Odmítnout?… S naším dovolením!

Říct NE pro nás může znamenat, že budeme kvůli vyjádření nesouhlasu sami odmítnuti. Zůstat odmítnut se svým NE přináší pocity samoty, odmítnutí sebe sama, nepřijetí, opuštění. Jsou to pocity, které známe již z dětství. A tak často říkáme ANO, popíráme své skutečné potřeby, a i když navenek přijati, opustíme uvnitř sami sebe. Stavíme v sobě zeď.

Odmítnutí může být vyřčeno s láskou

Pokud naše NE nevychází z uvědomění toho, co si skutečně přejeme, ale je pouhým vzdorem nepochopeného dítěte, které si není vědomo své nesmírné ceny, často dostáváme zpět jen nepříjemnou reakci našeho okolí, která posílí pocit marného boje.

Jsem špatná, nikdo mě nechápe, nikomu na mně nezáleží – odmítnout se nevyplácí.

NE vyřčené z hloubky, kde se ukrývají naše „desítky“, má zcela jinou váhu.

Je to slovo vyřčené s láskou. A láska k sobě nás v našem rozhodnutí vždy podpoří, i kdyby se lesy kácely.

Znám ženu, která řekla NE. Odmítla odjet se svým partnerem na dovolenou, protože cítila, že odjezd není radostnou volbou, nýbrž prázdným útěkem. Po neúspěšném pokusu ji přemluvit odjel partner sám.

Jako malí slýcháme, že nás nikdo nebude mít rád

Žena se po partnerově odjezdu cítila velmi smutná, v hlavě se jí honily myšlenky o tom, že je nevděčná, že její rozhodnutí nebylo správné, že nevyhovět znamená být sobecká, že pořádně neví, co chce, že by se měla vždy cítit dobře. Říkala si, že být sama znamená být nechtěná, že když někde nebude, ochudí se o zážitky, že když nepojede na dovolenou, bude doma jen prázdno… Jako malá slýchala, že ji nikdo nebude mít rád, když se nebude chovat jako hodná holčička.

Nebojte se odmítnout cokoliv

Ale když se zaposlouchala do sebe, objevila radost, pokoj a svobodu. A s jiným vnímáním sebe sama k ní přišla láska, štěstí a spokojenost. Jak ji pomalu opouštěl smutek, začala ji zaplavovat její vlastní energie. Najednou měla velkou chuť jít na procházku, vyklidit police se starými věcmi, zacvičit si, pustit si hezký film. A tyto obyčejné činnosti ji po zbytek dne naplňovaly pohodou. Neutíkala nikam, neutekla před sebou a po zbytek dne si užívala sama sebe.

Nebojte se odmítnout cokoli, pokud to necítíte jako svoji pravdu. Odmítnutím něčeho můžete dát sami sobě velký dar.  Vědět, co chceme a co nechceme, nás může dostat blíž k nám samotným. Můžete sami sobě položit otázku: Proč se bojíme odmítnout to, o co vlastně vůbec nestojíme?

Říct ne nás může osvobodit

Teprve v kontaktu s námi samými je možné najít skutečné štěstí, které není závislé na jiných lidech, na vnějších okolnostech ani na výši konta.

Říct NE nás může osvobodit, dovolit nám zůstat takovými, jací ve skutečnosti jsme, tam, kde jsme, a konečně přestat utíkat. Přes myšlenky o opuštění se dostaneme k zapomenutým větám, které nás omezují a berou nám naši vlastní svobodu za cenu toho, že se přizpůsobíme ostatním v našem okolí a zapomeneme sami na sebe.

Je třeba znovuobjevit to, na co jsme kdysi dávno zcela zapomněli.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.