Kdy si chlap uvědomí, co ztratil (po rozchodu)?

Abychom si mohli dobře odpovědět na tuto otázku, musíme si nejprve projít nauku o základech vztahu, na čem vznikají a proč jsme se v něm vůbec byli. Co nás vedlo k tomu, že jsme dali své ANO.

Každý vztah má své přesné zákonitosti a pilíře, na kterých stojí a pokud se tyto pilíře rozkymácí, bude se klinkat i celý náš vztah.

Takže nejprve pojďme pochopit:

Stavební pilíře vztahu.

  1. Pilíř – Průniky v důležitých zájmech – máme s partnerem společné zájmy a potřebu s ním trávit čas ve svých volnočasových aktivitách
  2. Pilíř – Feromonální přitažlivost – partner nám voní a potřebujeme si k němu čuchat. Jeho vůně nás léčí.
  3. Pilíř – Sexuální barometr je nad 8,5 – rádi s partnerem souložíme a prožíváme rozmanitou intimitu.
  4. Pilíř – S partnerem je zábava – prožíváme radost a hodně se smějeme. Není s ním sucho a stále jenom pobývání v rozumu.
  5. Pilíř – S partnerem se cítíme zcela uvolnění a máme pocit, že nás nic nespoutává a můžeme se oddat své plné bytosti bez pocitu odsouzení.
  6. Pilíř – Komunikace plyne o všem a nic se nekope pod postel.

Na těchto pilířích, pokud má být vztah funkční, se postavil a existuje. Přináší oběma potěšení a radost. Uzdravení duše i mysli a touhu rozvíjet to dobré, které má.

Partnerský vztah není škola kamarádů. Jde o promýšlený a odsouhlasený výtah a souznění dvou pohlavních jedinců z milionů lidí. Partnerský vztah nemůže stát pouze na kamarádství, i když kamarádství a společné prožívání je jeho hlavním předpokladem. Musí se rozvíjet i sexuální vábení a odhalování se na všech třech úrovních lidské bytosti.

Samozřejmě, jak jde čas, dobré pilíře se mohou začít drolit a ztrácet na síle a přitažlivosti. Nějaké téma či narážky zabolí. Přicházejí výčitky. Někdo něco neudělá, jak se očekává, nevydělává se tolik financí, děti zlobí. V souhrnu to znamená, že naše představy a vývoji vztahu se plně nedosycují a začíná se množit pocit, že vztah ztrácí ho hezké, co měl.

Pevné pilíře základu vztahu se ale jen tak nemohou podlomit. Jsou to pouze prkotiny, které rozlamují a leptají pevné základy vztahu. Právě na prkotinách padají skvělé vztahy, bouřící na začátku na každém kroku. Postupně bolavá a palčivá témata si buď dvojice nechává každý pro sebe nebo se bojí o něm do hloubky promluvit. Následně pak začíná narůstat nepokoj a vášeň se postupně vytrácí.

Co se nejčastěji zakope pod koberec?

  1. Neshoda ve výchově dětí.
  2. Sexuální potřeby.
  3. Minulí partneři.
  4. Otázky kolem financí.
  5. Nespokojenost v citech.
  6. Otázky kolem dovolené.
  7. Trávení volného času.
  8. Prarodiče.

V těchto okruzích vznikají časté neshody a je zde potřeba většího umu komunikace. Učím dvojice být Mistrem komunikace. Aby se nic nezakopávalo pod postel. Aby stále byl čistý stůl a klid v duši. Aby vládl dobrý pocit nad každou debatou.

Když se dvojice uchýlí k nedotahování komunikace, dochází k tomu, že se pomaličku začne uhnizďovat v partnerech nedobrý pocit, který ale má tendenci kvasit a bobtnat. Čím více nedobrého pocitu je, tím více se nemluví a nedotažená komunikace se hezky uklízí pod postel čím dál častěji. To dobré, na čem vztah vznikl, postupně upadá.

Jakmile se podlamují pilíře, na kterých vztah vznikl, bude zcela zákonitě vznikat potřeba, se je pomaličku postavit jinde.

Kde je dobře – není potřeba odcházet jinam. Kde se o věcech mluví včas, zachrání se mnoho pádů.

Proces srovnávání ve vztahu

Základní funkcí hlavy je neustále mezi sebou všechny prožitky porovnávat. Z tohoto procesu neutečeme. Když se něco ve vztahu nebude dařit, začne hlava porovnávat, jaké by to asi bylo jinde. Jak bych se cítil, kdybych si právě to, co doma nemám, postavil jinde.

