8 tipů jak překonat prokrastinaci

Zjistit, proč lidé odkládají své povinnosti, je jednoduché. Odstranit tento zlozvyk je ale mnohem složitější. Jde o to přijít na to, jak překonat pocit, že to, co se chystáte udělat, je pro vás příliš obtížné. Zvládnout prokrastinaci (otálení, odkládání) je na vrcholu seznamu cílů, které si lidé stanovují v rámci osobního rozvoje.

Pokud snížíte otálení na minimum, budete vést produktivní, efektivní, a pravděpodobně šťastný život. Kdo by nechtěl?

Chcete-li jednou provždy zvítězit v boji s prokrastinací, zvažte tyto tipy:

1. Řešte svůj stres

Mnoho lidí odkládá pro ně důležité záležitosti, protože vedou stresující život. Můžete vyřešit spoustu problémů vypořádáním se se stresem zdravou cestou. Začněte tím, že si dopřejete dostatek odpočinku a především spánku. Požádejte o pomoc, když ji potřebujete. Najděte zkrátka něco, co bude pracovat pro vás.

2. Stanovte si plán

Může vám pomoci diář nebo plánovací kalendář. Jedním z hlavních důvodů, proč lidé odkládají, je, že nemají svůj „jízdní řád“. Je snadné zapomenout něco udělat nebo vyhnout se úkolu, pokud na konci dne z tohoto chování nevyvodíte důsledky a necítíte za to zodpovědnost. Sledujte svůj denní plán v průběhu dne a ujišťujte se, že se ho držíte.

3. Rozdělte své úkoly do částí

Někdy prokrastinujete, protože úkol se vám zdá příliš velký, příliš rozsáhlý. Například se rozhodnete pravidelně běhat 5 kilometrů. Ale je to pro vás hodně náročné, takže se někdy musíte přemlouvat. Svůj mozek ale ošálíte třeba tak, že si řeknete, že se jen obléknete do sportovního, zaběháte si pár metrů a uvidíte. Jakmile se už dostanete ven a rozeběhnete se, většinou nezůstane jen u krátkého běhu.

4. Dělejte přestávky

Když jste na cestě k překonání prokrastinace, musíte se naučit, jak si dělat přestávky. Pokud na sebe příliš tlačíte, můžete nakonec vyhořet. Jakmile splníte každý malý úkol, dejte si alespoň malou chvilku pro sebe. Nenechte se ale zlákat k příliš dlouhým přestávkám. Pokud jste v pokušení, ujistěte se, že jste stále pány svého času – prostě že si uvědomujete, co zrovna děláte.

TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.

5. Udělejte to teď hned

Pokud jde o maličkosti, vybudujte si zvyk „udělat hned“. Všechny ty maličkosti mohou dohromady stvořit vážnou stresovou situaci, když je budete i nadále odkládat. Jakmile vám do pošty přijde účet či faktura, prostě se přihlaste do internetového bankovnictví a zaplaťte to. Zabraňte sami sobě v odkládání věcí na později.

6. Dejte si závazný termín

Když máte jeden konkrétní úkol, který musíte splnit, nenechávejte nic náhodě. Dejte si závazný termín, který je třeba dodržet. Když nebudete plýtvat časem hned od začátku, neocitnete se před vypršením termínu v takovém stresu. Pokud se vám to stane, bude pro vás důležité umět zůstat nad věcí a vyřešit situaci v klidu, bez zbytečné paniky.

7. Mějte někoho, před kým budete cítit zodpovědnost

Možná se s vašimi problémy cítíte osaměle, bez podpory, ale pokud je o překonání prokrastinace, pravděpodobně existuje mnoho lidí, kteří vám mohou pomoci. Možná máte partnera, kamaráda či známého, který má také problém s odkládáním, a můžete se tedy začít kontrolovat a podporovat navzájem. Máte-li konkrétní věc, kterou musíte udělat, mějte někoho, kdo vás bude kontrolovat v určitých intervalech. Je to velmi dobrý způsob, jak si udržet zodpovědný přístup až do konce.

TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.

8. Dostatek odpočinku

Posledním tipem na závěr, který by vám měl zůstat v paměti, je stanovovat si pro sebe dosažitelné cíle. Pokusíte-li se nacpat příliš mnoho úkolů a činností do jednoho dne, vaše tělo a mysl bude bojovat s prokrastinací. Proto se ujistěte, že jste si také naplánovali dostatek času na odpočinek.

Zjistili jste, že máte problém s prokrastinací, ale stále si nejste jisti, jak proti ní bojovat? Obraťte se na naše osobní kouče.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.