Kdy je rozchod definitivní?

Když jste se rozešli, ale přesto ve vás něco ještě hoří, je tento článek pro vás. Někteří žijí ve vztahu a přitom jsou jednou nohou v rozchodu. Jiní se zase rozešli a jsou jednou nohou stále ve vztahu. Obojímu je potřeba udělat rychlý konec.

Rozchod ještě nemusí znamenat definitivní konec. Je ale potřeba nebýt za naivního čekatele (troubu).

Někteří čekají u bran srdce svého ex celé roky, bezvýsledně. Nebyli s to zahojit svůj šrám a vydat se svojí cestou k novému světlu. Promarnili svůj čas vyčkáváním na něco, co už nikdy nepřijde. Je proto lepší poznat, kde je rozchod definitivní a zbytečně nepromarnit své emoční síly před hradbou nedostupnosti.

Rozchod je definitivní když:

  1. Pocit „Miluji tě“ vyprchal.
  2. Ztratila se chuť rozvíjet vztah.
  3. Feromonální chemie ochladla.
  4. Není již potřeba spolu trávit čas.
  5. Ex se stal spíše dobrým kamarádem.
  6. Ztratila se sexuální touha.
  7. S bývalým se nám ztrácí životní síla.

V životě člověka se někdy objeví okamžiky, kdy má pocit, že se vše točí mimo něj a není schopen najít způsob, jak se z toho dostat. Jedním z takových okamžiků může být rozchod s partnerem, který nás nenechává chladnými. Přestože je to bolestivé a někdy i zdrcující, je důležité pochopit, kdy je rozchod definitivní a kdy je načase se přestat snažit obnovit vztah, který už nemá budoucnost.

Toto je článek, který se pokusí odpovědět právě na tuto otázku. Představíme vám několik ukazatelů, které naznačují, kdy je rozchod definitivní a kdy byste měli přijmout skutečnost, že váš partner jde dál svou cestou a že je načase se také postavit se čelem k nové části svého života.

Uvědomění si skutečnosti, že vztah skončil, může být nesmírně těžké. Může to být jako bychom ztráceli kousek sebe sama. Ale jako všechno v životě, i rozchody jsou součástí našeho růstu a učení. A ne vždy jde o špatnou věc. Někdy jde o jasné znamení, že jsme se stali připravenými pro další životní krok.
Ale jak poznat, kdy je rozchod definitivní a už vztah nemá smysl? Stačí, aby se u jednoho z partnerů objevila tato znamení:

1. Vytratil se pocit „Miluji tě“

Co se děje, když ta kouzelná věta „Miluji tě“, která v nás kdysi vzbuzovala tak silnou euforii, začne postupně ztrácet svůj lesk a váhu? Je to často první signál, že vztah se blíží k hranici, kdy už nám další pokračování v něm nepřináší nic jiného než frustraci a zklamání, kdy se naše snahy o záchranu stávají marnými. Představte si to jako soumrak – jak slunce pomalu, ale jistě klesá za horizont a světlo, které nás tak dlouho hřálo, mizí. Jak praví staré přísloví, všechno dobré jednou skončí. A to platí i pro lásku. Ale co když je toto přísloví jen poloviční pravda? Co když láska nekončí, ale jen se proměňuje?

2. Není chuť cokoliv dále rozvíjet

Představte si, že jste v restauraci a máte před sebou talíř plný vašeho oblíbeného jídla. Za normálních okolností byste se začali těšit, jak se ponoříte do své lahůdky. Ale co když se na své jídlo díváte s nechutí? Není vůně, která by vás lákala, není chuť, která by vás nabuzovala. Stejně tak můžete cítit svůj vztah, kde se vytratila chuť jej dále rozvíjet.

„Tak jako je přirozené ztratit chuť k jídlu, když jsme nemocní, může být přirozené přestat chtít rozvíjet vztah.”

Tento stav může být varovným signálem, že vztah pro vás ztrácí svou hodnotu. Může to znamenat, že jste se emocionálně oddělili od svého partnera.

„Když není chuť, není ani šťáva.“

Je to skutečně tak. Když vztah už nemá „šťávu“, není v něm radost, energie ani chuť se snažit a bojovat. Vztah bez chuti je jako jídlo bez soli: je možné v něm pobývat, ale neuspokojí vás.

3. Ochladla feromonální chemie

Je to jako byste se procházeli růžovým sadem, kde všechno voní nádherně a najednou nic. Ani stopa po té báječné vůni. Tak podobně se cítíte, když ochladne vaše feromonální chemie s partnerem. Ta vůně, která vás kdysi přitahovala, je pryč. Nechápejte mě špatně, ve vztazích nejde jen o to, jak voníme. Ale když se ztratí ta chemie, může to být jeden ze signálů, že je definitivně konec.

