7 tipů k úspěšné firmě

Statistiky jsou neúprosné. 70% firem zkrachuje do 5 let od založení a z nich dalších 70% padne v následujících 5 letech. Hodně lidí se rozhodne podnikat a i to je již krok hodný obdivu. Opustit teplé zaměstnání, kde se nevystavuji žádnému riziku a pustit se do prudkých a neprobádaných vod podnikatele.

V zaměstnání nejsem za nic odpovědný. Veškerou odpovědnost nese zaměstnavatel. Za mé daně, za moji nemocenskou, za můj důchod a i za moji mzdu.

V podnikání jsem odpovědný za všechno sám. Mám sice nekonečnou volnost si dělat, co sám chci, nikde žádný šéf, nikde žádné příkazy, ALE za všechno ručím svým jménem. Odhodlání vstoupit do tohoto zdánlivě svobodného světa je ale jen prvním krůčkem k obstání na širém moři možností.

Zaměstnavatel a jeho firemní kultura, zaběhnuté prostředí a procesní normy určují pravidla k veškerému činění a poněvadž ryba vždy smrdí od hlavy, i ve firmách je vše udáváno taktovkou generálního ředitele. Když se však osamostatníte, jedinou taktovkou jste vy sami pro sebe i pro ostatní.
Když člověk honosně oslaví své odhodlání vstoupit do světa podnikatelů, vystoupil na první schůdek. Jsou zde ale další, které bude muset postupně zvládnout.

Samo podnikání neobsahuje pouze dobrý nápad, jenž stojí na začátku, ale postupně se dotyčný bude muset naučit i další umění, bez kterých jeho kariéra může rychle pohasnout. Podnikání se pro mnohé později stává jejich noční můrou. Zavaleni prací, nedůvěrou, nedostatkem hotovosti a nemocemi postupně ztrácí dobrou ideu a vyčerpaní nevědí, kudy kam.
Za dobu svého podnikání od roku 1991 jsem seskupil důležité návody, které dopomáhají k vítězství na poli podnikání. Zde jsou:

1. Funkce dávejte těm, kteří mají v dané oblasti talent.

Bez talentových vloh dělá člověk danou práci bez důležité složky nadšení. Může sice krátkodobě excelovat, ale dlouhodobě vás stejně opustí či začne svoji práci nenávidět.

2. Na palubu berte pouze lidi s nadšením pro věc.

Nestačí pouze talent a znalosti v oboru. Potřebujete lidi horlivé, plné nadšení. Zatuchlé a ztuhlé přechytralce opravdu nezaškolujte. Jsou tak plní sami sebe, že s nimi pouze ztratíte čas.

3. Dbejte na otevřeného ducha.

Každý nový člen týmu musí být kompatibilní s ostatními. Maličko kvásku nakvasí celé těsto. Tak i jeden nekompatibilní člověk vám způsobí rozklad týmu a snížení pracovní pohody.

4. Vzbuzujte pocity nepostradatelnosti.

Lidem je primárně jedno, co mají na vizitce, ale není jim jedno, jak se v práci cítí. Dejte jim pocit důležitosti a budou pro vás pracovat navěky.

5. Vždy mluvte pravdu.

Nehrajte si na šéfy. Nehrajte si na nic. Stále jsou to lidé, kteří vás následují a poslouchají. Buďte proto vždy člověkem, který umí přiznat své chyby, poodhalit své soukromí a nebojte se jít s neúspěchy ven.

6. Naučte se vést vlastním vzorem.

Jako sůl v očích působí šéf, který si z pusy dělá záchod. Jak je dobré, když vedoucí předně vede sám sebe. Pokud byste přestali lidem dávat mzdu, kdo by s vámi zůstal?

7. Stmelujte vedení, aby všichni táhli za jeden provaz.

Nepůsobte egoisticky s patentem na pravdu. Nikdo nemá rád, když je mu veleno direktivně. Snažte se u svého týmu vyladit jeho talenty a nadšení do jednomyslnosti. Aby váš tým měl pocit, že všichni společně přišli na závěr, který pak budete prosazovat níže.

Tyto vyšlechtěné rady vznikly za 20 let mého snažení ve všech možných oborech a funkcích. Absorbujte je a ušetříte si mnoho bolestí a ztracených nocí.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.