Škodlivost lepku – Co je lepek a kde ho najdeme

Lepek neboli gluten je směs bílkovin (gliadinu a gluteninu), která se přirozeně vyskytuje například v pšenici, žitě, ječmenu, špaldě… Velké množství ho tedy obsahuje pečivo, ale například i knedlíky, těstoviny nebo třeba pizza. Někteří lidé lepek nemohou kvůli nejrůznějším onemocněním konzumovat vůbec, my všichni bychom jeho konzumaci měli minimálně omezit.

Lepek dříve a dnes

Máte-li dojem, že lidé konzumovali potraviny obsahující lepek i v dřívějších dobách, máte pravdu. Jejich spotřeba chleba (a dalších jídel vyrobených z mouky) však byla nižší, než je naše spotřeba dnes. Rovněž pšenice, která se dříve pěstovala, byla jiná než ta dnešní vyšlechtěná. Zatímco původní pšenice jednozrnka měla čtrnáct chromozomů, ta dnešní vyšlechtěná jich má 42. Tyto chromozomy pak mění strukturu lepku a ten se stává pro lidské tělo těžko stravitelný.

Proč naše tělo neumí lepek zpracovat

Hlavním problémem je především to, že konzumujeme mouku v podobě, která je pro nás velice obtížně stravitelná. Až příliš často jíme pečivo z mouky. V tomto pečivu se lepek z mouky nerozloží v žaludku a odchází do střeva, kde škodí. Některým jedincům bohužel lepek škodí více než jiným.

Celiakie, glutenová přecitlivělost, glutenová ataxie

Celiakie je autoimunitní onemocnění. Jakmile se u nemocného lepek dostane do tenkého střeva, je spuštěna autoimunitní reakce (odumírají střevní klky, zmenšuje se vstřebávací plocha střeva, a tudíž lidské tělo vstřebává méně živin). Glutenová přecitlivělost může mít podobné projevy jako celiakie. Rozdíl je však v tom, že u jedince nedochází k napadání vlastní tkáně. Naopak glutenová ataxie je charakteristická tím, že lepek neútočí jen na střevo, může vyvolat i autoimunitní nemoc postihující mozek.

Omezte příjem lepku

Lepek jsem ze svého jídelníčku vyřadil zcela a nahradil jej jinými výrobky, např. rýží, kukuřicí, jáhlami, zrninami (amarant, quinoa, proso). Dodal jsem také čerstvé maso a ryby, vajíčka či luštěniny. Vždy ale tak, abych z počátku nepřesáhl 100 g sacharidů na den. Ale o tom v jiném článku.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.