Nezapomněli jste se náhodou rozejít?

Jak dlouho už jste ve vztahu? Měsíce, roky, desetiletí? Jak dlouho už máte pocit, že to není ono? Že vás vztah neuspokojuje, neobohacuje, neinspiruje? Kolikrát jste se již chytili za hlavu a ptali se sami sebe: „Proč se s tím svým vztahem ještě trápím?

Máte stále ještě touhu milovat se se svým partnerem? Sexuální barometr může být skvělým ukazatelem toho, jak se vyvíjí váš vztah. Pokud je vaše sexuální touha na bodě mrazu, je to znamení, že něco není v pořádku. Jste opravdu šťastni, když jste s partnerem, nebo je to spíše zvyk, který vás drží pohromadě? Máte pocit, že jste v tomto vztahu uvízli?

Nejste v tom sami. Mnoho lidí zůstává ve vztazích, které již neplní jejich potřeby a očekávání. A to i přesto, že vědí, že by měli již dávno odejít. Ale proč? Proč je tak těžké opustit něco, co nás už dávno přestalo uspokojovat?

„Nezáleží na tom, jak dlouho jsme ve vztahu, pokud jsme v něm nešťastní, je čas jít dál.“

Je čas přestat ignorovat své vnitřní skryté pocity a začít se jim dívat rovnou do očí. Je čas uvědomit si, kdy je vztah přežitý a kdy je potřeba z něj odejít ihned pryč. Je čas si připomenout, že v životě existují i jiné cesty a možnosti než setrvávat s jedním člověkem navěky. Není čas ztrácet čas. Jsme tady jenom chvilku.

Jak rozpoznat, kdy je váš vztah přežitý?

Přemýšleli jste někdy, zda je váš vztah jen pavučinou zvyků a rutin, kterou těžko protrhnete, nebo zda je skutečně pro vás stále živý a přináší vám radost? Pokládejte si takové otázky, i když mohou být někdy nepříjemné, neboť zůstat v neuspokojivém vztahu je podobné jako plavat proti proudu. Neustálé plavání proti silnému proudu, znamená se nikdy nepohnout vpřed. Jde pouze o vyčerpávající boj se silou řeky.

Malá statistika:

Není jednoduché rozpoznat, kdy je váš vztah již přežitý, ale existují určitá znamení, která vás mohou probudit a nasměrovat správným směrem. Připomínám, že nalezené indicie nemusí nutně znamenat konec vašeho vztahu, ale je důležité je brát v potaz a promyslet si, jak důležité pro vás jsou.

  • Nedostatek komunikace: Komunikace je základem každého vztahu. Myslím tím ale živá a nadšená. Ne suchá o ničem. Pokud se nacházíte v období, kde je komunikace s partnerem minimální či pouze o nutných věcech nebo když se o důležitých věcech nemluví ihned a promlčují se, mohl by to být signál, že vztah již není tak silný jako dříve. Komunikace by měla probíhat bez filtru, rovnou k věci, bez omezení a strachu, že bude střet.
  • Přetrvávající nepohoda: Cítíte se v přítomnosti svého partnera nepohodlně? Cítíte se neustále kritizováni nebo pod lupou a souzeni? Pokud je tomu tak, může to být známka toho, že vztah není pro vás již to, co přináší pohodu. Stali jste se obětí posuzování. Láska a dobrý pocit ze začátku jsou ty tam a převládá nepohoda.
  • Nedostatek lásky a něhy: Láska a něha jsou esenciální pro šťastný vztah. Pokud tyto chybí, vztah může být přežitý. Vzpomeňte si, jak to bylo na začátku. Byli jste nadšení až posedlí touhou se druhého dotýkat a dávat mu najevo své umocněné pocity a touhy. Není-li potřeba se k druhému přitulit, váš vztah již vyčpěl.
  • Ztráta zájmu: Ztráta zájmu o partnera, jeho koníčky, životní cíle nebo touhy může být rovněž znakem, že vztah není na dobré cestě. Čím více je nám druhý jedno a raději si děláme program sami, tím více už jsme za hranicí vztahové vyčpělosti.

