Jak hluboko člověk může padnout?

Včera jsem potkal člověka a jeho obraz ve tváři mě se mnou zatřásl. Pán kolem 50 let, mohl mít v sobě tak litr vína. Oblečený jako bezdomovec se pomalu toulal kdo ví, kam. Nebylo to v Praze, takže těžko putoval někam pod most. Musel mít nějaký svůj domov a možná ho tam čekala utrápená manželka a dospívající děti. Jistě takových potkáváme mnoho, ale tento muž mě zaujal svým výrazem ve tváři.

Co prozrazoval jeho obličej?

Kdybych vám mohl popsat, co všechno jeho utrápený obličej říkal, vypadalo by to asi takto: Kam ten život vlastně spěje? Proč to všechno musím trpět? Jaký to má všechno smysl? S náladou skoro před smrtí s jednou touhou – nějak přežít tento den a konečně usnout. Tvář plná vrásek umocňovala prožívané trápení, které už jen alkohol dokázal utišit. Hluboká prázdnota a beznaděj dávaly tomuto člověku prožívat svět jako jednu velkou bolest.

Co se tomuto pánovi přihodilo, že musel prožívat takové trápení a žal? Co ho přivedlo k tomu, že jedinou útěchou byl alkohol? Kdo ví.

TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.

Jaký život budete žít jednou vy?

Já jsem kolem něj projížděl na kole. Vyjel jsem si na projížďku, abych doplnil zásoby zdravého kyslíku do těla a protáhl si tělo po celodenní práci. S příjemným pocitem v duši po dobře vykonané práci jsem byl zastaven bolestivým o pomoc volajícím pohledem.

Celou další cestu i večer jsem o tomto člověku musel přemýšlet. Uvědomil jsem si, že tento svět není spravedlivý. Někomu život dává dobré, aniž by pro to cokoliv udělal a jinému, i při vydávání velkého úsilí, přiděluje bolest, neúspěch a žal.

Napadlo mě, co kdyby mu někdo ukázal jeho fotografii z dneška, když mu bylo 15 let a řekl mu: „Takto jednou dopadneš, takto budeš vypadat, sem jdeš“. Jak by asi reagoval? Kudy by se jeho život asi ubíral?

Na smrtelné posteli si již lepší život nenaplánujete.

Ze zkušenosti vím, že život se s námi nemazlí. Všichni si během dospívání modelujeme vlastní budoucnost a najednou v ní jsme. Jako dospívající jsme měli nádherné sny. Snili jsme si o skvělém partnerovi, o úžasné práci, co všechno dokážeme, kam pojedeme, s kým se potkáme. Najednou však, jakoby mávnutím proutku, jsme v plném nasazení života a po snech a touhách jakoby se slehla zem.

Myslím si, že kdybychom věděli, jak dopadneme, někdo nám dal nahraný film z našeho celého života tak, jak jej uvidíme těsně před svojí smrtí, řídili bychom svůj životní běh jinak.

Vyzkoušejte si jiné řízení svého života

Řekněte si dnes, jaký film chcete vidět poslední den svého života a z něj si udělejte plán pro své čtyři oblasti (pro oblast práce, peněz, zdraví a vztahů). Tyto cíle vám pomohou průběžně kontrolovat, zda jdete správně či nikoliv. Při tom všem nezapomínejte na dobrý pocit. Plánujte tak, aby vás stále provázel.

TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.
Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.