Žárlivost a jak se jí zbavit

Je půlnoc a vašemu partnerovi přišla SMSka. Není to poprvé a určitě ani naposledy. Máte zlost a už teď víte, že v noci zase nezamhouříte oka a budete si lámat hlavu nad tím, kdo to vašemu miláčkovi píše.

Ráno pak vstanete se špatnou náladou, partnera osočíte, že je vám nevěrný a zase se pohádáte. Pořád ten stejný scénář, ve kterém hraje hlavní roli žárlivost.

Žárlivost ve vztahu je nepříjemná a dokáže zkomplikovat život mnoha partnerským párům. Některé z nich jsou sice přesvědčeny, že žárlivost je dokladem lásky, ale ve skutečnosti se mýlí. Žárlivost patří k jedné z nejzhoubnějších patologických chorob párového soužití. Nedokládá lásku, ale pomalu a jistě ji ničí a zabíjí.

Žárlivec je totiž sužován neustálými obavami, že je mu jeho partner nevěrný, že by mu nevěrný mohl být nebo že se jen lépe baví a cítí s někým jiným než právě s ním. Žárlivec se také neustále zabývá myšlenkami na nevěru, svého partnera kontroluje, podezírá a vyslýchá. To samozřejmě dříve či později začne být partnerovi nepříjemné.

Jak se žárlivostí bojovat

  1. V první řadě je třeba vždy pamatovat na to, že žárlivost je léčitelná nemoc vztahu. Pokud si člověk uvědomí, že má problém, je pravděpodobné, že ho s pomocí svého partnera čí odborníka, překoná. Nejprve je tedy třeba uvědomit si, že jsme žárliví a zamyslet se nad tím proč.
  2. Mnoho lidí, kteří žárlí, má o sobě příliš nízké mínění. Domnívají se, že nejsou pro svého partnera dostatečně dobří, a on je proto může kdykoliv opustit. Je proto třeba, aby žárlivec začal mít rád sám sebe. Ti, kteří se neumí mít rádi, totiž od ostatních neustále vyžadují, aby je o jejich ceně ujišťovali, chválili je a lichotili jim.
  3. Nestačí však pouze mít rád sám sebe, ale je třeba se zbavit i citové závislosti. Pokud někoho milujeme, neměli bychom ho chtít vlastnit. Ani my přeci nechceme, aby nás někdo omezoval, nedůvěřoval nám, neustále zpochybňoval vše, co řekneme atd.
  4. Abychom se zbavili žárlivosti, je třeba přestat si neustále něco domýšlet. Není vhodné zevšeobecňovat, být zbytečně negativní a hledat vždy ten nejhorší možný důvod, proč partner zase přišel pozdě z práce. Je třeba kontrolovat své myšlenky a postupně po malých krůčcích se učit zvykat na nejistotu. Pokud člověk žárlí a má chuť se partnera zeptat, s kým a kde byl, měl by pro jednou zkusit počkat, jestli mu to partner neřekne sám.
  5. Nikdy nedopusťte, aby se váš partner stal jediným středem vašeho života. Mějte své koníčky, věnujte se svým přátelům, navštěvujte rodinu. Pokud totiž budete zvyklí veškerý svůj volný čas trávit jen s partnerem, je pochopitelné, že budete špatně snášet jakoukoliv partnerovu aktivitu, kterou podnikne bez vás. Navíc o samotě doma budete mít spoustu času přemýšlet o tom, co váš milý právě dělá, a to vám příliš nepomůže.

Žárlivost nevěře nezabrání

Stále se nedokážete žárlivosti zbavit? Neustále partnera vyslýcháte? Jen velice neradi ho pouštíte na firemní večírky a pravidelné akce s jeho přáteli? Možná děláte velkou chybu. Žárlivost totiž nevěře nezabrání, spíše ji vyprovokuje. Žárlivci totiž časem udělají svým partnerům ze života pravé peklo a ti, kteří dříve neměli důvod hledat porozumění a lásku jinde, k tomu najednou důvod mají.

Partneři žárlivců ztrácí svobodu, cítí se jako v kleci či ve vězení. A po čem touží každý vězeň? Po svobodě! Žádný žárlivec se proto nemůže divit, když jeho chování zapříčiní konec vztahu.

Pozor na chorobnou žárlivost

Žárlivost může mít nejrůznější formy a nejrůznější sílu. S některými typy se partneři dokáží společnými silami vyrovnat sami, jindy je třeba vyhledat odbornou pomoc. Nejhorší žárlivostí je taková, kdy člověk žárlí na něco, co se prokazatelně nestalo. Příčina žárlivosti je buď vymyšlena, nebo přinejmenším nadsazena.

Nebezpečná je taková žárlivost, která přechází do domácího násilí. Žárlivec svému partnerovi fyzicky či psychicky ubližuje, drží ho doma, nedovoluje mu stýkat se s rodinou čí přáteli. V tomto případě je obvykle třeba zásahu zvenčí.

Řešení

Nejlepším řešení pro všechny druhy žárlivosti je najít její příčinu. To se dělá tak, že najdeme v hlavě programy, které způsobují strach z nedostatku lásky. Strach z nedostatku lásky je totiž jediným buditelem žárlivých myšlenek.

Je zapotřebí si najít své žárlivé Emoční rovnice a vymazat je z hlavy. To můžete učinit jak s pomocí mých koučů nebo s mou knihou zde >>

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.