5 způsobů, které nás okrádají o vášnivou lásku

Před týdnem jsem se bavil s kamarádkou o chlapech. Dozvěděl jsem se, že muži jsou neschopní vydělávat peníze, neumí milovat, hledí jenom na sex, a dokonce že je lepší mít jednoho muže pro rodinu a jiného na flirt. Velká láska přece pro sex není potřeba.

Mám z toho pocit, že se zbytečně okrádá o prožitek lásky s jednou spřízněnou duší. Zkoumal jsem toto téma více do hloubky a dozvěděl jsem se zajímavé souvislosti mezi minulými prožitky a současnou kvalitou vztahu.

Necháváme se okrádat o prožitky lásky, přízně, souznění, naplňujících rozhovorů jenom proto, že jsme kdysi v minulosti prožili vztahový teror, odmítání, výsměch, bezpráví a samotu, ať už s někým z rodičů, sourozenci, či partnerem.

Žijeme ve světě zrcadel

Podle mých poznatků žijeme ve světě zrcadel. Pracuje velmi přesně. Zrcadlí se nám v něm přesně ty situace, kde opět prožíváme podobné emoční prožitky, jako kdysi s někým jinde. Je jedno, kdy se prožitek stal. Zrcadla se natáčejí tak, že si každý den prožijeme svoji dávku minulosti. Život bez emocí by neměl smysl. Emoce jsou ale počítány každou vteřinu podle v minulosti osvojených programů.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.
  • Cítíš zlost – jde o zlost již někde prožitou, jež se opakuje.
  • Cítíš marnost – jde o marnost prožitou někde jinde.
  • Cítíš nepochopení – jde o nepochopení prožité jindy.
  • Cítíš odmítání – jde o prožitek odmítání z minulosti.
  • Máš potřebu utéct – jde pouze o návyk z minulosti.

Náš mozek v zrcadlech nevidí skutečnou událost (například někdo řekne vtip), ale překládá si ji podle naučených programů, autopilotů, jež získal kdysi v minulosti (cítím se ponížený a vysmívaný). Čím více podobných zkušeností v minulosti získáme, tím utvrzenější autopilotní program v hlavě máme.

Pojďme pochopit zrcadla na příkladech

Pokud se nám kdysi hodně vysmívali, uvidíme výsměch své osobnosti všude kolem sebe. Stačí byť jen malá bezvýznamná poznámka myšlená všeobecně a mozek ji překládá jako výsměch nám. Zastaví nás a nutí nás přemýšlet: „Jak to ten člověk asi myslel?“

Pokud jsme doma zažívali hodně bezpráví, máme později v dospělosti pocit, že všude kolem nás je bezpráví, i když ho ostatní kolem nás nevidí. Mozek nám vypíchne situace, kde by se bezpráví mohlo dít, i když se tam žádné neděje. Jsme mnohem citlivější, jak s námi druzí jednají. Až úzkostlivě si můžeme překládat nijak necílené poznámky.

Pokud jsme doma zažívali odstrkování, budeme se i později byť v prostředí plném lásky cítit odstrčení. Jako bychom si sami prorokovali, co se nám bude dít. Nevěříme lidem kolem sebe a jejich lásky si pro jistotu ani nevšimneme.

Ve světě je zla i dobra rovným dílem

Svět zrcadel má jednu skvělou schopnost: vytvářet zlo i dobro takových dílem, jak si sami přejeme podle našich programů v hlavě. Ve stejném světě můžeme prožívat velmi příjemnou lásku a souznění, ale i nelásku, odvržení a samotu. Co prožívám já, je určeno pouze mou hlavou, jaké situace si sama vyvolí.

Vliv zrcadel na výběr partnera

Chceme-li si najít někoho příjemného k sobě, mozek se o naše přaní velmi rád postará. Spustí vyhledávání a natočí nám zrcadla tak, abychom v nich zahlédli takového partnera, se kterým akorát prožijeme, co jsme již jednu v minulosti prožili.

Můžeme si hluboce přát skvělé souznění, výlety, milou rodinu, krásný dům. Přání se velmi rychle stane pro mozek nepodstatným. On má totiž své vlastní programy na to, co je pro vás tím nejlepším. Žel ale nejlepším pro hlavu není nejlepším pro mě.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Tak se velmi rychle ocitnu ve spárech partnera, který má přání nejenže nezná, ale ještě proti nim bojuje a vidí je jako nepodstatná. Jak je to možné? Jednoduše. Láska a přitažlivost je totiž kalkulem mozku. Vykalkuluje nám lásku, přitažlivost, a dokonce i zamilovanost k někomu, s kým akorát prožijeme svoji minulost.

O lásku se okrádáme, když…

  • O lásku se okrádáme, když se bojíme lásku přijímat ve strachu, že ji ztratíme.
  • O lásku se okrádáme, když se bojíme ztráty své vlastní osobnosti z důvodu zamilovanosti.
  • O lásku se okrádáme, když se bojíme o ztrátu svého soukromí.
  • O lásku se okrádáme, když nasazujeme masky a bojíme se jít se svým skutečným já ven.
  • O lásku se okrádáme, když si nejsme partnerem jistí.

Jak pracovat se zrcadly, abych viděl to dobré?

Je pouze jediný způsob, s jehož pomocí výsledky přetrvají déle než jeden den. Není závislý na aktuální náladě či probuzení a přináší dlouhodobý pocit klidu a radosti.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Změnit si nastavení svého emočního kódu. Vyplenit bolestivou minulost z hlavy. Jedině tak bude mozek překládat vznikající situace pro naše dobro. Zahlédneme lidi, se kterými prožijeme klid a pohodu. A o tom to tady přece je.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.