Jak být více sám sebou?

Moderní člověk je obklopen obrazovkami, billboardy, nejrůznějšími letáky a webovými stránkami, které mu předávají určité poselství. Jaké? Toto poselství zní: „Buď zdravým, silným, krásným, štíhlým, oblíbeným, úspěšným…“ Především reklamy a stránky časopisů pak radí, co je třeba udělat, aby člověk dosáhl „svého“ (nebo vlastně spíše okolím vnuceného) cíle.

Časopisy o životním stylu a nejrůznější televizní pořady doslova drtí naši schopnost zůstat sami sebou. Neustále se nám snaží říci, že pokud nechceme být přehlíženi a zapomenuti, musíme se přizpůsobit dnešnímu světu a něco na sobě změnit. Reklamy nás nutí zhubnout a nabízejí nám nejrůznější přípravky na snížené hmotnosti, časopisy pro ženy doporučují nejrůznější kosmetické přípravky, aby ženy udělaly krásnějšími. Muži jsou nabádáni k tomu, aby pravidelně navštěvovali posilovny. Paradoxem dnešní společnosti je, že ačkoliv hlásá individuální svobodu, každého vlastně nutí, aby respektoval velice přesně dané normy. Jinak se úspěšným nikdy nestane.

Položme si však otázku: Kdo profituje z toho, že je v dnešní době tak důležité být hubený a krásný? Jsou to konkrétní lidé, kteří se takovými touží stát, nebo už takoví jsou, a nebo spíše kosmetické firmy? Není mnohem důležitější být šťastný a spokojený, než vážit pouhých padesát kilo? Pokud si myslíte, že ano, zůstaňte sami sebou a ignorujte tlak masmédií a doporučení svých přátel, která jsou beztak masmédii ovlivněna.

1. Zbavte se komplexů

Přestaňte se trápit tím, že jste příliš tlustí, máte špatnou pleť nebo příliš malé oči. Zamyslete se nad tím, proč se vám zdá, že je na vás něco špatně. Uvědomte si, že jste zakomplexovaní jen kvůli kánonu krásy, který není ničím, co by bylo dané od přírody, ale který je pouhým lidským výmyslem.

2. Buďte trpěliví

Být sám sebou není v dnešní době darem, ale namáhavou prací na celý život. Je třeba vytrvat, bojovat se stereotypními představami okolí týkající se např. toho, že jen štíhlí lidé mohou v životě uspět. Je třeba světu dokázat, že se mýlí.

3. Chovejte se autenticky

Snažte se vždy vyjadřovat to, co cítíte, nepřetvařujte se, nesnažte se vypadat lepší než jste, protože pravda se stejně dříve nebo později ukáže. Přestaňte neustále hledat cesty, jak na okolí zapůsobit co nejlepším dojmem a zkuste se pro jednou chovat stejně, jako se chováte doma nebo a mezi svými nejbližšími přáteli.

Najděte v sobě odvahu nebýt vždy milí a naučte se vyjádřit i svou nespokojenost. Pokud se budete po celý život pouze snažit zalíbit ostatním a budete se přetvařovat, příliš se tím vyčerpáte a přijdete o všechnu energii, kterou byste mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu.

4. Přestaňte se bát

Přestaňte se obávat toho, že jakmile ukážete svému okolí svou pravou tvář, přestanou vás mít všichni rádi. Začněte si vážit sami sebe, naučte se být se sebou spokojení a mít se rádi. Uvidíte, že pak vás budou mít rádi i ostatní.

5. Nebojte se změn

Uvědomte si, že být sám sebou neznamená totéž jako odmítat všechny změny a nic na sobě nezlepšovat. Být sám sebou znamená být hrdý na ty aspekty identity, na které je možné být hrdý a zlepšit to, s čím na sobě příliš spokojení nejste.  Pokud si myslíte, že budete šťastní a spokojení sami se sebou jen když zhubnete, pak se do toho směle pusťte.

Doporučení na závěr

Dopřejte i svému partnerovi nebo dětem prostor, aby mohli být sami sebou.  Vzpomeňte si, že jste se do svého partnera zamilovali, protože byl energický, rozhodný a světaznalý a nesnažte se ho nyní měnit a omezovat v jeho rozletu. Pamatujte na to, že nejúspěšnější jsou takové vztahy, které jsou založené na samostatnosti.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.