Na toto při výchově nezapomeňte

Lidé dělají z výchovy svých potomků a dokonce i svých psů hroznou vědu. Neuvědomují si, že jak člověk, tak i zvíře mají svou DNA a reflexy k přežití mnohem důkladněji vypracované než si dokážeme ve svých myslích vůbec představit.

Mnozí píší tak složité knihy o výchově, že si z nich stejně nic dlouhodobě nevezmete, jenom vám zatemní hlavu a nepřinesou vám jakýkoliv užitek. Jejich aplikací dětem akorát tak zničíte mozek a uděláte z nich pro jejich dospělost nefunkční stroje neschopné dosahovat svých přání a talentů.

Respektujte základní funkce mozku

Dnešní psychologie je pro výchovu dětí příliš složitá a navíc nerespektuje základní funkce mozku. A jak by taky mohla, když pomocí rad psychologů stále narůstá počet prodaných antidepresiv.

Mozek má totiž svůj software a v podstatě svůj názor na všechno. Pokud výchovné informace nezadáváme do mladé hlavy v řádném formátu, mozek je stejně nepřijme a pokud na druhou stranu nevíme, jak se mozek učí, okouká od nás všechno. Naše postoje se následně stanou základem pro další vývoj.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Jen si představte, že se váš potomek vytvaroval do svého těla, aniž byste proto museli cokoliv udělat. Ležel si klidně v bříšku u maminky a nadřeli jste se pro to, aby vyrostl v jednu z nejsložitějších bytostí na planetě?

Nikoliv. Nemuseli jste dělat nic. Vše šlo samo.

Pak najednou po narození bychom chtěli zasahovat do všeho. Co kdybyste ponechali maličkému stejnou volnost k vývoji, jako měl v těle matky? Jeho DNA je dokonalá a stačí mu dát pouze prostor pro růst a neprznit ho svými postoji a názory. Zde je návod, jak na to:

Dávejte lásku, která nemá podmínky

Mnoho dnešních matek podmiňuje svoji přízeň splněním určitých požadavků. “Když uděláš toto, budu tě mít ráda” anebo “Podívej se, jak jsi mě zarmoutil” či “Když budeš zlobit, odvezu tě do děcáku”. Láska ale nemá podmínky a pokud je má, není to již láska.

Milujte své potomky čistě a nevychovávejte je podmiňováním, vyhrožováním ani omdléváním či simulováním nemocí.

Přijímejte je takové, jací jsou

Akceptujte dokonalost jejich vytvoření. Mozek malého je již plně konstrukčně vyroben, jenom nemá data. Ta se do něj nasávají během růstu s vámi. Každé děcko má ale svoji hlavu, což znamená své talentové vlohy, jenž se projevují touhou něco dělat. Dejte jim prostor pro jejich vyjádření a přijměte fakt, že nemusí být podle vašich představ.

Rodiče často podrobují své děti posměchu za jejich dílo anebo se je snaží natlačit do svých představ. Rozhodně nepodlehněte mylné informaci, že jako rodiče přece musíte vědět, co je pro vaše děti nejlepší. Pouze sledujte, kde mají zájem a ten podporujte a sdílejte.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Slyšel jsem o matkách, které své děti doslova nacpaly do všech možných kroužků, aby jim daly dobrý základ, ve finále ale zcela opomněly jejich skutečný talent. Když jejich potomek opravdově něco chtěl, musel si to zasloužit a dokonce dokázat, že o svůj zájem opravdově stojí.

Stanovte vzájemnou rovnocennost

Nemyslete si, že teprve věk dává rovnocennost s vámi. Rozhodněte se přijmout již nově narozené potomky jako sobě rovné. Dělejte s nimi všechno, berte je všude a ukažte jim svůj svět, že co děláte vy, mohou ony dělat podobně, pouze úměrně ke svému věku.

Kde jinde by se vaši potomci měli naučit žít a připravit se pro tento svět než vedle vás. Vy jim ukažte, jak v tomto světě žijete a oni to pak budou pouze napodobovat.

Vždy spoléhejte na jejich přednastavený software v mozku, který je stejně dokonalý jako ten váš. Není nic horšího než vidět řvoucí matku, jak ponižuje svého potomka na veřejnosti. Pak se po několika letech nestačí divit, proč to její dítě neumí vycházet ve školce s ostatními nebo naopak je na ně neúměrně agresivní.

TIP: Přečtěte si mou knihu Emoční rovnice.

Agresivita i malomyslnost vznikaly právě v době, kdy o tom děcko nemělo ani potuchy.

Buďte ve všem vzorem

Mnozí chtějí mít z dětí, co sami nikdy nebyli ani nejsou. Když si pořizujete potomky, rozhodněte se, že jim dáte do života správný příklad. Buďte vzorem ve všech vašich aktivitách, jednání i řeči. Jste totiž stále pod drobnohledem mladého mozku, který se od vás naučí nejen jazyk, kterým mluvíte, ale i všechny další věcí.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.