Deodoranty. Na co si dát pozor?

Není snad nic horšího než se zapotit a cítit svůj vlastní zápach. Aby k tomu nedocházelo, naučili jsme se používat různé prostředky moderní doby.

Prostě pouze se umýt je dnes málo. Stejně si tělo umí vyrobit různé zápachy, kterými dříve vábilo druhé pohlaví. Dnes už k vábení používáme jiné metody. Díky bohu! Zápach by to rozhodně být neměl. Alespoň pro většinu z nás.

Kromě vůně nebo ceny bychom si vždy měli deodorant vybírat i podle jeho složení. Kdo nesáhne rovnou po přírodní kosmetice, měl by se minimálně pečlivě začíst do etiket výrobků, které jsou běžně k dostání v drogeriích.

Mnohé látky, které deodoranty obsahují, jsou totiž zdraví škodlivé.

Co je to deodorant

Lidé si často myslí, že deodorant je totéž co antiperspirant. To je však omyl. Zatímco antiperspirant redukuje tvorbu potu, deodorant „jen“ omezuje zápach. Výhodou deodorantů pak je, že na rozdíl od antiperspirantů většinou neobsahují aluminiové sloučeniny.

Na co si dát při koupi deodorantu pozor

Vyhnout bychom se měli především takovým deodorantům, které obsahují hliníkové soli. Tyto látky se používají proto, že dokážou na povrchu pokožky vytvořit bariéru (uzavřou póry), přes kterou pak pot nepronikne ven. Hliník je však pro lidské tělo toxický a používání deodorantů s hliníkem může způsobovat nepříjemná zánětlivá ložiska, takzvané granulomy.

Pozor bychom si měli dát i na parabeny, kterým se obvykle vyhýbáme při koupi krémů, ale při koupi deodorantů už na ně nemyslíme. Jedná se o konzervanty, které při pravidelném používání zvyšují riziko alergie a dalších zdravotních problémů. Je-li kůže poraněná (např. po neopatrném holení podpaží), parabeny snadněji vstupují do těla.

Mezi další škodlivé chemikálie, které se běžně v deodorantech vyskytují, patří triclosan, FD&C barviva, propylene glycol, mastek nebo TEA & DEA.

Řešení?

Až půjdete příště na nákup do drogerie, nezapomeňte si přečíst etiketu na všech výrobcích, které si chcete koupit. Pokud se vám do čtení příliš nechce nebo máte pocit, že etiketám dostatečně nerozumíte, sáhněte rovnou po čistě přírodní kosmetice. Tu si můžete jednoduše koupit třeba na webu Biooo.cz nebo na stránkách nuxe-kosmetika.cz. Osobně s těmito e-⁠shopy mám dobrou zkušenost a jejich výrobky mi pomáhají nesmrdět.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.