Jak si usnadnit cestu ke svým cílům

Mnoho z nás si s počátkem nového roku ujasňuje, co chce v následujících měsících prožít, čeho dosáhnout, co si splnit. I když ale víme, co chceme, přesto nám vytoužené cíle často unikají a my na konci roku jen nechápavě bilancujeme, co všechno nedopadlo podle našich představ.
Ať jsou vaše cíle a sny jakékoli, jsou to právě vaše postoje, návyky a způsob myšlení, které nakonec ovlivní, zda budete v dosažení svých tužeb úspěšní, nebo se vám vzdálí v nedohlednu.
Proto jsem pro vás sestavila důležité rady, jež vycházejí z mé osobní i profesní zkušenosti a které mohou výrazně napomoci splnění vašich cílů.

1) Rozehrajte hru představivosti

Aby se vaše cíle mohly stát skutečností, je třeba se nejdříve sladit se svou představou. Vaše vize doprovázená příjemným pocitem bez odporu tedy musí předcházet samotné akci.
Představte si, jak to bude vypadat, až svého cíle dosáhnete. Jak se budete cítit? Jak budete žít? Co všechno se dosažením tohoto snu změní? Jací lidé se kolem vás budou vyskytovat? Rozehrajte ve své představě svůj emoční film.
 

2) Buďte k sobě milejší

Jen těžko se vám podaří splnit si své sny, budete-li na sebe tvrdí, zlí a kritičtí. Naopak, být k sobě hodní, podporovat se, odpouštět si chyby, obejmout sami sebe, když se nedaří, dát si útěchu v těžkých chvílích – takové chování k sobě vás k vašim snům katapultuje. Zkuste odteď začít pozorovat svůj vnitřní monolog: Jak jste zvyklí sami se sebou mluvit? Mluvíte se sebou jako s člověkem, kterého milujete, nebo jako s tím, kterého si nevážíte a nevěříte mu?
 

3) Berte to víc zlehka

Když o něco člověku skutečně jde, má často tendenci „tlačit na pilu“. Tím se však cíli spíše vzdaluje. Představte si obraz toho, co chcete mít, prociťte to a pak to nechte být. Užívejte přítomnost a těšte se z maličkostí. Co jste si přáli, už se pro vás chystá – odpoutáte-li se od potřeby mít to nutně hned.
 

4) Investujte více času do toho, co chcete dělat, a méně do toho, co si myslíte, že musíte dělat

Naplníte-li si čas převážně činnostmi, které vám přinášejí dobrý pocit, bude se zvyšovat také váš pocit vnitřního naplnění a smysluplnosti života. Na ten se pak nevyhnutelně nabalí další věci, situace a lidé, které ve svém životě chcete vidět. Zaměřte se na své „chci“ a zpochybněte příkazy mozku jako „musím“ a „měl bych“. Nemusíte nic a můžete všechno.
 

5) Vyhledávejte zábavné a humorné věci

Smích a radost zvyšují vaše vibrace. Čím více radosti a smíchu si ve svém životě dovolíte, tím rychleji na sebe pak už jen nabalujete, co vysíláte. Tedy příjemné „náhody“, splněná přání a lidi, kteří jsou pozitivní, spokojení, energičtí a nadšení pro život.
 

6) Buďte více času sami se sebou

V čase jen pro sebe se odpojíte od potřeb a přání druhých lidí a máte jedinečnou příležitost plně naslouchat svým pocitům, spojit se v tichu se svými sny a touhami, věnovat čas tomu nejdůležitějšímu člověku ve vašem životě – sobě. Investice času a pozornosti sami do sebe se vám milionkrát vrátí. To vy jste největší experti na vlastní život. To vy víte nejlépe, co je pro vás dobré. To vy tady budete sami se sebou až do posledního výdechu. Nikdo jiný.
 

7) Zaměřte se na výhody, které vám vaše realita nabízí

Zkuste si hned teď pro sebe vyjmenovat aspoň pět věcí, které ve svém životě můžete ocenit. Za co jste rádi, že ve své realitě máte? Udělejte si z oceňování pěti věcí každodenní zvyk a sledujte zrychlení procesu manifestace svých snů.
 

8) Vnímejte krásu kolem sebe

Všimli jste si dnes, jak svítí slunce? Jak dnes vypadá obloha? Užili jste si vůně vaší kávy předtím, než jste ji vypili? Kdy naposledy jste si přičichli ke květině? A víte, jak voní vlásky vašeho dítěte? Kdy naposledy jste obdivovali vnitřní krásu svého partnera? Znáte ten pocit, když dopadne sněhová vločka na vaši tvář a pak se rozpustí?
Zastavte se na chvíli a vnímejte krásu všude kolem sebe všemi svými smysly.
 