„Ale jak přesně poznám, že mi s partnerem mizí feromonální přitažlivost?“ Všímejte si následujících indicií:

  • Pocit, že vůně partnera najednou není tak přitažlivá, jak bývala.
  • Pozorujete snížení své sexuální touhy po partnerovi.
  • Cítíte se nepříjemně, když se dotýkáte nebo líbáte s partnerem.

3. Není již potřeba spolu trávit společný čas

Tak, představme si na okamžik, že jste na večeři se svým partnerem. Ale misto toho, aby byl tento okamžik naplněný rozhovory, smíchem a sdílením kde čeho, jste oba přilepeni na svých mobilních telefonech, procházíte sociální sítě nebo hrajete hry. Nejde o první osamělý večer, ale stává se to již pravidlem. Už nepotřebujete spolu trávit čas, raději se věnujete každý svému.

Tady je několik příznaků, které ukazují, že váš partner se oddaluje od vás pryč:

  • Přestává se zajímat o váš den
  • Ztrácí k vám respekt
  • Stahuje se pomalu sám do sebe

4. Ex se stal spíše dobrým kamarádem

Asi to znáte. Probudíte se jednoho rána a uvědomíte si, že ten člověk vedle vás, na kterého jste se kdysi tak těšili, se stal najednou někým, s kým sdílíte spíše jen každodenní rutinu a pohodlí domova, než nějakou hlubší emocionální blízkost. Místo horkých noci plných vášně máte raději tiché večery u televize. Místo vášnivých polibků tu jsou spíše povinné úsměvy a zdvořilostní fráze. Je to jen přátelství? Je to pořád láska?

  • Emoce – Když se váš vztah stane spíše přátelstvím, často budete cítit nedostatek emocí. Místo toho, abyste prožívali silné citové zážehy, které jsou typické pro romantické vztahy, budete spíše cítit klid a pohodu.
  • Intimita – Sexuální touha a fyzická blízkost jsou často první věci, které v takovém vztahu ustupují do pozadí. Místo touhy po těle partnera tu je spíše touha po pohodlí a klidu.
  • Komunikace – Místo hlubokých rozhovorů a sdílení intimních tajemství tu jsou spíše běžné konverzace o tom, co kdo dělal během dne.

5. Na bývalého již nemám sexuální chuť

Pokud jste u sebe objevili, že touha po partnerovi, touha po milostných hrátkách a užívání si jeho těla ztratila svou sílu, může to být jasné znamení, že váš vztah je již za horizontem. Je to jen přirozené; když emocionální spojení ochabuje, sexuální přitažlivost následuje.

Jednou z hlavních koření vztahu je právě touha po druhém člověku, jeho doteky, vůně a blízkost. Když chybí, každý je již dávno někde jinde a v srdci s někým jiným.

6. S bývalým přicházím o sílu

Pokud cítíte, že vám kontakt s ex již nic nepřináší a spíše do něj musíte investovat, je to jasné znamení, že již pouto seschlo. Vztah buď sílu dodává nebo bere. Po rozchodu se vždy probouzí emoce, o kterých jsme před rozchodem nevěděli. Ty samozřejmně mohou druhého notně vysávat. Až si říkáme, jak jste s tímto člověkem mohl vůbec být.

Nový začátek: Jak najít sílu začít znovu?

Občas se stane, že se člověk ocitne na křižovatce života a musí se rozhodnout, zda pokračovat ve starých kolejích nebo zvolit novou, neznámou cestu. Rozchod s partnerem, se kterým jste sdíleli život, může znamenat právě takovou křižovatku. Ale jak najít sílu začít znovu? Jak se vyrovnat s realitou, že váš partner již citově ochladl a má svoji novou cestu ve svém životě?

Není to snadné, ale věřte mi, že je to možné. Zvlášť pokud si uvědomíte, že nejste sami, že mnoho lidí prošlo tím, čím procházíte vy. A že mnoho z nich nakonec našlo štěstí v novém začátku. Přestože to může znít sarkasticky, někdy je rozchod tím nejlepším, co se vám může stát. Je dobré si připustit, že váš rozchod je definitivní.

Nová casta pak přináší nové výzvy. Nové poznávání sebe a novou práci na sobě. Takže pokud jsme dospěli k závěru, že váš rozchod je definitivní, buďte si jisti, že za dveřmi čeká něco nového a vzrušujícího.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.