Práci v souladu se svým talentem má každý na dosah. Jednoduchý návod ve 3 krocích

Takřka denně slýchávám: „Chci dělat to, co mě baví a na co mám talent. Ale nevím, co to je.“ Skoro všude se dnes mluví o tom, jak je dobré dělat práci v souladu se svým talentem. Jenže to prý není tak lehké, jak se zdá. Opravdu? Já jsem přesvědčen o tom, že každý může dělat svou práci snů a práci v souladu se svým talentem. Pojďme ale pěkně od začátku.

Co je to talent?

Talent je predispozice, sklon k něčemu, co nám jde (téměř samo), co nás baví, směr, kam nás to táhne. Je to něco, co bychom nejraději dělali, kdybychom měli neomezené množství peněz na účtě. Je to něco, na co jsme si jako malí hráli, např. holčičky chtěly být princeznou. V praxi, v dospělém životě, to může být linka k talentu nějak se vymykat, být obdivována pro nějaké vůdčí schopnosti (např. výborná učitelka, výborná manažerka…).

Chlapečci si např. dlouhé hodiny na písku stavěli neobyčejné stavby… Tohle zase může být linka k talentové složce stavitel, budovatel…

Kde se talent bere aneb v apatyce jej nekoupíš

Začnu trochu metafyzicky. Talent prostě máme. Odjakživa. Je to reakce na celosvětovou poptávku. Po čem je poptávka, vzniká i nabídka, myšleno celospolečensky, napříč celý naším světem. Například: Je na světě mnoho utrpení? Pak je na světě i mnoho lidí, kteří druhým pomáhají, ať jsou to dobrovolníci, kněží, pečovatelé, psychologové, či kouči… Toužíme na světě po pohodlí? Na světě je mnoho designerů, architektů.

Celosvětově je tedy vše v rovnováze, i když se nám to někdy z našeho (omezeného) pohledu nezdá. Talent má každý, a to přesně takový, jaký je potřebný z hlediska celospolečenského nastavení světa. Proto se v různých etapách života množství talentů mění.

Jak a kde objevit svůj talent?

Hledejte sami v sobě, co vás baví nebo bavilo. Činnosti, které vám jdou víceméně samy. Zbourejte sami v sobě mýtus, že to, co vám jde, jde každému. To, co vám jde lehce, rozhodně neumí každý (i když si to myslíte). Hledejte to, v čem jste jedineční (např. skvěle pečete dorty, umíte všechno opravit…), pro co vás okolí vyhledává (např. výborné organizační schopnosti, rychlé rozhodování…).

Pokud nevíte, tápete a nedaří se vám vaše talentové vlohy najít, hledejte důvody, proč tomu tak je. Chtěli jste něco jako malí dělat a dospělí vám to nedovolili? Měli jste podle nich hrát na klarinet, a přitom jste si chtěli dokola převlékat barbie a šít na ně oblečky?

Práci v souladu se svým talentem má každý na dosah. Jednoduchý návod ve 3 krocích

Na začátku článku uvádím, že je to snadné a každý to má na dosah. Prý to ale není tak jednoduché v praxi. Jenže já tvrdím opak a klidně mě ukamenujte.

Jednoduchý návod

  1. Pomyslně si vezměte své talentové složky a hledejte propojovací linku mezi nimi. Co je společný jmenovatel těchto složek?
  2. Podívejte se do své minulosti, na svou pracovní zkušenost. Co vše jste se naučili? Co vás v práci bavilo, jaká činnost vás uspokojovala a naopak co vám opravdu nejde a čemu se vyhýbáte? Jakou propojovací linku vidíte?
  3. Vezměte si to pozitivní ze své minulosti a hledejte, v jakém oboru to nejvíce uplatníte.

Co dělat, když stále nemůžete najít svůj talent

Je možné, že patříte k těm lidem, kterým se nedaří najít svůj talent, i když pečlivě hledáte odpovědi na výše uvedené otázky. Určitě talent na něco máte, ale neuvědomujete si jej a máte jej „zakopaný“. V tom případě doporučuji, abyste si zkusili udělat talentový test (například u koučů Emočních rovnic) nebo navštívili odborníka, který se těmto tématům věnuje.

Důležitá rada na závěr

Každý může dělat svou práci snů. Pro každého představuje snová práce něco jiného. Někdo touží věnovat se výtvarné práci, jiný chce pomáhat druhým, další chce vybudovat skvělou výrobní firmu nebo mít skvělou kavárnu… 100 lidí, 100 snů. Proto každý máme své jedinečné sny a svou jedinečnou cestu.

Důležité je si nejen uvědomit, co je váš talent a jednotlivé talentové složky, ale zejména jak svůj talent uplatnit v praxi.

Dívejte se řádně kolem sebe, jak to dělají druzí (a úspěšní lidé). Od každého si vezměte kousek – kousek toho, co vám vyhovuje, a sestavte si svou vlastní cestu.

Budete-li mít odvahu dělat něco trochu jinak, odhodlání se do svého snu pustit a vytrvalost, úspěch se dostaví.

Držím pěsti. Já věřím, že to dokážete!

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.