, udělejte si pouze čas sami na sebe. Pánská jízda. Muž s mužem. A je to jedno, zda je synovi 5, nebo 20. Potřebuje vás stejně. Popovídáte si náhodně o tom, co přijde na jazyk. Já jsem se svým otcem nikdy nikde nebyl. Hodně jsme sice pracovali na stavbě, ale to bylo pouze samá práce. Žijete-li na malém městě, jeďte do většího.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Tip 2: Vezměte svého syna na pivo nebo do cukrárny

Nechtějte vytvářet skvělé vztahy jednou za rok. Hezké se musí kultivovat. Pravidelnost je klíčem k budování hloubky. Zajděte si jen tak občas někam, kde je dobré pivo nebo víno či dortík.

Tip 3: Mluvte se syny o svém neúspěchu

Není to zcela jednoduché mluvit o všem, co jsem v životě zažil, hlavně ty chyby, které jsem nasekal. Rozpadl se mi vztah s manželkou po 16 letech. Zkrachoval mi podnik. Kluky jsem viděl jednou za 14 dnů. Musel jsem je nechávat samotné. Jinak jsem to v té době nezvládal. O všem ale dnes mluvíme, rozebíráme, proč se to stalo. Mohou si z toho nabrat zkušenosti a neopakovat mé nedostatky.

Tip 4: Vtáhněte je do svých zálib

Když něco děláte rádi, synové to vycítí a rádi se přidají. Nesmíte je ale k tomu nutit. Své syny jsem vtáhl do potápění, mají lodní průkaz, mladší má zelenou kartu. Oba se naučili podnikat a být plně odpovědní sami za sebe. Ve srovnání se svými vrstevníky jsou o 10 let dopředu.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Tip 5: Mluvte otevřeně o ženách a sexu

Asi nejtěžší bod – nehrát si na dospělého, ale sdílet ložnicové scénky. Nepatřím mezi lidi, kteří ustrnou v jednom vztahu. Hodně se o problematiku vztahů zajímám. Své poznatky pak sdílíme. Velmi otevřeně a s vášní.

Tip 6: Udělejte si z kuchyně diskusní klub

U nás doma se nejí u stolu, ale v kuchyni. Naučili jsme se vařit, a když jsme spolu, nakoupíme podle toho, na co má kdo chuť, a společně to uvaříme. Pivo nesmí chybět. V této atmosféře se pak sdílí všechno. Práce, peníze, vztahy, sex. A o tom to je. Připravit potomky na reálný život.

Škola to neudělá, stát taky ne a žel mnozí rodiče už vůbec ne. Staňte se těmi, kdo svým synů předá hodnotné věci pro jejich dospělý život. Až tu nebudeme, budou na nás rádi vzpomínat a podobné předají i svým dětem. Co vy na to, borci?
Výchova nejsou žádné čáry, stačí poladit pár drobností a je to.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.