Hubnutí bez diet a cvičení

Máte pár kil navíc a chcete je shodit? Budete se divit, ale zhubnout můžete i bez toho, aniž byste drželi drastické diety, anebo trávili hodiny v posilovně či běháním. V otázkách hubnutí totiž hraje velmi důležitou roli lidská psychika.

Psychika má v první řadě vliv na to, zda budete tloustnout, anebo dokáže nadbytečná kila shodit. Hubnutí totiž jako spoustu dalších věcí začíná v hlavě. Musíte si dát reálné cíle a mít ke shazování tu správnou motivaci.

Celý proces hubnutí pak nesmíte vnímat jako něco negativního, ale musíte k němu přistupovat jako k pozitivní etapě svého života. Dále byste pak měli dodržovat těchto několik zásad:

Jezte pomalu

Pokud do sebe jídlo jen tak rychle „naházíte“, nedáváte tělu šanci včas signalizovat pocit nasycení. Ten se totiž dostavuje teprve zhruba za 20 minut. Jíst pomalu se můžete znovu naučit tak, že každé sousto zcela vědomě až 20x přežvýkáte nebo mezitím odložíte příbor.

Nevyhýbejte se zcela svým oblíbeným jídlům

Zapomeňte na diety a dopřejte si i jídla, která máte rádi. Nazakazujte si žádné potraviny, neboť jednoho dne by se mohlo stát, že se dostaví obrovský vlčí hlad, vy se přestanete kontrolovat a přejíte se. Dopřejte si tedy tu a tam své oblíbené pokrmy, konzumujte je vždy pomalu a nikoliv s výčitkami, ale hlavně si je vychutnávejte.

Jezte pravidelně

Nevynechávejte snídaně ani večeře. Pokud máte hlad, klidně se najezte kdykoliv. Pro tělo je lepší, dostává-li pravidelný přísun živin v menších dávkách, než když se najíte pouze dvakrát denně, ale zato pořádně. Pokud totiž celý den nic nejíte, vaše tělo je pod stresem, metabolismus šetří energii a z každého kousku jídla, které přijmete, vytěží co nejvíce.

Nezapomeňte ani na malou svačinku předtím, než vyrazíte s přáteli na večírek, jinak totiž hrozí, že na něm kvůli hladu spořádáte všechny nachystané dobroty.

Nejezte ze stresu

Nejezte proto, abyste se zbavili stresu, ale snažte se s ním bojovat jinak. Jídlo totiž váš stres neodstraní. Zkuste najít problém, který stojí za vaším hladem, a pokuste se to udělat bez tabulky čokolády v ruce. Taktéž za nočními útoky na ledničku nemusí vždy stát jen hlad, ale může je mít na svědomí stres, nejistota, nízké sebevědomí a problémy v osobním či pracovním životě.

Nápoje jako základ

Nepleťte si hlad se žízní a raději se zkuste vždy nejprve napít, než se najíte. První pocity hladu totiž nejsnáze překonáte sklenicí vody nebo čaje. Pokud vás netrápí hlad, ale různé chutě, dejte si např. ovocný čaj nebo ředěnou ovocnou šťávu.

Choďte pěšky a po schodech

K tomu, abyste shodili přebytečná kila, nemusíte trávit dlouhé hodiny v posilovnách, ale úplně postačí, když začnete do práce chodit pěšky nebo místo výtahem chodit po schodech.  Jakýkoliv pohyb, o který obohatíte svůj život, se počítá. 

Prospěte se

Výzkumy potvrzují, že nedostatek spánku má negativní účinek na hubnutí, neboť způsobuje disharmonii v hormonálním systému, takže mozku chybí látky navozující pocit sytosti a přebývají ty, které vás nutí jíst. Spěte tedy více a více odpočívejte. Většina dospělých potřebuje 7 – 8 hodin spánku denně, aby si jejich tělo dostatečně odpočinulo, pamatujte tedy na to a do postele pokud možno uléhejte záhy po svých dětech.

Nejdůležitější rada na závěr

S hubnutím to v žádném případě nepřehánějte. Nesnažte se za každou cen vypadat jako ženy či muži na televizních obrazovkách nebo v časopisech. Pamatujte také na to, že stravou a cvičením, nebo dokonce nějakými zázračnými pilulkami, nejde docílit zásadní změny postavy (v rozporu s vaší tělesnou konstitucí). Hubněte zkrátka pro sebe, pro svůj dobrý pocit, pro zdraví a především s radostí.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.