5 kroků, jak vyřešit vztahové konflikty bez hádek

Úvod: Vítejte ve světě vztahů, kde slunce stále nesvítí a občas se na obloze objeví i mrak. Konflikty jsou jako mraky, nevyhnutelné a občas šedivé ženoucí se do bouřky. Ale nezoufejte! V tomto článku vám přináším 5 kroků, které vám pomohou vyřešit konflikty ve vztazích bez toho, aby se vzniklá situace postupně změnila v bouři.

Krok 1: Naučte se sebereflexi

Několikrát jsem se stal svědkem, jak se banální neshody přehouply do velkých hádek pouze kvůli nafouknutým egům. Vzpomínám si na jednu příhodu, kdy jsme se s partnerkou hádali pouze kvůli zaparkování auta.

Po chvíli naštvaných slov jsme se oba uklidnili a začali se smát. Bylo to vlastně docela směšné, jak nám auto dokázalo zkazit náladu. Sebereflexe nás dovedla ke zjištění, že nejde o to, kdo měl pravdu, ale že jsme si navzájem chtěli dokázat, že máme schopnost se správně rozhodovat.

Největšími nepřáteli v této části jsou uložená ublížení z dětství. Když je aktivujeme ve sporu, převezmou řízení našeho chování a umí z nás udělat úplně jiné osobnosti. Pokud se přistihneme, že se tak děje, doporučuji se naučit pracovat s emoční programy, které jsou uloženy v naší emoční mateřštině.

Krok 2: Nejprve si druhého vyslechněte

Můžete si být jistí, že pravidlo „Kdo křičí víc, ten má pravdu“ je cestou do slepé uličky. Když si vzpomenu na jednu situaci s kamarádem, kdy jsme měli neshodu ohledně plánování dovolené, vzpomínám si, že prvním krokem k řešení bylo přestat se vychloubat tím, kdo má lepší argumenty, a začít naslouchat. Když jsem mu dal prostor, aby sdělil své pocity a obavy ohledně dovolené, zjistil jsem, že jeho námitky jsou opravdu důležité. Aktivní naslouchání nám umožnilo najít společný jazyk a nakonec jsme našli dovolenou, která nám oběma vyhovovala.

Pokud se schyluje ke konfliktu s partnerkou, začneme cítit nekomfort a tlak na hrudi. V takovém případě je dobré komunikaci zastavit, sednout si zadek a udělat si chvilku pouze pro dialog.

Řici druhému: „Podívej, začínám cítit tlak, a potřebuji s tebou promluvit.” „Co cítíš ty?” V dialogu si přesně pojmenovat jednotlivé tíživé myšlenky a pocity, které trápí a bolí. Z myšlenek si sepsat seznam holých vět.

Krok 3: Komunikujte bez obviňování

Pamatujte si, že nejste soupeři na tiskové konferenci, ale partneři ve vztahu. Když se jednou naše rozhovory o domácích povinnostech změnily v řadu vzájemných obviňování, uvědomil jsem si, že takto se konflikty rozhodně nevyřeší.

Je v našem bazální nastavení při sporu v druhém vzbuzovat pocit viny. Mluvit tak, abychom mu připomínali jeho chyby a postupně se začal cítit špatně. Pocit viny bolí a může druhého velmi rychle odzbrojit a zbavit slova.

Doporučuji komunikaci vést takto: 1. Vzít si bod z vašeho seznamu. 2. Komunikovat pouze o tomto bodu tak dlouho, dokud se nedostaví dobrý pocit a úleva. 3. Nikdy nepoužívat útočná slova ke vybuzení pocity strachu a viny. 4. Mluvit pouze o sobě a o svých pocitech ne o tom, co by druhý měl cítit a dělat. 5. Pokud se nás cokoliv dotkne, zapsat si v holých větách, co se mě dotklo a později se k tomu vrátit v novém dialogu.

Uveďme si příklad. Partnerka sděluje své pocity z domácnosti. Mě se dotkne, že mluví o tom, že je na všechno sama. Mám z toho pocit, který popíšu touto holou větou: „Partnerka by měla být lepší.”

„Partnerka doma nezvládá.” „Jiné ženy jsou doma lepší.”

Krok 4: Hledejte společné řešení

Připomíná mi to příběh mého kamaráda a jeho manželky, kteří měli rozpor ohledně financí. Kamarád chtěl investovat do věcí, které by mohly přinést v budoucnu větší prospěch, zatímco jeho manželka chtěla spíše ušetřit na jistotu. Rozhodli se vytvořit „kreativní seznam možností“. Každý z nich napsal na papír všechny své nápady na řešení. A bylo překvapivé, že některé nápady, které se zdály neslučitelné, bylo možné kombinovat. Tímto způsobem našli kompromis, který splňoval oba jejich cíle.

Další způsob je vzít si ze seznamu vypsaných bolavých holých vět jednu větu a zahájit konstruktivní dialog s cílem ne se zhádat k smrti, ale najít řešení, které přinese úlevu a další pohodu.

Doporučuji k tomu používat tzv. ohrádku komunikace. Ohrádka má tato pravidla: 1. Každý mluví max. 10 minut. 2. Neskáčeme si do řeči. 3. Každý mluví pouze o svých pocitech. 4. Nikdo z diskuse neodchází. 5.

Držíme se pouze jednoho tématu. 6. Další témata, která vyvěrají se zapisují do seznamu.

Krok 5: Nebojte se omluva a odpuštění

Víte, co je tím nejkrásnějším na omluvě? Nejenže ukazuje pokoru, ale také dokáže přerušit začarovaný kruh negativních emocí. Měl jsem jednou neshodu s přítelkyní, která se kvůli nedorozumění vyhrotila do nepříjemné výměny názorů o ničem.

Věděl jsem, že komunikaci nezvládám podle pravidel a upadl jsem do obhajování sebe a poukazování na nedostatky partnerky. Prostě jsem zapadl do svých bolavých pocitů.

Když jsem vychladl, uvědomil jsem si, jak hloupě jsem jednal a porušoval stanovená pravidla. Následovalo odpuštění, které osvobodilo nás oba od tíhy vzájemného napětí. Odpuštění musí být stvrzeno srdečným obejmutím v délce alespoň 10 vteřin.

Závěrem: Tak jsme se prokousali 5 kroky k harmonii ve vztazích. Díky těmto krokům jsme se naučili řešit konflikty tak, že nevedou k výbuchům emocí, ale k hlubšímu porozumění a posílení našich vztahů. Takže pokud se vám občas na obzoru objeví mraky konfliktu, nezapomeňte na tyto kroky a dejte svým vztahům šanci růst.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

ZÍSKEJTE KONTROLU NAD SVOJÍ ZLOBIVOU HLAVOU

a objevte lepší verzi sebe sama odhalením špatných programů z dětství