Co jako malí nedostaneme, hledáme celý život

Mozek stojí za vším

Lidský mozek pracuje podobně jako výpočetní technika, na kterou jste zvyklí z domova nebo z práce. Není to nic jiného, než dobře uspořádané čipy, které spolu umí komunikovat podle předem nastavených pravidel. Stejně jako od počítače očekáváte splnění jistých úkolů a je jedno, zda jsou to úkoly pracovní či z oblasti zábavy, je mozek ve dne i v noci zavalován úkoly, které musí plnit.

Umí vám včas říci, abyste si skočili na toaletu, abyste se napili vody, oblékli si svetr. V době, kdy spíte, má pro vás připraveny sny a bedlivě dbá na veškeré procesy vašeho těla, abyste náhodou ráno nezjistili, že už nežijete.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Pokud by se vám podařilo se podívat mozku do střev, zjistili byste, že místo drátů a umně poskládaných součástek všeho druhu v něm najdete pouze jakousi šedivou beztvarou hmotu. Tato hmota však má na starosti vše, co každý den prožíváte, z čeho se radujete a čemu přisuzujete váhu.

Je to váš mozek, který vám zašle impuls, abyste se podívali na hezký film, otočili se za hezkým člověkem či prohodili pár nevhodných poznámek na svou obhajobu proti panovačnému šéfovi.

Mozek se postavil sám

Z první genetické informace vznikne povel, na základě kterého se za několik měsíců vyvine celý člověk. Dokonce i nejsložitější orgán člověka se vyvine bez pomoci kohokoliv. Prostě je natolik inteligentní, že se umí poskládat pouze z informací, které nese jedna buňka.

Co je ale nejvíce zajímavé a co mě udivuje skoro každý den, že tento mozek umí sám sebe nejen postavit, ale i sám sebe vyzbrojit operačním systémem podobně jako do svého počítače nahráváte Windows nebo Linux. Je to jakoby výrobce při výrobě procesoru jej ihned zaplnil vším, co vy jednou budete potřebovat pro svoji práci i zábavu.

Mozek má taky své potřeby

Mozek má taky své potřeby, a to nejen fyzického rázu. Vyžaduje si od těla pravidelný přísun kyslíku, cukru a dalších látek a v oblasti emocí má přesně stanoveno, čeho se jeho majiteli musí dostávat od ostatních, aby vše fungovalo, jak má. Pokud tomu tak není a někde v domácnosti dojde k chybám, mozek bude hladově pudit dospělého, aby to, co neměl, jednou dostal.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Oblasti chyb

Sepsal jsem pro vás následující oblasti, ve kterých může mozek hladovět:

  • Dětem dáváme málo pochvaly
  • Neuvědomujeme si, že děti málo milujeme
  • V rodině existuje málo projevů přijetí
  • Málo motivujeme jak sebe, tak své potomky
  • Nevíme, co je to talent a neumíme ho v dětech podpořit
  • Tlačíme děti i mladistvé k dělání věcí, které je nebaví jenom proto, že si o nich myslíme, že jsou pro ně dobré

Pokud správné dávkování v těchto oblastech chybí, mozek si bude vytvářet náhražky a hledat nedostatečné zboží, kde se dá. Kde chyběla pochvala, tam bude dospělý tlačen do činění věcí, kde je pochvala levně dostupná a často i za cenu obětování rodiny či osobní cti.

Pokud chyběla láska, mozek bude v dospělosti hledat přísun lásky často i tak, že dotyčného povede k několika partnerkám najednou či k časté nevěře anebo bude svého partnera nutit k neustálým projevům lásky stále dokola.
Pokud chyběla motivace, mozek dotyčného bude v dospělosti zmatený a bude vysílat signály zmaru typu „nic nemá cenu“ a „všechno je k ničemu“.
Když byly děti tlačeny k dělání věcí, o kterých nebyly přesvědčeny, vznikne v nich vzdor. Ten se pak v dospělosti bude projevovat činěním právě toho, co nesmí, co je nebezpečné či trestné.

Nedostatek se dá doplnit

Pokud máte pocit, že jste jako děti některou z těchto potravin pro mozek nedostávaly v patřičné míře či vůbec, nezoufejte, dá se to spravit. Nejprve si uvědomte, ve které z oblastí jste hladověli a pak máte hned dvě možnosti:

  1. dopřejte si ji dostatečně sami
  2. požádejte někoho z vašich blízkých, aby vám ji dopřával

Když vám například chyběla chvála, sestavte si plán, kdy a za co se budete pravidelně chválit třeba po dobu jednoho měsíce. Když se vám nedostávalo lásky, začněte ji projevovat sobě sama třeba tak, že si budete dělat dobře jen tak. A pokud můžete tuto úlohu delegovat na blízkého, učiňte tak neprodleně.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Nikdy není pozdě, říká se. Proto začněte doplňovat čerstvé potraviny do své hlavy hned teď!

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.