6 ztřeštěností pro starší, které jim mladší budou závidět

Někdo je ve 20 mrtvým a jiný v 80 ještě aktivně lítá tryskáčem.

Proč nebýt stále mladým, nadšeným, vášnivým, s dobrým tělem a otevřenou myslí?

Je škoda nechat se životem válcovat a zasunovat nohy do bačkor. Oddat se televizi a jídlu v lednici a přestat si užívat krásy planety. Je jich tady tolik, že i kdybychom každý den dělali jednu novou, nevyčerpají se.

Jedna dáma mi napsala: „Nejsem ta typická žena, která si myslí, že má svůj život ve 45 za sebou.“

A to se mi líbilo. Kdy je vlastně konec života? Po smrti, to ne. Tehdy, když se já osobně cítím na konci. Dožiji-li se 100 let, mohu stále sršet energií a silou. Nemyslíte?

Zde je pár tipů, které mi vlévají novou krev do žil a hlavně – nutí mě vystupovat z pohodové zóny zaběhlého. Než se pustím do vypsání tipů, dovolte mi malé hádanky:

  • Hádanka první: „Kde je všechno zaběhlé?“ Odpověď zní: „V domě důchodců.“
  • Hádanka druhá: „Kde je největší klid?“ Odpověď zní: „Na hřbitově.“

Chceme-li jistoty, už nežijeme, ale přežíváme. Jistota je kamenem úrazu nových prožitků. Mít vše jisté znamená zapsání se do kurzu postupného umírání. A to věřím nikdo z nás nechceme.

A nyní k mým tipům.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Tip 1: Přihlaste se do kurzu tance

Doma jsem často slýchával: „Tancování jest marné lomcování těla.“ Nesměl jsem do tanečních ani na maturitní ples. Puritánská výchova ze mě udělala pokrouceného muže s ukrytým rytmem pod kapotou.

Abych nedal prostor svému ustrašenému já, zapsal jsem se do kurzu salsy. Karibské tance mi dávaly smysl už jenom proto, že jsou párové, tedy s ženou. Věděl jsem, že budu zabíjet dvě mouchy jednou ranou.

Za prvé budu muset zabojovat proti svému vnucenému nastavení „lomcování tělem“ a za druhé, že se budu muset dotýkat cizích žen a možná před nimi vypadat jako trotl.

Vše se dělo, jak jsem si sám předpověděl. Nejistota a stres mě vedly k totální očistě ustrašené osobnosti od rodového nastavení.

Tip 2: Zajděte na diskotéku

Tak tohle byla opravdu výzva. Dobře vychovaný chlapeček měl vyjít večer z bytu a vstoupit do vřavy burácejících klubů. Zněla mi v hlavě slova mámina: „Pozor na velkoměsto, jámu hříchu, samý opilec a drogy.“

No nic, odvážil jsem se a nechal rytmy vláčet mé ztuhlé tělo na parket, kde se na sebe lepily desítky jiných, cizích tanečníků. Vytlačil jsem strach ze své hlavy a zjistil jsem, že jsem obklopený mnoha podobnými a milými lidmi, kteří se prostě přišli jenom pobavit a vypustit démona ze zatuhlého těla.

Tip 3: Udělejte si kurz potápění

Život pod vodou s dýchacím přístrojem v puse? Přiblížení se životu ryb, mořských želv a hadů? To byla výzva. Přihlásil jsem se a začal chodit nejprve na bazén. Náročná příprava se musí podstoupit a není divu.

Potápění není zrovna bezpečný sport pro ty, kteří přípravu podcení a hrají si na borce dříve než po 200 ponorech v moři.

Po složení zkoušky mě má snaha odměnila krásami Rudého moře.

TIP: Nahlédněte do mé knihy Partnerský manuál.

Tip 4: Začněte chodit do posilovny

Udělal jsem si jednoduchý tréninkový plán na 20 minut 3krát týdně. Připravil jsem si hezký vizualizační film o tom, jak se budu cítit, když z posilovny vylezu, a začal si ho promítat. Do týdne se mi vyrobila chuť začít a dodnes v tom jedu. Ani bych nevěřil, že se mi tak rychle budou zvedat nakládané váhy.

Tip 5: Jděte na schůzku s někým o hodně mladším

Taky pro mě zajímavá výzva. Vyrazit na večeři nebo na procházku s někým, kdo je o hodně mladší. Nemyslím vůbec na sexuální výlet, ale prostě na procházku. Popovídat a sdílet.

Hlava se mi svírala v bolestech a zněla mi slova z českého filmu Vrať se do hrobu! Dal jsem to a pozval na kávu mladou dámu z kurzu tance. A výsledek? Nádherný zážitek z rozhovoru. Tlak v žilách se rozpustil a strach oněměl.

Tip 6: Vystavte svůj profil na seznamce a zajděte nezávazně na kávu

Tak tohle může být už silnější šálek. Vystavit svůj obličej do aukce a seznámit se s někým cizím jen tak. Nezbláznil jsem se už? Ale kdo ksakru určuje, co mám dělat a s kým? Nikdo, jenom já sám. Je potřeba polámat stará nastavení sedět pěkně v poklidu domova a po večerníčku hezky do hajan.

Sešel jsem se s pár cizími lidmi a musím vám sdělit, že jsem potkal velmi příjemné lidi a rozhovory byly fajn. Obrousil jsem ve své hlavě pár starých nastavení a více se socializoval. Z medvěda se musí postupně stát hravý medvídek. 🙂

Chcete ještě nějaké další ztřeštěnosti k ničení svého vlastního strachu? Tak zde jsou:

  • Udělejte si zkoušky na loď a vyrazte na moře.
  • Prolítněte se vrtulníkem.
  • Vypravte se s trenérem na golf.
  • Jeďte na výlet s cizími lidmi.
  • Vstávejte ráno dříve a jděte na kolo.
TIP: Nahlédněte do mé knihy Emoční rovnice.

Staré zvyky jsou zaběhané cestičky, příjemné až do jisté míry, dokud nám nebrání najít si nové. Vyzkoušejte si nějakou ztřeštěnost, aby se vám náhodou nestalo, že usnete u televize a jediným zážitkem bude nereálné prožívání prožitků někoho jiného v seriálu.

Je jedno, kolik prožitků máme, záleží na těch, které nám berou dech.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.