Kdy lahodná půjčka zhořkne

Finanční instituce se na celém světě chovají stejně a jejich chování se dá předvídat. Co se stalo, se bude dít znova a není nic nového pod sluncem. Stav na finančních trzích je podobný přílivu a odlivu (a to za stejného množství peněz v oběhu) a dokud jej bude řídit lidská chamtivost a strach, bude se tento jev opakovat na věky.

Nepoučitelnost, se kterou se řítíme do propastí

Lidé i přes veškeré finanční krachy zůstávají nepoučení a podobně jako v minulých dekádách se řítí do stejných propastí. Je smutné konstatovat, že následnou bídu a chudobu pak neodnesou ti, kteří za tím vším stojí, ale ti nevinní. Ti totiž, kteří uvěřili slibům a marketingovým tahům a upsali se celým svým životem těm, kteří, když vyhlašovali své super finanční programy, již sami dávno věděli, že s nimi neuspějí.

Kdo si myslí, že vedoucí korporace hledají prospěch jedince, ať si raději smění veškeré své úspory ve zlato a zašijí je do slamníku. Dnes jen málokterá firma hledá primárně blaho jednotlivce a ti další mají pouze jeden cíl: zisk za každou cenu. S tímto přístupem se ale daleko nikdy nikdo nedostal. A tak se historie bude opakovat. Banky narostou a padají a pak zase rostou a upadají a tak stále dokola. Jen si představte, že v současné krizi zbankrotovalo na sto bank v USA. Bohatí této země však na jejich pádech nikdy neztratí tak, aby neměli co do úst. Naopak, mají pečlivě uloženy astronomické platy a odměny, aby když se na jejich praktiky přijde, mohli si v klidu užívat svého. A nejenom oni, ale i celý tým managementu.

Není tomu tak dávno, co banky vůbec nenabízely osobní půjčky a to, co vnucovali podnikatelům, byla lichva. Dostat úvěr od banky ještě před 20 lety vyžadovalo úplatek a bankovní úředníci měli žně. Schvalovali úvěry za procenta z dojednaného úvěru a pokud podnikatel nesplácel, úvěr se později odepsal z vytvářených rezerv. Kdo věděl, jak na to, měl se skvěle.

Dnešní situace je jiná

Dnes je situace jiná. Za poslední roky se banky i různé jiné společnosti přímo předhánějí v půjčování občanům. Potřebuješ na cokoliv? Žádný problém, podepiš pár papírů a peníze máš ještě dnes. Úžasné! Potřebuješ nový byt či auto? Proč ne? Tady jsou. Vše jde rychle, zlehka, nikde žádné překážky. Co ale ukazuje historie? Že většina lidí, kteří takto bez uvážení vzali super půjčky, byli za několik let neschopní svůj závazek splácet a museli své předměty prodat pod cenou. Jen se podívejte do USA, kde to všechno začalo i skončí. Hypotéky se tam rozdávaly každému. Peníze byly na dosah na každém rohu a každý, kdo měl sebemenší příjem, mohl dostat kredit.

A dnes? Sto bank se položilo a kolik lidí za to zavřeli? Špatné hospodaření přece není přestupek, ale co když je plánované? Buďte si jisti, že dnešní ekonomické ukazatele jsou tak propracované, že každý, kdo měl přístup k makroekonomickým datům, dokázal jasně předvídat, že to, co se stalo, se stane. Kola však byla již roztočená a peníze plynuly do kapes jednotlivcům v ohromných sumách. Když se podíváte, kolik peněz musela vláda Spojených států napumpovat do potápějící se ekonomiky, dostanete zhruba přehled o tom, kolik peněz bylo nacpáno do soukromých měšců.

Nestaňte se bankovními otroky

Podobné se bude opakovat i u nás. Kupodivu se všude stále půjčuje. Buďte proto opatrní, aby se vám půjčka nestala jhem. Aby se z vás svobodných nestali otroci, kteří budou muset otevřít exekutorům a zaprodat se do celoživotní práce pro jiné jenom proto, aby poplatili své kdysi lahodné půjčky.

Během příštího roku má suma nesplácených půjček narůst o 100%. Chraňte sebe a své rodiny před katastrofou, která se řítí na náš národ. Banky vám v tom nepomohou. Jejich majitelé mají dávno napakováno. Budou podobně jako SkyEurope prodávat letenky do poslední chvíle, aby pak 250.000 lidí oznámili, že již nikam neodletí.

Pamatujte si: Kdo umírá, je ochoten slíbit cokoliv. Nenaleťte a raději si spočítejte, kolik si můžete dovolit, abyste mohli v klidu splácet a nemuseli se vzdávat toho, co máte rádi.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.