Vyhněte se rodinnému bankrotu

Hlídejte si platební karty

Co dříve bylo luxusem, je dnes nabízeno na benzínových pumpách. Jsou banky, jejichž zástupci vám kreditní kartu doslova vnucují. Jistě k tomu oni i jejich banka musí mít nějaké důvody.

Okopírují si vaše doklady, ale výši vašeho příjmu ověřit nechtějí. Tu si klidně můžete vymyslet a podle ní pak získat výši úvěru.

Co vám ale již žádný prodejce při tomto namlouvání neřekne je výše úroku, který budete muset platit z půjčených peněz. Každá kreditní karta je skvělý sluha, ale zlý pán. Aniž si to uvědomujete, stáváte se pro vydavatele své karty velmi slušným vemínkem. Vpustili jste banku do vaší domácnosti, a ta z vás bude chtít něco mít. Jinak by vám přece tu skvělou kartu nenabízela!

Pokud utrácíte ve správných proporcích a platíte včas, je služba karty úžasná. To ale většina lidí nedokáže a utrácí více. Dávejte si proto pozor, kolik s kartou zaplatíte, a když vám pak přijde vyúčtování, abyste si nemuseli trhat vlasy na hlavě.

Neprodejte se bankám

Aniž bychom si to uvědomili, dlužíme přes 1 bilión korun! Tolik jsme si napůjčovali od bank, abychom mohli žít podle svých představ. Mnoho lidí si ale při lehce dostupných úvěrech nestihlo uvědomit, že jednou nebudou schopni svým závazkům dostát a přijdou na mizinu. Postupně, jak rostou ceny energií, DPH i samotných úroků, bude výše jejich splátek také vyšší. Oni ale nestihnou pokrývat svými příjmy rostoucí náklady. Do toho jeden může onemocnět, přijít o práci a kdo ví, co všechno se ještě může stát.

Proto nenaleťte lákavým nabídkám finančních drog na ulici. Nenechte se šálit milostným mámením bank a půjčovacích společností a vězte, že za jejich úsměvem není zpříjemnit vám život, ale vydělat. Každý úvěr, který si berete, pečlivě zvažte, udělejte si propočet na několik let dopředu a zvažujte i případná rizika nemocí a smrti.

Mějte doma odhalené karty

Nic prosím doma před svým partnerem neskrývejte! Doporučuji partnerům, aby si vedli domácí rozpočet a sledovali si všechny své útraty, ať už na papíře, či v nějakém domácím finančním programu. (Stačí do vyhledávače napsat „domácí finance“ nebo „domácí účetnictví“.) U nás doma používáme program Buxfer. Je sice anglicky, ale funguje i přes iphone.

Finanční břemeno může být pěkně těžké. Když se ale s partnerem můžete poradit a sdílet s ním své zájmy, jistě najdete nějakou únosnou cestu k řešení a k přivydělání si.

Budujte si rezervy

Statistika říká, že minimálně polovina Čechů by do tří měsíců zemřela hlady, pokud by přišla o práci. Z toho plyne, že většina z nás žije z ruky do úst. Stačí pak nějaká nepředvídaná událost a životní pohoda může být tatam. Do tohoto stavu to nesmíte nechat dojít. Přizpůsobte své útraty i příjmy tak, abyste byli schopni dlouhodobě vytvářet rezervní fondy.

Nepodlehněte své hlavě, která vám bude říkat kde co. Mozek je nespolehlivý rádce. Neříkejte si, že vám se to určitě nestane, že z toho nějak vybruslíte. Pokud pro své fondy nebudete nic dělat, skončíte v důchodu s prázdnou kapsou zcela závislí na státu. A kdo ví, zda on bude mít dost na naše potřeby…?

V nejhorším komunikujte

Může se vám stát, že se něco nevyvede, jeden přijde o práci či onemocní a najednou se vaše finanční situace může rázem otočit o 180 stupňů. Pokud se vám to přihodí a budete pokulhávat se splatností svých závazků, nikdy ze sebe nedělejte mrtvého brouka. Zajděte do své banky osobně a domluvte si pozdržení splatnosti či jinou formu splácení.

V bance taky dělají jenom lidi a určitě vám vyjdou vstříc. Pokud dlužník nekomunikuje, vystavuje se exekučnímu řízení a zapsání do registru dlužníků. Tak může nakonec přijít i o svůj hezký nový byt!

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.