Rodinná porada – nástroj na vyladění rodinné atmosféry

Nevyřčená očekávání vnáší do rodin největší napětí

„Já jsem myslela, že někdo nakoupí. Já jsem si představovala, že si sami uděláte něco k jídlu a nebudete čekat na mě. Já jsem se domníval, že mě k tomu úklidu nebudete potřebovat. Myslel jsem, že to nebude vadit, když přijdu pozdě z práce…“ Mnoho takových nevyřčených očekávání a domněnek známe určitě z vlastního života dost. Často způsobí velmi nepříjemné domácí klima.

Jak předejít očekáváním a domněnkám?

Nejdůležitější je komunikovat. V klidu si dopředu říct svoje představy, aby bylo jasno. Ideální je uspořádat rodinnou poradu. Naplánovat si ji a probrat na ní všechny důležité body. Vytvořit tak příjemná rodinná pravidla, aby měli všichni jasno a aby vám bylo příjemně.

Nejvíc dohadů v rodině nastává okolo úklidu a vaření

Z mé praxe vychází, že nejvíc dohadů vzniká v oblasti úklidu, vaření a trávení volného, případně společného času. Často je to jenom na jednom z rodičů, který to celé táhne, jenom „honí“ ostatní a nárazově je úkoluje. „Pomoz mi s loupáním brambor. Vidíš, že dělám večeři. Zase je to všechno na mně, nikdo mi s ničím nepomůže. Všichni spoléháte, že to uklidím. Zkus třeba myslet na to, že je někdy potřeba vyklidit myčku nebo vynést koš.“ Vzduchem létají nepříjemné výčitky a napětí, protože je fungování domácnosti nekoncepční.

Je potřeba nějak začít

Určitě je dobré někde začít a postupně ladit. Nemá smysl chtít vše nastavit hned a naráz, když předtím dlouhé roky jela rodina samospádem nebo vše zastřešoval jenom jeden z rodičů. Začněte postupně, podle toho, co vás nejvíc tíží. Příjemnou poradu si pak můžete udělat každý týden, třeba v neděli odpoledne. Vzít ji jako takový rodinný teambuilding.

Vtáhněte děti do hry zvané „rodinný management”

Děti se naučí přicházet s nápady. Uvidí rodiče, jak společně hledají řešení a spolupracují. Všichni jsou si u „kulatého stolu“ rovni. Všichni doma bydlí, jedí, používají společné prostory. Proto je potřeba, aby se všichni podíleli i na údržbě domova a jeho příjemné atmosféře. Platí to i pro ty nejmenší. Některé děti jsou velmi aktivní již přibližně od 1,5 roku. Chtějí pomáhat. Mohou dostat na starosti třeba prostírání před večeří.

Vtáhněte děti do hry, při níž se učí, spolupráci a zodpovědnosti. Dětem můžete dát různé „funkce“: manažer úterní večeře. Šéf pátečních večerních her. Vedoucí rodinného nákupu, který připraví recepty na večeře v nadcházejícím týdnu. Můžete dopředu stanovit finanční rozpočet, že se musí s nákupy vejít do 1 000 Kč. Děti se úžasně naučí pracovat s cenou a hodnotou zboží. S rodinou a dětmi se dá užít hodně zábavy a legrace i při běžných denních aktivitách, jako je úklid, nákupy, vaření apod.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.