FOTKA aneb co je a co není odporně sobecké

Můj další článek ze seriálu o fíglech, které pomáhají mým klientům. Dnes vám chci napsat o FOTCE. Ano, o obyčejné fotce. Nicméně její vnímání vůbec není obyčejné, ale naopak moc důležité.

Mám tu zkušenost, že když se lidem vypráví o sebelásce a říká se jim: „Mějte se rádi. Mějte sami sebe na prvním místě“, a tak podobně, je to vše velká pravda. Ovšem lidé s tím často mívají problém. Nevědí, jak to mají uchopit. Připadá jim to odporně sobecké.

Co je a co není odporně sobecké

Jedna moje klientka mi vyprávěla, že když její milovaná vnučka řekne, že má hlad, ona všeho hned nechá a utíká jí připravit to nejlepší k jídlu, co může. Chce ji potěšit. Když se ale jí samotné kručením přihlásí vlastní břicho, řekne si: „Ještě chvilku, ještě musím dodělat tohle a tohle,“ a pak se odbyde třeba tatrankou nebo suchým rohlíkem. Proč?

Lidem na koučinku říkáme také příklad z letadla. Ti z vás, kteří jste někdy někam letěli, víte, že letuška vždy informuje cestující o tom, že kyslíkovou masku si má nejprve nasadit rodič a teprve potom ji nasadit svému malému dítěti. Odporně sobecké? Nikoliv, je to chytré. Protože kdo by se jinak postaral o to malé děcko, kdyby rodič kolaboval z nedostatku kyslíku?

A přesně tak je to i v životě. Když budeme mít sami sebe na prvním místě a nebudeme potlačovat sami sebe, tak to vlastně bude velmi prospěšné i pro naše okolí. Pokud my sami budeme spokojeni a naše potřeby nebudou potlačeny, budeme usměvaví, plní energie a dobré nálady a vstřícní k našemu okolí.

Na druhou stranu pokud se budeme obětovat pro naše okolí (a někdy to naše okolí po nás ani nepožaduje), budeme zamračení, unavení, bez energie, bez úsměvu a s největší pravděpodobností dříve nebo později okolí vyčteme, že jsme se pro ně obětovali. Je snad takováto „nesobeckost“ v pořádku?

Fígl s fotkou

Mám tedy pro vás jeden návrh, fígl či radu:

Prosím, najděte si doma svoji fotku z dětství, kterou máte rádi, na které se sami sobě líbíte, na kterou máte hezké vzpomínky a která s vámi nějakým způsobem rezonuje. Dobře si tu fotku prohlédněte a slibte si, že od teď té holčičce nebo chlapečkovi na fotce už nenecháte ubližovat a hlavně nebudete ubližovat té bytosti na fotce vy sami – ničím takovým, jako jsou pochybnosti o ní, nedůvěra v ní, její srovnávání s okolím atd. A nenecháte také nikoho, aby jí manipuloval. Že zkrátka její zájmy budete ostražitě chránit.

Dejte si pak tuto fotku třeba do peněženky nebo si ji vyfoťte do mobilu nebo si ji zkrátka „zapište za uši“ a začněte se podle tohoto svého slibu chovat.

Ta bytost na fotce je nejdůležitější bytostí ve vašem životě

Ta bytost na fotce je člověk, který vám nejlépe rozumí, je vám nejblíž, chápe, jak se cítíte, má stejné názory jako vy, má ráda stejnou muziku jako vy, směje se nebo pláče u stejných filmů, líbí se jí stejní kluci nebo holky jako vám. Bude s vámi do konce vašich dnů. Když jste sami, tak vlastně sami nejste, jste s ní. Tak si to sakra společně užívejte. Věřte mi, že pokud si jí budete všímat, budete na ni myslet a zkrátka ji nedáte a ona se proto bude cítit fajn, budete se cítit dobře a šťastně i vy! A to není všechno. Když se budete láskyplně chovat sami k sobě, bude se k vám láskyplně chovat i vaše okolí.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.