Nejsi finanční invalida?

Obdivuji invalidní lidi, kteří nepodlehli osudu a dokazují svým životem, že žít se vyplatí, a snaží se dělat vše, co zdraví jedinci. Hrají fotbal, lyžují, účastní se olympiád. Při vší své snaze však nebudou nikdy schopni aktivit zdravého jedince a nemohou dosahovat výsledků neinvalidních. Nikdy si nebudou moci zasportovat jako zdravý člověk a pouštět se do činností, které jsou pro zdravého normální, pro invalidu však mohou znamenat ohrožení života.

Invalidní však můžeme být nejen po zdravotní stránce, ale i finančně. Finanční invalida může provádět různé aktivity, které vypadají podobně jako aktivity zdravého – jezdí na dovolené, kupuje si auta, staví dům, dává děti na školy. Nikdy však nebude zažívat ten blažený pocit finančně zdravého jedince. Navíc může kdykoliv spadnout ze svého vozíku a pěkně dlouho se válet po zemi.

Jak finančního invalidu poznáme?

Nemá zdravý tok hotovosti

Zdravý tok hotovosti znamená, že celkové příjmy do naší kasy jsou větší než výdaje, díky čemuž nám při bilancování na konci každého roku hotovost přibude. Zbytková hotovost se pak využívá ke spoření a investicím, což dále zvyšuje finanční tok.

Chce více než na co má

Nenaplněné touhy jsou zdravé, pokud k nim známe cestu. Dlouhodobě nenaplněná přání jsou morem, jenž ničí pocit pohody. Chtít a nemít je prokletím života. Pokud nám naše příjmy a zásoby hotovosti nedovolují pořídit si to, o čem sníme, proč pak žijeme a pro koho vyděláváme? Nejde v tomto případě o bláhové vyhazování peněz na nekontrolované nákupy, které pouze léčí prázdnotu života, ale o uvážené pořizování věcí, jež přispívají k dlouhodobému budování životní pohody.

Má nebezpečnou zadluženost

Nejsem-li dlouhodobě schopen si uspokojit své touhy, sahám po půjčce. To nemusí být nic špatného, pokud si nepůjčuji na věci, na kterých je můj život dlouhodobě závislý a můj tok a zásoby hotovosti mi neumožní v případě finanční krize, či dlouhodobé nemoci dluh bez problémů splácet.

Je závislý na jednom zdroji příjmu

Jeden příjem se může rychle ztratit, ať už je od zaměstnavatele, či je to úrok z banky, či z výhodného pohybu kurzu akcií. Nesmím být závislý na jednom prameni. Může kdykoliv vyschnout.

Spoléhá na pomoc státních organizací

Státní organizace nejsou příliš důvěryhodné. Mění se se složením vlády a vládnoucího trendu. Vlády jsou ovládány korupcí, mají záporný rozpočet a jsou neefektivní ve správě peněz. Nemohu proto spoléhat na zabezpečení plynoucí z vládní organizace. Zabezpečení důchodců je to poslední, o co jim jde, byť před volbami hlásají něco jiného. Důchodové příjmy a různá připojištění mohu být dobrým druhotným příjmem, ale nesmí být tím hlavním. Jednoho dne se totiž může radikálně snížit, či rozplynout.

Je finančně negramotný

Nikdo nás nikdy neučil finanční gramotnosti. Ano, ve škole nás učili číst, psát a počítat. Cpali nám do hlavy, kolik padne srážek v Brazílii, ale už nás nenaučili, jak hospodařit s penězi. Z tohoto důvodu jsou mnozí z nás negramotní a s penězi umíme pracovat pouze tak, že umíme sčítat a odčítat. To ale ke gramotnosti nestačí.

Jak na svém autě škrtnout samolepku „invalidní“?

Vše začíná vzdělaností, proto nejprve zatočte se svojí negramotností. Dejte si závazek, že do jednoho roku se svojí finanční situací něco uděláte. Přihlaste se na seminář, zlepšete svůj tok hotovosti a prověřte si svoji finanční způsobilost. Rozhodněte se, že se stanete bohatým člověkem.

Přečtěte si také:

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.