Trvalé štěstí

Chcete-li zjistit, jak chutná skutečné a trvalé štěstí, je třeba poznat svá mylná přesvědčení v mozku.

Začněte vnímat obsah svých myšlenek a zjistíte, že máte v hlavě celý program, soustavu příkazů, které určují, jaký má svět být, jací máte být vy a co máte chtít.

Všechny ty řídící pokyny do vašich „computerů“ vepsali rodiče, společnost, kultura, náboženství a dosud nabyté zkušenosti. Je jedno, kolik vám je, ať jdete kamkoli, ten computer jde s vámi, je v chodu celý den a všechno řídí. Neodbytně trvá na tom, abyste to, co požaduje, vy i ostatní splnili.

Když je to splněné, váš computer vám dovolí trochu klidu a uspokojení. Když to však splněno není, váš computer ve vás vzbudí negativní emoce, které vám přinášejí utrpení. Např. když lidé nedělají, co od nich váš computer očekává, pošle vám emoce zklamání, vzteku a zloby. Když nemáte věci pod kontrolou nebo je vaše budoucnost nejistá, computer vás přinutí prožívat úzkost, napětí a strach.

A tak jste neustále v něčí moci a na něčem závislí. Zoufale se snažíte vyhovět computerovu požadavku, jen abyste pocítili jediný klid, který jste kdy poznali – dočasný odklad negativních emocí.

Jak z života plného utrpení ven?

1. Jako první krok si pokuste zvenčí uvědomit myšlenku, přesvědčení, názor, který vyvolá vaši negativní emoci. Když například pro někoho něco uděláte a ten druhý neprojeví vděčnost, ani nepoděkuje. Jste naštvaní a zklamaní. Ve skutečnosti vás však nenaštval tento člověk. Naštvalo vás to, že jeho chování neodpovídalo očekávání, programu ve vašem mozku „pokud pro někoho něco udělám, měl by mi projevit vděčnost“.
Váš computer tvrdohlavě trvá na tom, že skutečnost musí být přetvořena k obrazu jeho programu. To váš computer vás, díky vašemu naprogramování, nutí mít negativní emoce. Uvidíte to zřetelněji, když si představíte, že člověk s jiným naprogramováním by v té stejné situaci se stejnou osobou a událostí reagoval klidně, dokonce i radostně.

2. Zeptejte se sami sebe, bez čeho si myslíte, že v životě nemůžete být šťastni. Vše, na čem lpíte, vás omezuje. Dokud to totiž nezískáte, budete cítit bolest. Získáte-li to, po čem toužíte, přinese vám to pocity štěstí – ale jen na pár chvil. Pak se opět dostaví znuděnost a vzápětí strach, že to, co jsme získali, můžeme kdykoli ztratit.

Za každé lpění platíte formou ztraceného štěstí.

Je jen jediný způsob, jak nad závislostí zvítězit. A to zbavit se jí.
Napište si: “Abych byl/a šťastný/á, potřebuji … A doplňte do věty všechny věci a lidi, na kterých lpíte. Pak si ke každé osobě či věci napište opak: Ke svému štěstí nepotřebuji …

Zavřete si oči a představte si, jak to vypadá, když jste šťastni i bez oné věci či osoby. Zasněte se, nechte rozehrát tu představu. Jak to přesně vypadá? Jak se u toho cítíte?

Tak se postupně osvobodíte z pout svých lpění a pak všechny ty věci či osoby na vás teprve mohou přestat mít vliv. Jednoduše už se nebudete bát o jejich ztrátu, protože si budete uvědomovat, že to skvěle zvládnete i bez nich.

Naučte se těšit z vůně tisíce květin a nebudete lpět na jedné či trpět, nebude-li na dosah. Závislosti a lpění můžou přetrvávat jen v temnotách klamných představ.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.