Jak psaní pomáhá

I když je v životě mnoho věcí, za které můžeme být rádi, je pro nás velmi těžké si je uvědomit, zvlášť když právě prožíváme složité období. Chcete-li i v těžkých chvílích zůstat nad věcí, uvažujte o psaní. To vám může pomoci zvládat těžké životní situace. Například, když sepíšete všechny své obavy, uklidníte se a uvolníte energii, kterou doposud tyto obavy spalovaly.
Na druhou stranu, když sepíšete dobré věci, které se vám staly, a nebo ty, na které se těšíte, zlepšíte své vyhlídky do budoucna i přes současnou nepříznivou situaci.

Sepište, čeho se bojíte

Napište, jaké obavy se vám honí hlavou. Zkuste popsat ten nejčernější scénář, který se může odehrát. Zkuste si uvědomit, že i v tomto případě si budete umět poradit, že váš život bude pokračovat dál. Poté zkuste sepsat, co můžete udělat pro to, aby tento nejhorší scénář nenastal. V posledním kroku zkuste napsat, jak byste chtěli, aby situace dopadla. Popište ji barvitě, tak abyste si tu situaci dokázali opravdu představit a zažívali u toho dobrý pocit.

Napište to dobré, co se vám stalo, co se vám děje

Martin Seligman, autor knihy Opravdové štěstí doporučuje každý večer sepsat 3 věci, které se vám ten den povedly, které vás potěšily nebo ze kterých máte radost, a proč k tomu došlo. Zkuste toto cvičení dodržovat každý den. Váš subjektivní pocit štěstí může díky tomu vzrůst i o desítky procent.

Popište, na co se těšíte

Sepište si přehled událostí, které vás v dohledné době čekají a na které se těšíte. Napište si také, proč se těšíte. V kalendáři si je vyznačte oblíbenými barvami, tak abyste si jich všimli pokaždé, když kalendářem listujete. Prostě a jednoduše se nalaďte na to, že událost pro vás bude příjemná a že si ji užijete. V tomto rozpoložení se vaše očekávání jistě naplní.

Prostě pište

Síly psaného slova využívají například účastníci koučinkových programů. Velkou výhodou je, že i po skončení programu nadále pokračují ve svém zvyku psát nejen o tom, co prožívají v emočně vypjatých situacích, ale zaměřují se i na to, co se jim v životě děje dobrého a na co se těší. Psaní může být skvělým způsobem, jak se zbavit stresu, pomůže vám vidět věci jasně a dát si tolik potřebnou podporu, když ji potřebujete.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.