Jak objevit svůj talent?

Nakreslili jste už desátý obraz, na který jste nesmírně pyšní a opět jste ho uložili k těm ostatním do komory? Složili jste zkoušku z angličtiny, aniž byste s tím měli větší problémy a učebnici jste hned po zkoušce uložili do šuplíku? Není to škoda? Není právě teď ten pravý čas na to začít rozvíjet svůj talent?

Věřte, že začnete-li s tím, můžete z toho jedině profitovat. Kromě slávy, bohatství či uznání okolí vás totiž zaručeně čeká pocit uspokojení z dobře odvedené práce a především vědomí, že jste využili všech možností, které vám život nabídl.

1. Důležitost výběru

Zamyslete se nejprve nad tím, co vás baví a proč. Zrekapitulujte si v hlavě, co jste v daném oboru či oblasti v minulosti dokázali, jaký jste z toho měli pocit a především, zda vás daná činnost bavila a vnitřně naplňovala. Ve chvíli, kdy najdete něco, co děláte rádi, v čem jste dobří, a čemu se chcete věnovat, máte z poloviny vyhráno.

Velká část lidí by totiž ráda rozvíjela svůj talent, ale mylně se domnívá, že žádný nemá. Není to však pravda. Tito lidé pouze nepřišli na to, v čem jsou (anebo by mohli být) výjimeční a úspěšní. Byli příliš líní a přestali svůj talent hledat dříve, než ho našli.

Patříte k těm, kteří nic, v čem by vynikali a co by je bavilo, nenašli? Hrajte si. Experimentujte, zkoušejte, objevujte, dělejte to, co jste ještě nikdy nezkusili a vyhledávejte neobvyklé aktivity. Hraní není jen pro děti, ale i pro dospělé.

2. Klaďte si dosažitelné cíle

Chcete se věnovat psaní a rozvíjet svůj literární talent? Začněte nejprve přispívat na různé weby, piště povídky do časopisů, ale nechtějte se hned stát Balzacem nebo J.K. Rowlingovou. Uvědomte si, že než dojdete do cíle, je vždy třeba projít celou cestu a překonat nejrůznější překážky. Pokud si zvolíte příliš vysoký cíl a rychle budete chtít dosáhnout na vrchol, hrozí vám nejen to, že neuspějete, ale i to, že vás tento neúspěch od dalšího rozvíjení vašeho talentu odradí.

3. Navštěvujte kurzy

Nevíte, jak začít, do čeho se nejdříve pustit a připadáte si bezradní? Nestyďte se zaplatit si kurzy (ať už kurzy hry na piano, čínštiny nebo třeba kurzy, na kterých vás naučí, jak jednat s lidmi), poslechnout si přednášku odborníka, nebo si alespoň zajít s někým z oboru, ve kterém se chcete zlepšit, na kávu. Nic vám totiž nepomůže tolik, jako postřehy člověka, který má již v dané oblasti zkušenosti.

Navíc mnohdy je důležité získat kontakty na osoby, které se oboru věnují a ty jen těžko získáte, budete-li bezradně sedět doma a trápit se tím, že nevíte, jak začít.

4. Nevzdávejte se

Nedaří se vám tak, jak jste si představovali? Nevzdávejte rozvíjení svého talentu hned po prvním neúspěchu. Uvědomte si, že pokud nebudete rozvíjet váš talent, tak vám bude k ničemu. A je přece škoda zahodit něco, v čem jste výjimeční, v čem byste mohli vyniknout nad průměr a co by vám ostatní mohli závidět.

5. Nepodceňujte zpětnou vazbu

Možná rozvíjíte svůj talent doma v soukromí a prozatím čekáte, než ho předvedete světu. V určitém okamžiku je ale vždy třeba získat od svého okolí zpětnou vazbu, zjistit, zda se vaše práce okolí líbí nebo co by se na ní dalo zlepšit. Konstruktivní kritika může vaší další práci jen prospět.

Bonus na závěr:  Pomozte talent rozvíjet ostatním

Už svůj talent rozvíjíte? Zkuste ostatní ve svém okolí přimět, aby to také zkusili. Vyprávějte jim o svých začátcích a o své cestě. Kromě svých úspěchů nezapomeňte zmínit i neúspěchy, se kterými jste se museli vyrovnat a překážky, které jste museli překonat.

Pokud máte děti, pamatujte na to, že i jejich talentové vlohy je třeba podporovat a rozvíjet. I kdyby váš syn chtěl tančit balet nebo dcera hrát fotbal, podpořte je v tom. Nikdy nevíte, zda se v daném oboru nestanou těmi nejlepšími na světě.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.