Pozor! Vztah po porodu se mění

Řekl vám to někdo někdy, že i s tím partnerem, se kterým dnes máte pohodu, můžete po narození potomka zažít několikaleté peklo?

Předpokládám, že ne. O těchto tématech se totiž příliš nemluví. Současná společnost podporuje tak akorát porodné a množení se, ale již skoro vůbec ne, jak se budete cítit, až se vám potomek narodí a co všechno budete prožívat dalších 20 let. Zplozením potomka se totiž zavazujete na dalších minimálně 18 let, že se o něj budete starat, budete ho živit, budete s ním procházet mnoha jeho životními úskalími.

Přípravě rodičů na jejich další životní styl se dnes společnost věnuje jen málo. Není pak divu, že se zvyšuje počet nespokojených párů, jejichž vysněný život končí v rozvodové síni. Přitom při dodržení některých důležitých aspektů vztahů se dá mnoha těmto peklům docela dobře předejít.

Jak lehce se dokáže změnit parametr

Často pozoruji páry, kolem nichž cupitá 3 letý potomek a v jejich obličeji se ztratila žhnoucí láska a nadšení, které tam jistě kdysi plály. Partneři jdou vedle sebe ne plni radosti, že jejich mazlíček se má tak čile k světu, ale naopak. Mají potomka plné zuby, stále jej okřikují a ani sebe sami moc nemusí. Těší se, až víkend konečně skončí a každý se odebere do svého. On do práce mezi své a ona do domácnosti taky mezi své.

Dám krk na to, že o tomto průběhu lásky na počátku vztahu ani jeden z partnerů nevěděl. Vše bylo přece tak pěkné. Budovali si společné cíle a kdo by si představil, že přijdou tyto pekelné chvilky. Oba cítí, že láska vychladla, cíle se proměnily v nechtěné touhy a jediné, na co se umí zkoncentrovat, je pocit rychlého vyplutí ze současné depky.

Nepřijde vám to škoda? Mě ano. Život nám tady netrvá 1000 let, abychom se stylem pokus omyl mohli naučit, co potřebujeme. Na to není čas. Je proto velmi důležité pochopit, že příchodem potomka se mění parametr vztahu a nastává období, během něhož, pokud zůstaneme nepoučení, může nastat transformace vztahu do pekel.

Jak se změní vztah po porodu?

Vezměme si vztah, který trvá dva roky. Partneři se k sobě mají hezky, oba pracují. Ona 27 let, on 29. Děti zatím nemají a vydělané peníze vesměs investují do bydlení nebo cestování. Jak hezké! Oba svobodní mladí lidé, mohou si dělat, co chtějí, chodit domů, kdy chtějí, pracovat, jak dlouho chtějí. O víkendech mohou plánovat výlety, jaké chtějí a na dovolenou mohou jet, kam chtějí.

Po dalším roce života se rozhodnou pro rozšíření svých řad a ona otěhotní. Za 9 měsíců se maličký narodí a ejhle, mnoho věcí se rázem změní:

  1. Ona nechodí do práce a sedí doma.
  2. Ona nenosí domů výplatu, ale pouze mateřskou, a to ještě po omezenou dobu.
  3. V noci se pořádně nevyspíte, dítě brečí i 5x za noc.
  4. Společné výlety na kolech o víkendech jsou fuč. Místo toho vozíte kočárek.
  5. Pořádek doma je pryč. Všude pleny, lahvičky, sunary, kočárek, kolíbátka, hračky.
  6. S partnerkou najednou ztrácíte společnou řeč. Nechodí již do práce a sedí doma. Nezásobuje vás zajímavými a podnětnými informacemi, ale nudnými zprávami, kolik toho děťátko snědlo, kolikrát zvracelo, jak dlouho spalo, kolik má již zoubků a co všechno kamarádka odvedle musela snést minulou noc taky se svým maličkým.
  7. Společné dovolené nebudou na kolech po Alpách, ale s kočárkem maximálně na pláži u moře v leže.
  8. V autě již nebudete mít dost místa na golfové hole a kolo, protože kočárek a vše potřebné pro dítě vám zabere všechno volné místo.
  9. Povečeřet s přáteli ve vaší oblíbené restauraci už taky nebude z počátku možné.
  10. Možná vám partnerka nakyne o 15 kilo a nebudete se na ni chtít ani dívat.
  11. Může vám opadnout sexuální chuť a budete pokukovat jinde po těch svobodných.

A co vy? Jste na vztah připraveni?

No prostě nic moc. Mozek se s vámi rozhodně nebude mazlit. A pokud mi nevěříte, projděte si rozvodové statistiky, statistiky nevěry a podívejte se na páry s dětmi po třech letech. Buď jste na potomka připraveni nebo ne. Buď je váš vztah pevný nebo ne. Tak se nenechte postrkovat společenským „mělo by se“ a místo toho si překontrolujte, zda je váš vztah natolik pevný, aby unesl přírůstek. Zda je váš partner hoden, aby vůbec byl rodičem vašeho potomka. Zda jste takoví přátelé, kteří jsou schopni unést nový parametr rodiny a dál budovat dlouhodobé štěstí. Nenechte se natlačit do dítěte jenom proto, že už jste příliš staří, že už ostatní vrstevníci do toho vklouzli anebo že se ve vztahu nudíte a to dítě by vám v tom mohlo pomoci.
A co navíc, možná přijdou i dvojčata…

Stáhněte si ukázku knihy Partnerský manuál zde nebo se ZDARMA zeptejte mých koučů na to, kvůli čemu s vám špatně spí, rádi vám pomohou!

Možná by se vám mohlo hodit i toto: Základní principy výchovy dětí

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.