Povinné finanční otázky pro každý vztah

Lidé se dnes všeobecně neumí o penězích moc bavit. Pokládání otázek o penězích mnohým způsobuje nepříjemná pnutí po celém těle a mají pocit, že pokud by se na tyto otázky partnera vyptávali, mohli by vzbudit nedůvěru v kvalitu vztahu či v partnera samotného.

Proto mnozí vstupují do vztahu a nechávají otázku financí v pozadí. Každý něco zaplatí, občas druhého někam pozve. Při zařizování společného bydlení a nakupování věcí pro společné užívání však dokáže peněženku pořádně provětrat. Co se bude dít, pokud se rozejdeme? Komu co připadne?

V době, kdy je vztah v pohodě se vše dobře domlouvá a pokud se vám nepovede, nebudete muset prožívat hysterické okamžiky a ztrátu důvěry. Pokud o svých financích víte, jistě si budete i více věřit a prohloubíte si mezi sebou důvěru. Jen málo která dvojice si o financích umí svobodně povídat, plánovat svoji budoucnost a radovat se ze společně dosahovaných cílů.

Důležitost kvadrantu financí

Kvadrant financí je stejně důležitý jako ostatní kvadranty. Známe se po sexuální stránce, tak proč se stydět za své účty? Dnes je zvykem, že partneři mají svá skrytá konta, a mají pocit, že si musí budovat jakýsi pocit svobody tím, že si vždy utají něco pro sebe.

TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.

Nebojte se proto hned od počátku stanovit, jak se vlastně v kvadrantu financí bude komunikovat. Poněvadž jsem slyšel už hodně nepříjemných výroků na adresu jednoho z partnerů, sepsal jsem ty nejdůležitější otázky, které je dobré si na začátku vztahu pokládat:

  • Jaké jsou vaše dlouhodobé finanční představy? Zda chcete v životě jít jen tak, nebo se chcete dlouhodobě zajistit a prožívat finanční stabilitu a jistoty? Kolik peněz vám dělá dobře a jak se k nim budete dostávat?
  • Jaké jsou vaše finanční závazky (hypotéky, dluhy na kartách a jiné dluhy?)
  • Určete si, jak se připravíte na nepředvídané události? Kolik peněz budete mít vždy uloženo stranou ve fondu?
  • Vyjasněte si své postoje k dluhu a do jaké výše jste schopni jej nést?
  • Jak budete platit své měsíční účty? Bude je platit jeden partner a vy mu budete přispívat polovinou, nebo si dáte předem na hromadu určitou částku, za které se bude vše platit.
  • Jakým způsobem budete kontrolovat své měsíční výdaje a příjmy?
  • Budete své finance dávat na společný účet či každý zvlášť?
  • Jak budete dělit svůj nabytý majetek v případě rozchodu?
TIP: Přečtěte si moji knihu Emoční rovnice a odhalte svůj zdrojový kód.

Zaveďte si domácí účetnictví

Doporučuji všem vztahům, aby si vedli domácí účetnictví, vedli si přehled o svých aktivech a pasivech. Své klienty stále učím, aby si s partnerem vytvořili takový finanční systém, ve kterém platí: Naše dohody a smlouvy budou takové, jako bychom byli největší nepřátelé. Pokud nebudete – nádhera!

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.