Vždy ale jde o konstrukt, o vyumělkovanou předsatvu. Často i emoční drogu, kterou se dopuji, když mi to doma nefunguje.

Proto je potřeba vždy, když se dobrý pocit ztrácí, začít ihned mluvit a bolavé téma rozpárat na kost.

Nyní se podívejte se své pilíře vztahu a změřte si na stupnici 0-10 (10 je nejvíc), jak vám vaše pilíře fungují. Jak se v nich se svým partnerem cítíte. Zeptejte se i partnera, jak se v nich cítí on.

Kdy se mi partner začne ztrácet?

Jakmile jsou emoční čísla ve vztahu pod 7,5 ukazuje se, že do 3 měsíců přijde první fyzická nevěra. Ta samozřejmě přichází v mysli již mnohem dříve. Partner upadne do pokušení, že jinde by to mohlo být lepší a začne si spřádat cestičku, jak by si mohl to, co doma ztrácí, vykompenzovat jinde.

Často jde ale o pouhou domněnku, že by to jinde mohlo být o něco lepší. Pokud se rozpadající pilíře vztahu neopravím doma, v tom, co již mám, budou se mi s největší pravděpodobností rozpadat i jinde. Když ze vztahu odejdu, dát si krátkodobě drogu nového, vzrušujícího, neomšelého partnera jinde, dlouhodobě dopadnu velmi podobně.

Proto je velmi důležité vždy o problému mluvit ihned na dřeň a nic neodkládat na později. Když už se pilíře přecejenom rozleptávají z důvodu jiných než zde jmenovaných, dozvíte se alespoň o korozi vztahu mnohem dříve.

Kdy si uvědomí, co ztratil?

Nyní si můžeme již jasně zodpovědět na tuto otázku, když rozumíte tomu, co jsem výše popsal.
Jakmile partner odejde jinam, protože se vám pilíře vašeho vztahu rozdrolily či dokonce podlomily, partner si jde ve svém snu dát drogu jinam.
Hlava si ale po šňupnutí začne postupně vracet do normálu a srovnávat informace s vámi s tou novou. Tomu se nedá uniknout. Jde o běžnou práci hlavy.

Vše se začne porovnávat.

Vyhodnoťte si své pilíře

Napište si, jak jste na tom (nebo jste byli) se svým partnerem. Hodnocení provádějte na stupnici 0-10.

  1. Pilíř – Průniky v důležitých zájmech.
  2. Pilíř – Feromonální přitažlivost.
  3. Pilíř – Sexuální barometr.
  4. Pilíř – S partnerem je zábava.
  5. Pilíř – S partnerem se cítíme zcela uvolnění.
  6. Pilíř – Komunikace plyne o všem.

Můžete požádat i partnera, aby udělal totéž. Pokud to již nejde udělat, odhadněte čísla za něj. Nyní jasně vidíte, proč se vám vztah rozsypal a co zřejmě bude váš chlap hledat jinde.

Podobně začne váš ex vyhodnocovat svůj vztah s novou partnerkou. Tento proces probíhá, i když o něm nevíme. Váš ex se může cítit dobře jinde, jenom proto, že mu jeho nová kořist krátkodobě kompenzuje, co s vámi neměl nebo ztratil. Vůbec si nemusí uvědomovat, že mu jeho hlava pouze zprostředkovává drogu.

Jakmile ale přijdou první probuzení a váš bývalý chlap zjistí, že pilíře jeho nového vztahu jsou jiné a některé ne tak skvělé, jako s vámi, začne si uvědomovat, co ztratil. To může trvat nějakou dobu. Běžně jeden až tři měsíce, než se první rozdíly stihnout vyplavit v záplavě nového a vzrušivého.

Pokud jste nechali svůj vztah postupně upadnout do trosek, a ty staré dobré pilíře padnout, může se stát, že si váš chlap od vás uleví a nikdy svého odchodu litovat nebude. Navěky bude děkovat, že unikl z vašeho pole a pokud nová partnerka bude lepší v komunikaci, možná se jim podaří zvládnout to, co jste vy nezvládli.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

ZÍSKEJTE KONTROLU NAD SVOJÍ ZLOBIVOU HLAVOU

a objevte lepší verzi sebe sama odhalením špatných programů z dětství