Jak vyrobit z pesimisty optimistu

Už jste jistě potkali v životě nějakého morouse, věčně protivného a zapšklého člověka. V jeho blízkosti se necítíte dobře. Je jako černá díra, která pohlcuje veškerou vaši snahu o cokoli hezkého. Možná i vy se někdy ocitáte na temné straně a připadáte si úplně stejně. Topíte se v negativních pocitech a čím hlouběji se propadáte, tím více podléháte dojmu, že náprava není možná.

Je vůbec možné stát se optimistou?

Samozřejmě že je. Nebudeme přece mlátit prázdnou slámu. Kdybyste ve svém nitru nevěřili, že to lze, ani byste tento článek neotevřeli. Takže zásadní otázku máme zodpovězenu.

Proč jsem si tím tak jistá? Mé životní zkušenosti mě neustále přesvědčují, že pravda hlásaná mnoha moudrými lidmi v dějinách naší Země je nesmírně jednoduchá a vždy stálá. Jaká je to pravda? Vše, co má předek, má i zadek.

Umíte-li klesat dolů, umíte stejně dobře stoupat vzhůru. Jedno nikdy není odděleno od druhého. Je to svět duality, ve kterém žijeme. Obě strany jsou součástí celku (dobro a zlo, teplo a chlad, muž a žena). Znáte symbol jin a jang? Vyobrazuje dva protipóly tvořící jeden dokonalý harmonický celek.

Černá a bílá ovšem nikdy nejsou statické. Jsou neustále v dynamickém pohybu. Neustále se jejich poměry mění, přičemž jeden VŽDY obsahuje zárodek druhého (přesně toto symbolizují malé tečky opačných barev). Povaha života je proměnlivost. Život neumí být nečinný. Co je statické, to umírá. Co je v pohybu, to žije.

TIP: Žijte život na 100 % a mějte svůj pocit stále na 10. Má kniha Emoční rovnice vám dá jednoduchý návod jak na to. Více informací najdete zde.

Proč se úpadek jeví tak jednoduchý a růst tak složitý

Svůj život si tvoříte v každém okamžiku. Je třeba mít se na pozoru a nepřetržitě mít v hledáčku svůj cíl a jít za ním. Jakmile začnete být nečinní, začnete uvadat. Jsme opět u podstaty života. Zůstáváte-li stát jako solný sloup, přestáváte žít. Život chce, abyste se stále projevovali, abyste byli aktivní. Pokud stojíte, váš cíl se vám stále vzdaluje. Váš cíl je jako život sám – stále v pohybu.

Je život zkouškou otrlosti nebo snad očistcem?

Ano i ne. Obě odpovědi mohou být správné. Záleží jen na vašem přístupu. Vy jste tvůrcem svého života. Život vás vaší bolestí jen upozorňuje, že se vychylujete ze své dráhy. Že je třeba poupravit směr, přidat nebo ubrat plyn. Nepříjemné pocity jsou zde jako motivace ke zlepšení. Život vás tím popostrkuje k tomu, co ve skutečnosti chcete. Neposloucháte-li pozorně, umí vás život i pořádně proplesknout. Pokud ignorujete všechna upozornění, která dostáváte, a neděláte nic, dojdete až k záhubě. Vždy je to vaše vlastní volba. Zde se lehce dotýkáme náboženství a tolik pokládané otázky, jak může Bůh, který je dobrý, dopustit všechno to zlo? Protože vás bezmezně miluje a dává vám možnost svobodně se rozhodnout. Vždy vás vede dobrým směrem. Naučte se poslouchat a začnete to vnímat sami.

Začněte konečně pořádně naslouchat svým pocitům.
Vím, jak těžké může být vyhrabat se z bahna. Vím, jak lehké může být zůstat ležet a všechno vzdát. Vím, kolik vnitřních bojů člověk musí svádět, aby nepřestával věřit. Mé okolí by mohlo vyprávět, kolik dobrodružství už se mnou zažilo. Všem dobrým lidem, kteří mi v životě pomohli, jsem neskonale vděčná. Děkuji jim za trpělivost a za to, že ve mě věřili i v době, kdy jsem si přestávala věřit já.

Jak na to?

Stále mějte na paměti, že nic na světě se neděje jen tak samo, nýbrž vše ve vašem světě se děje jen díky vám. Odehrává se jen to, na co jste vnitřně připraveni a naladěni. Chcete, aby váš život vypadal lépe? Přestaňte se dívat na to, co je ve vašem životě špatně, a přestaňte chtít všechno hned.

Zaměřte pozornost na to, co je dobré. Prožívejte dobré. Postupujte při tom po malých krůčcích. Že se nic dobrého ve vašem životě nevyskytuje? Vraťte se o pár řádků nahoru k obrázku. Vidíte tu bílou tečku v černém poli? Znovu a znovu se vracejte k bílému bodu vždy, když se vám bude v životě stmívat. Důvěřujte tomu, že misky vah se jednou nakloní na stranu, která je vám příjemná. V tom okamžiku už jde vše lehce a snadno.

Víte přece, co se stane, když se přestanete snažit. A víte také, co se stane, když se snažit budete.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.