Každý vztah prochází výšinami i propady; máme dobré i špatné dny, dny plné radosti i ty, kdy máme pocit, že nám svět padá na hlavu. A pokud jsme ve vztahu, tyto pocity chceme a potřebujeme sdílet s partnerem. Je zbytečné být někde, kde to nežije a neproudí. Je lepší být sám a naplno.

Zamysleli jste nad tím, zda váš vztah má ještě smysl? Zda stojí za něj bojovat? Nebo máte jen strach z neznáma, ze samoty, nebo třeba jen ze změny a vstupu do něčeho nového, nepoznaného? Tyto otázky je potřeba si položit a hledat na ně odpovědi. Protože někdy může být jednodušší se ukrýt za vědomou nevědomost, než čelit realitě a připustit si své skutečné pocity.

Máte-li pocit, že jste uvízli ve vztahu příliš dlouho, že se točíte v kruhu a nejste schopni najít cestu ven, je možná načase se na věc podívat z jiného úhlu. Připomínám, že není čas pobývat ve stejném vztahu příliš dlouho, když už není co společně prožívat a sdíet. Vím, že to není snadné o podobnýh věcech přemýšlet, ale věřte mi, že je lepší jít dál v životě sám, než trpět v nešťastném vztahu společně.

Mohu být ve vztahu zbytečně dlouho?

Ano, můžete být ve vztahu zbytečně dlouho. Je těžké si to připustit, ale někdy je ten správný čas na rozchod již dávno za námi. Uvádím několik znaků, že jste ve vztahu, který již nemá budoucnost:

  • Už po svém partnerovi tolik netoužíte – Když váš partner není nablízku, nepostrádáte ho? Nechybí vám jeho objetí a dotek? Může to být znamení, že láska a vášeň, které kdysi naplňovaly váš vztah, pomalu vyprchaly.
  • Nemáte společné cíle – Pokud jste na různých životních cestách a neexistuje žádný způsob, jak je sladit a prožívat některé věci dohromady, může to znamenat, že je čas jít každý jinou cestou.
  • Nerespektujete se – Bez vzájemného respektu, láska nekvete. Pokud cítíte, že váš partner vás nebere vážně, znamená to, že vaše hodnota pro něj poklesla pod únosnou mez a je dobré ze vztahu odejít.

Přestože může být těžké přijmout skutečnost, že váš vztah již pomalu končí, uvědomte si, že je někdy lepší jít dál sám. Vždy pamatujte na to, že se musíte starat především o sebe. Jak říká staré přísloví:

„Je lepší být sám, než ve špatném vztahu.”

Můj osobní názor je, že bychom měli vždy sledovat pocity svého srdce. Když se cítíte nešťastní, je čas se se svými pocity vypořádat a podívat se na věci z jiné perspektivy bez strachu a obav co a jak bude dále.

6 otázek, které byste si měli položit, zda je čas odejít

Víte, kdy je čas zabalit a opustit vztah, který vás ničí? Často je těžké přijmout skutečnost, že vztah, který jste budovali roky, je nyní již přežitý. Ale co když vám řeknu, že pokud v tomto vztahu zůstanete příliš dlouho, může se vše pro vás ještě více zhoršit? Níže je pět otázek, které vám pomohou zjistit, zda je právě nyní ten čas odejít.

1. Jste se svým partnerem šťastní?

Když se zaměříte na svůj vztah, cítíte se opravdu šťastní? A myslím tím skutečné, hluboké štěstí, které vás obklopuje a naplňuje většinu času. Ne jen přechodné chvíle radosti, ale stálý pocit naplnění. Co když zjistíte, že pláč zastínil váš smích a radost? Je to skutečně stále vztah, za který stojí za to zabojovat?

