Tipy, které vám zaručeně pomohou při výchově vašich dětí

Nevyspali jste se už měsíce, zdi ve vašem domě jsou pokreslené barevnými pastelkami a sousedi si neustále stěžují na hluk, který způsobují vaše ratolesti? Možná je na čase upustit od výchovných metod, které jste doposud používali a zkusit něco jiného.

1. Navrhněte dětem zábavu, ale neorganizujte ji

Vymyslete dětem program. Nemusí se jednat o nic náročného a zdaleka není nutné, abyste je přihlásili do všech kroužků, které najdete na internetu. Vaše děti rádi něco vyrábějí? Vysypte před ně koš s tříděným papírovým odpadem a navrhněte jim, ať z nejrůznějších krabiček vyrobí domečky pro své panenky nebo vojenský tábor pro vojáčky.

Zamyslete se nad tím, zda vaše děti tolik nezlobí kvůli tomu, že jejich běžný den je přecpaný aktivitami, které organizují dospělí (balet, fotbal, hra na piano…) a ony vlastně nemají kdy si pohrát podle svých vlastních představ a „bez dozoru“ dospělých.

2. Zavolejte přátelům s dětmi a vyrazte společně s nimi na víkend

Možná budete překvapeni, až uvidíte, že vaše děti vás ke své hře vůbec nepotřebují, pokud jim dáte příležitost být se svými vrstevníky. Chcete-li své děti trochu vychovat, nechte je pohrát si s dětmi svých přátel, o nichž si myslíte, že na ně budou mít dobrý vliv.

3. Udělejte z každé práce zábavu

Pokud vám vaše děti nejsou ochotné s ničím pomoci, je to dáno pravděpodobně tím, že tyto činnosti vnímají jako nezábavné a otravné. Proč? Protože je tak pravděpodobně vnímáte i vy a ony to od vás převzaly.

Začněte si u mytí nádobí zpívat, během luxování udělejte pár otoček a až půjdete s košem, narazte si na hlavu legrační čepici. Upoutejte pozornost dětí a až vám sami nabídnou pomoc, navrhněte jim, že si zasoutěžíte v tom, kdo po bytě najde víc poházených kousků špinavého oblečení a donese je do koupelny.

4 Chovejte se chvíli jako vaše děti – brečte, křičte, odmlouvejte

Na ne každé dítě to zabere, ale za zkoušku nic nedáte. Až po vás bude vaše ratolest něco chtít, řekněte jí, že se vám zrovna nechce. Když vám nebude chtít pomoci s utíráním nádobí, rozbrečte se. Děti budou překvapené a některé to možná donutí k zamyšlení.

5. Nechte děti v klidu vyvztekat

Vadí vám neustále křik a pláč pro nic? Zdá se vám, že je vaše dítě příliš náladové? Až příště uvidíte, že se zase chystá předvést svou obvyklou scénku, sdělte mu, že vás jeho křik nezajímá a že vyslechnete, co vám chce říct, až se uklidní. Zavřete dítě do pokojíčku a řekněte mu, ať za vámi přijde, až zase bude hodný chlapeček nebo holčička, že se na něj zatím budete v kuchyni těšit.

6. Pořiďte si zvíře, které vám s výchovou dětí pomůže.

Pořídíte-li si domácího mazlíčka, děti budou mít nového kamaráda, naučí se, co je to zodpovědnost a starost. Navíc zvíře pravděpodobně obstará i dostatek témat k diskuzím a dětem tak zbude méně času na to, aby věnovali pozornost zprostředkovaným příběhům v televizi. Když se děti naučí postarat o zvíře, budou se lépe umět postarat i sami o sebe.

7. Přestaňte naříkat a neustále si na něco stěžovat.

Děti nejsou hluché a slepé, a proto když budete neustále příliš negativističtí, všimnou si toho a stanou se také takovými. Stížnosti u dospělých jsou podobné kňourání u dětí. Když děti uslyší, jak si na něco stěžujete, řeknou si, že je to normální a začnou kňourat.

Rada na závěr?

Vytvořte si vlastní pojetí mateřství a otcovství. Neexistuje správná a špatná cesta, každý rodič je jiný stejně jako je jiné každé dítě a na každé něco jiného platí. Nezapomínejte však nikdy na to, že šťastné dětství je především takové, které děti prožijí po boku šťastných rodičů. Usmívejte se, hrajte si se svými dětmi a hlavně to nikdy nevzdávejte.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.