9) Buďte více času se zvířaty

Zvířata žijí v přítomnosti, tady a teď, jsou tak více v souladu. Jinak řečeno – jsou více sami sebou než lidé. Přenesou na vás klid, harmonii i radost, aniž by jim pro sebe ubylo. Načerpejte z jejich příjemných vibrací i pro sebe.
 

10) Sledujte svůj dobrý pocit

Váš dobrý pocit je vaší hlavní navigací, která vám vždy pošle správný signál, pokud jí budete naslouchat. Nevzdávejte se neustálého hledání svého dobrého pocitu. Ptejte se sami sebe u všeho, co děláte, zda vám to dělá dobře, či nikoli. Neposlouchat ze strachu svůj vnitřní kompas má za následek, že zůstanete stát na místě, kde nechcete být, a vaše cíle se vám rozplynou. Vaše pocity vám vždy dobře napoví, kudy dál.
 

11) Buďte hravější

Zůstat celý život tak trochu dítětem, být hravý a spontánní – takovým lidem se zpravidla více dostává toho, po čem touží. Blbněte, smějte se, dovádějte, tančete, zpívejte si, dělejte něco bláznivého, hrajte si a neberte se tak moc vážně.
 

12) Buďte pro sebe vědomě sobečtější

Tím, že budete myslet v prvé řadě na své vlastní blaho, nikomu neublížíte. Naopak, v přítomnosti člověka, který se má zdravě rád, se lidé cítí mnohem lépe než vedle ustěžovaného nespokojence, který staví druhé před sebe a obětuje se. Takový člověk svých cílů nedosáhne a chybu bude stejně hledat vždy u druhých (hlavně u těch, kterým se obětoval). Takže dopřávejte si, oceňujte se, nespokojte se s málem, obdivujte své pokroky, buďte svými největšími fanoušky. Máte plné právo mít vše, po čem toužíte.
 

13) Uvolněte se a přijměte svou skutečnost

Někdy se na všechno prostě vykašlete a dopřejte si i špatnou náladu. Jednoduše nevytvářejte odpor, přijměte i své horší dny či chvíle a nebraňte se jim. Chce-li se vám plakat, plačte. Chce-li se vám křičet, směle do toho. Máte-li chuť být celý víkend sami, zařiďte si to a odjeďte. Bránit se svým potřebám a emocím je opakem toho, co vás posouvá tam, kam potřebujete. Vaše tělo a srdce jsou vašimi nejlepšími rádci. Uvolněte se, odejděte na chvíli ze světa svého mozku a dejte plnou pozornost svým vnitřním pocitům.
 

14) Zaměřte svou pozornost na to, co se vám podařilo a co vám funguje

Když se zeptáte lidí, kterým se v životě daří, jak přemýšlejí o sobě a svém růstu ke svým cílům, dozvíte se, že jsou si dobře vědomi svých chyb a přešlapů, ale většinu své pozornosti mají stabilně upřenou na to, co jim dobře zafungovalo, co se povedlo a v čem slavili úspěch. Takový způsob přemýšlení eliminuje nezdary a posouvá vás mílovými kroky k vysněným cílům.
 

15) Buďte připraveni to nevzdat, když se něco nepovede

Rovnou vám řeknu, že mnoho z toho, o co se pokusíte, nepůjde úplně podle vašich představ. Když s překážkami budete počítat a na začátku své cesty se rozhodnete, že to nevzdáte, úspěch máte zaručen!
 

16) Podporujte cíle a sny svých blízkých a přátel

Strachem z úspěchu druhých a závistí nevědomě blokujete svůj vlastní úspěch. Proto podporujte druhé na cestě za jejich sny, ze srdce jim přejte dobré a společně s druhými slavte každý dílčí úspěch. Nabalíte na sebe úspěšné lidi, kteří se nevzdávají, kteří vám úspěch stejně tak od srdce budou přát a posouvat vás vpřed.

Autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje. Dopřejte si čistou hlavu a život bez problémů. Ošklivé věci se dají z hlavy mazat a nahradit novými programy. Nová hlava pak vyrábí nové a lepší myšlenky.

CHCETE ZAŽÍT ŽIVOT BEZ OMEZUJÍCÍCH BLOKŮ V HLAVĚ?

Odhalte si svých prvních 10 Emočních programů s pomocí mého mini kurzu zdarma a získejte k tomu ukázku z mé knihy Emoční rovnice.