2. Jste svým partnerem ceněni?

Cítíte se ve vztahu cenní a očekávaní? Nebo se naopak cítíte přehlíženi a nedoceněni? Mít pocit, že nejste dostatečně hodnotní, je jeden z nejhorších pocitů, které můžete ve svém vztahu mít. Pokud vaše potřeby a pocity nejsou respektovány a žádány, je možné, že je čas jít jinou cestou.

3. Cítíte se vedle partnera bezpečně?

Bezpečnost je základem každého vztahu. Cítíte se ve svém vztahu fyzicky i emocionálně bezpečně? Nebo máte pocit, že jste v neustálém stresu a obavách? Pokud se cítíte ohroženi, je nejvyšší čas zvážit svou situaci a možná udělat to nejtěžší – odejít.

4. Myslíte, že se váš vztah může zlepšit?

Představujete si budoucnost, kde jsou vaše problémy vyřešeny a vztah se zlepšil? Nebo si myslíte, že již váš vztah dosáhl svého maxima ? Pokud si myslíte, že se věci již nemohou zlepšit, nebo pokud se snažíte, ale nedaří se vám dosáhnout požadovaných změn, je možné, že je čas se s tímto vztahem rozloučit.

5. Cítíte stále vzájemnou lásku?

Stále milujete svého partnera? Nebo jste zjistili, že lásku, kterou jste kdysi cítili, nahradila lhostejnost? Láska je základním pilířem každého vztahu a pokud ji necítíte, možná je čas přemýšlet o tom, zda je v tomto vztahu ještě něco, co stojí za to bojovat.

Nakonec, odpovědi na tyto otázky vám mohou pomoci pochopit, zda je čas, abyste se rozešli. Ale pamatujte, že konečné rozhodnutí je vždy na vás. Poslouchejte své srdce, ale nezapomeňte také někdy naslouchat i svému rozumu a zkušenostem.

6. Jaký je váš sexuální barometr?

Když se zamyslíte nad svým sexuálním životem, jak se cítíte? Je pro vás intimita zdrojem radosti a příjemné blízkosti, nebo se naopak cítíte frustrovaní a nespokojení? Vztahy jsou komplexní a sexualita je často jedním z nejcitlivějších indikátorů toho, jak se věci ve vztahu vyvíjejí.

Odpovězte si na následující otázky. Dáváte svému partnerovi najevo, co vás těší? Reaguje na vaše potřeby a přání? Máte pocit, že je mezi vámi emocionální propojení, když jste spolu intimně? A jak se cítíte po sexu? Cítíte uspokojení, blízkost a propojení, nebo převládá frustrace, nespokojenost a odcizení se? Jestliže se stále častěji setkáváte se svými negativními pocity, jde o varovný signál. Uvědomte si, že sex je důležitým indikátorem kvality vztahu. Pokud je sexuální barometr nízko, může to ukazovat na hlubší vztahové problémy.

Položte si otázku, zda je tento nedostatek uspokojení v sexuálním životě důsledkem dlouhodobých problémů ve vztahu, nebo jde o něco, co by se dalo vyřešit otevřenou a upřímnou komunikací?

Sečteno, podtrženo

Jakmile si uvědomíte, že váš vztah už není tím, co býval, je důležité přijmout jasné rozhodnutí a udělat první krok k jeho ukončení. Oběma se uleví, i když se z počátku může zdát, že rozchod je těžký.

Nakone uvedu pár citátů:

  • „Když se vztah stane bojem, není vítěze.“ – Shannon L. Alder, 2013
  • „Je lepší být sám, než být ve špatném vztahu.“ – Marilyn Monroe, 1950
  • „Když se láska stane bolestí, je čas odejít.“ – Beyoncé, 2006
  • „Vztah by měl být jako dům, který se staví s láskou a péčí.“ – Unknown
Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

ZÍSKEJTE KONTROLU NAD SVOJÍ ZLOBIVOU HLAVOU

a objevte lepší verzi sebe sama odhalením špatných programů z dětství